Barion Pixel Ez a 10 leggyakoribb utcanevünk – Kik a névadóik? – Coloré

Ez a 10 leggyakoribb utcanevünk – Kik a névadóik?

2022. 02. 24.

Gyakorta koptatjuk betonjukat, fordulunk be sarkukon, seperjük fel egy részét, vagy éppen mondjuk be hivatalos helyeken, mégsem tudjuk, melyik a leggyakoribb, vagy hogy éppen kiről is nevezték el. Bemutatjuk, melyik a tíz leggyakoribb utcanév, és névadóikról is mesélünk.

Ady Endre

Az egyik legjelentősebb huszadik századi magyar költőnk nevét több, mint ezerötszáz utca neve viseli országszerte. Érdekesség, hogy esetében mindig egyben írják nevét, nincs ,,Ady utca”. Versei a mai napig aktuálisak, hiszen az emberi lét minden aspektusára kiterjednek. A költő 1919 januárjában halt meg, és tizenhét évre rá, 1936-ban Budán volt az első utca, amit róla kereszteltek el.

Dózsa György

A második helyen az egyik legmeghatározóbb történelmi személyiségünk áll. Dózsát Bakócz Tamás, esztergomi érsek nevezte ki a török elleni küzdelem élére. Végül a harc az urak és a parasztok közti háborúvá vált. Érdekesség, hogy listánkban Dózsa György az, aki a legrégebben, 1470 körül született, mégis viszi a második helyet.

Petőfi Sándor

Ez esetben érdekes adatokat láthatunk, ugyanis a Petőfi Sándor utca nem keverendő össze a Petőfi utcával, ugyanis előbbiből 1311, utóbbiból pedig 1477 található Magyarországon. Születési helyén, Kiskőrösön a főút is a költő nevét viseli.

Kossuth Lajos

Akárcsak Petőfi esetében, itt is megkülönböztetjük a Kossuth utcát a Kossuth Lajos utcától: előbbiből 1257, utóbbiból 1409 található az országban. Érdekesség azonban, hogy Kossuth Lajos nevét nemcsak Magyarországon viselik utcák, hanem a tengerentúlon is. Amerikában több utcát is a magyar politikus után neveztek el, de Iwoa-ban egy egész megye viseli a nevét.

Kossuth megye Mississippiben
Kossuth megye Mississippiben / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Rákóczi Ferenc

Érdekes módon ez esetben is leginkább csupán a vezetéknevet párosítják az utca nevével. II. Rákóczi Ferenc az utolsó erdélyi fejedelemként vezette szabadságharcát, mely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ennek ellenére nemzeti hősként tekinthetünk rá. Budapesten a Rákóczi út két kerületen is átfut, de településeink is őrzik az ismert magyar nevét.

Arany János

Az ismert költő nevét 1301 utca viseli az országban, s ennek oka sem szorul magyarázatra: a költőnek olyan műveket köszönhetünk, mint a Fülemüle, a Vörös rébék vagy a Szondi két apródja. Érdekesség, hogy az általa kitalált karakter, Toldi Miklós is egy utca névadója, mégpedig Nyíregyházán.

Sok utca viseli ismert költőink nevét
Sok utca viseli ismert költőink nevét / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

József Attila

József Attila esetében nem lehetséges, hogy különválasszák a döntéshozók a vezeték- és a keresztnevét, hiszen önmagában a József nem utalna rá, hogy kire is emlékeztet az adott tábla. 1255 utcával József Attila a nyolcadik helyen áll. A költő Budapesten született, Ferencvárosban a Gát utca hármas szám alatt, mely ma már a költő emlékhelyéül szolgál.

Szabadság és Béke

Átlagosan nagyjából 1200 utca viseli a béke és a szabadság nevet. Ez a két kakukktojás a listában, ugyanis ezek nem ismert emberek után vannak elnevezve, ám ettől nem kevésbé fontosak, hiszen két igen fontos dolgot fejeznek ki, amelyek állandó jelentéssel bírnak minden nemzet számára.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix