Barion Pixel Petőfi Sándor kedvenc ételéről és Aranyról mesél a TikTokon – Coloré

Petőfi Sándor kedvenc ételéről és Aranyról mesél a TikTokon

2022. 04. 15.

2023. január elsején lenne kétszáz éves Petőfi Sándor, hazánk legnevesebb költője. Az emlékévre már nagyban készülnek a kulturális intézmények – még maga a művész is megjelent egy közösségi média oldalon!

Nemzeti Dal, Az alföld, Egy estém otthon, Füstbement terv – nincs itthon olyan ember, aki ne ismerné Petőfi Sándor nevét és verseit. Az 1823. január elsején született költőnk meghatározó alakja volt a magyar irodalomnak, és róla nevezték el a harmadik legtöbb utcát és közteret hazánkban.

Szülővárosa, Kiskőrös és az egész megye már javában készül a költő születésének kétszázadik évfordulójára, korábban meg is alakult a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság, március 14-én pedig hivatalosan is megnyitották a Petőfi 200 Emlékévet. Rengeteg programmal várják az érdeklődőket, többek között irodalmi estekkel, konferenciákkal, gasztronómiai fesztiválokkal, kiállításokkal és emléktúrákkal. Sőt, családi találkozóra is sor kerül, eddig összesen kettő ilyen volt, nemsokára pedig újra összegyűlnek Petőfi Sándor rokonai, leszármazottjai Szabadszálláson, ahol a költő családja húsz éven át élt. De a programok kiterjednek Bács-Kiskun megye határain túlra is, mindenhová, ahol Petőfi élete során megfordult.

Kzhndtuw
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Az ünneplés és megemlékezés nem merül ki a rendezvényekben, a szervezők fontosnak tartják, hogy a virtuális térben is megjelenjen az emlékév, ehhez például létrehoznak majd egy online információs és tudásközpontot, ahol a költő emlékhelyeinek és a látnivalók virtuális megjelenítése QR-kód segítségével történik. Nemrég fedeztük fel azt is, hogy az egykori költő alakja mennyire tisztában van a közösségi média-trendekkel, hiszen nemcsak Instagramon van jelen, hanem TikTokon is!

A jelenleg több, mint egymilliárd felhasználóval rendelkező alkalmazást hónapról hónapra egyre többen töltik le, az ott található tartalmak a sminkvideóktól a koreográfiát, frizurát vagy ruhákat bemutató felvételeken át az amatőr színészi, humoros vagy épp megható posztokig terjednek. A témák tekintetében tehát a határ a csillagos ég, még csak profi felszerelés vagy óriás tudás sem kell ahhoz, hogy feltöltsünk egy-egy rövid videót – így nem csoda, hogy a megelevenedett Petőfi is úgy döntött, csatlakozik a TikTokerek népes táborához.

Petőfi Sándor
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Neves költőnket Bánföldi Szilárd színművész alakítja a videókban, amelyekben többek között kedvenc ételéről, Arany Jánoshoz fűződő barátságáról mesél, és persze közkívánatra verseket is szaval. A korhű ruhában és külsővel, 19. századi fogalmazásmóddal megjelent Petőfi Sándor egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fiatalabb generáció körében, egyelőre úgy tűnik, az ötlettel sikerrel szólította meg őket a szervező önkormányzat.