Örökzöld sövény gondozása – Így lesz ősszel is szép és egészséges

2023. 09. 09.

Az örökzöld sövény rendkívül szép látványt tud nyújtani, s ahogy neve is utal rá, ősszel és télen is a kert dísze lehet, ám kizárólag akkor, ha megfelelően gondozzuk!

A kertek igazi dísze az örökzöld sövény, hiszen ha megfelelően gondozzuk, akkor akár a kerítés helyett vagy mellett is tökéletes. Ha megfelelően sűrű, kiválóan elrejti a kertünket a kíváncsi szemek elől, ehhez azonban szükség van arra, hogy megfelelően gondozzuk!

Milyen örökzöld sövények vannak?

E növények elsődleges funkciója általában az, hogy a kerítés mögött vagy helyett takaróként funkcionáljon, azaz elrejtse magánéletünket és kertünket a kíváncsi szemek elől. Nem minden sövény alkalmas azonban arra, hogy sövénnyé neveljük, s hogy egész évben biztosítsa a privát szférát. Fontos azonban tudni, hogy az örökzöld sövénynek is van élete, és valamikor le kell hullatnia az elhalt leveleket. Ez jószerivel egész évben történik, ezért ha járólap mellé ültetnénk, számítsunk rá, hogy mindig lesznek alatta levelek, ám ezek korántsem olyan zavaróak, hiszen ha a növény egészséges, nem hullajt nagy mennyiségben.

Sövénynövényt magasság alapján érdemes választani: vannak, amik térdig érnek, éppen térelválasztásra, míg vannak derékig, mellközépig érők, illetve kifejezetten magas darabok is. Ha örömmel alakítjuk ki a növény formáját, a térdig érő mirtuszlonc tökéletes választás lehet, ha kicsit magasabbat akkor pedig a puszpáng a legjobb megoldás. Kaphatóak kisebb verzióban és gömb-alakban is, ám ez csak ideig-óráig tart, hiszen nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy kialakítsuk a végleges formáját.

Ha kifejezetten magas örökzöld növényt szeretnénk, a tuja az egyik legjobb, ám ha bokor irányába mennénk, a puszpáng-félék között találhatjuk meg azt, ami két méteresre vagy még magasabbra nő. Gondoljunk azonban arra is, hogy 2-3 méter felett már nehezen megoldható a gondozása és a metszése, így nem érdemes olyat venni, ami több méteresre nő.

Az örökzöld sövények gondozása

Mint minden növény esetében, a sövények gondozásakor is gondolnunk kell a talaj minőségére! Az örökzöld cserjék általában a savanyú talajt kedvelik, mert ebből könnyebben fel tudják venni a tápanyagokat, mint a hagyományos földféléből. Természetesen ezt a talajt is trágyázhatjuk, de komposztot is tehetünk hozzá, mert ezt minden növény meghálálja. Érdemes a tavasz időszakra időzíteni a trágyázást, amit elég a következő tavasszal megismételni.

Az örökzöld sövény egész évben díszítheti a kertet, de csak akkor, ha megfelelően gondozzuk! / Kép forrása: Marina Denisenko / Getty Images
Az örökzöld sövény egész évben díszítheti a kertet, de csak akkor, ha megfelelően gondozzuk! / Kép forrása: Marina Denisenko / Getty Images

Bár hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, de a locsoláskor a sövényre is kell gondolni, hiszen száraz idő esetén nekik is szükségük van vízre. Fontos azonban, hogy a talajt locsoljuk, mert a vizes levelek könnyebben megégnek a napon, ha pedig este locsolnánk, az esti alacsonyabb hőmérsékletek miatt kiváló táptalaj lehet a nedves környezet a gombáknak, ami főként a tujafélék esetében jelenthet veszélyt.

A metszés is nagyon fontos: a fagyok után, kora tavasszal ajánlott végezni egy metszést a bokrokon, mielőtt még az új levélkéket meglátnánk az ágakon. Tavasszal és nyáron az örökzöld sövények is hoznak termést vagy virágot, amit nem érdemes levágni, mert bizonyos bokrok esetében kiváló forrást jelenthet a virág a méhek számára. Ha már kialakult sövényünk van, nyáron többször is rámehetünk sövénynyíróval, és alakíthatjuk a formáját, ahogy jónak látjuk. Fontos azonban, hogy ne metsszük túl: egyszerre a növénynek csupán az egynegyedét vágjuk le, hogy képes legyen a regenerálódásra.

Nyitókép forrása: Getty Images