Barion Pixel Levél Petőfi Sándornak – 199 éves lenne a magyarok költője – Coloré

Levél Petőfi Sándornak – 199 éves lenne a magyarok költője

2022. 01. 01.

1823. január elsején látta meg a napvilágot az egyik legismertebb költőnk, Petőfi Sándor. Ugyan nem töltött sok időt e világon, mégis örökre beírta nevét a magyar irodalomtörténetbe. Rá emlékezünk ma.

Kedves Sándor!

Bajban vagyok a tekintetben, hogy tegeződhetünk-e, ugyanis a rólad készült legismertebb képen egy komoly fiatal néz vissza ránk, de mégis csak ma ünnepelnéd a 199. születésnapodat, úgyhogy nehéz a döntés. Ha nem bánod, már a tegeződésnél maradnék, így tán könnyebben láthatod, hogy hol tart mostanában az általad hőn szeretett magyar nyelv.

Régóta gondolkodom, hogy ,,mit mondok majd először is kedvest, szépet” neked.

Ugyan előző leveledben írtad, hogy atyád ,,nem tartja nagyra, hogy költő-fia van; előtte minden ilyes dolog haszontalan”, mi még mindig emlékszünk rád, és olvassuk a verseidet!

Tudtad például, hogy több középiskola is viseli a neved? Ezeken kívül van Petőfi Társaság, könyvtár, gyógyszertár, múzeum, rádió, rengeteg utca, és most csak azokat említem, amik hirtelen eszembe jutottak.

,,Ennyire számon vagyok tartva?” – kérdezhetnéd, és igen, ennyire! Még mindig nem adták fel, hogy megtalálják a testedet. Ugyan vannak részeredmények, sőt, sokan tényként tekintek rá, hogy még sokáig éltél a harcok után, de azért csak szóltál volna, ha életben vagy, miután eltűntél Segesvárnál 1849 júliusában. Neked túl fontos volt Magyarország, túl fontosak voltunk mi ahhoz, hogy ne tudasd velünk, hogy élsz.

El sem tudod képzelni, ma miről írnál Arany Lacinak! Nem az ürgéről és a ,,nagybajúszos” emberről! Vagyis lehet, hogy de, de ezt az életképet valószínűleg a Youtube-on néznétek.

Ha már Youtube! Ha tudnád, mekkora színészek mondták el a verseidet! Sinkovits Imre, Mácsai Pál, Latinovits Zoltán, szinte fel sem lehet sorolni! Nemcsak elmondták a költeményeidet, hanem Bródy János és az Illés együttes többet megzenésített közülük, Koncz Zsuzsa pedig elénekelte.

Hallgasd meg, milyen szép dalt írtak az Itt van az ősz, itt van ujra című versedből!

Rengeteg minden változott azóta, hogy elmentél. Ugyan ,,még nyílnak a völgyben a kerti virágok, még zöldel a nyárfa az ablak előtt”, rá sem ismernél az országra!

Bár még létezik az ,,alföld tengersík vidéke”, és továbbra is ,,tüzesen süt le a nyári nap sugára”, mégis rengeteg minden változott imádott rónaságodon: nem igazán vannak gulyák és ,,hosszu gémü” kutak, ellenben új épületek, és aszfaltozott utak! Na nézd, már én is rímelek!

Sokat változtak az udvarlási szokások is. Ma már kevés férfi lenne fa értünk, inkább jobbra, vagy balra húzzák a képünket a telefonjukon, és az alapján döntik el, hogy mi leszünk-e az ő ,,Szendrey Júliájuk”.

Hát így élünk mi manapság, 2022 kezdetén.

Remélem, nem felejted el, hogy sokat gondolunk rád, a mi Petőfi Sándorunkra: ,,unokáink leborulnak, és áldó imádság mellett mondják el” nevedet.

Szeretettel üdvözöl,

Timi