Barion Pixel Kertészkedj a Coloréval! A hortenzia metszése okosan, videón mutatjuk, hogyan csináld! – Coloré

Kertészkedj a Coloréval! A hortenzia metszése okosan, videón mutatjuk, hogyan csináld!

2024. 03. 15.

A hortenzia egy rendkívül szép növény, nagyra növő bokraival nemcsak a parkok, hanem a kertek dísze is lehet. Több fajtája van, némelyik laposabb, míg a többi kisebb-nagyobb gömbvirágokkal örvendezteti meg a szemlélőket. Legyen azonban bármilyen fajtánk, a hortenzia metszése kötelező program!

A hortenzia metszése

Ha házunkkal készen kaptuk a hortenziát, az ültetésével és a földjével nem kell bajlódnunk, ennek ellenére, ha azt szeretnénk, hogy szépen virágozzon, tennünk kell érte! Ha jól tartjuk, nemcsak a magunk megelégedésére nézegethetjük, hanem a rovarvilágot is odavonzhatjuk, köztük a méheket és a lepkéket is!

A növény azért igényli a metszést, mert ezáltal kezd el bokrosodni, és azt is beszabályozhatjuk, hogy mekkora területet vegyen el a kertből. A jó metszés a virágnevelésre is hatással van, ezért nem mindegy, hogy mikor és hogyan állunk neki!

Elsőként távolítsuk el a tavalyról megmaradt, mára elszáradt virágokat. (A kúszó hortenzia esetében nyár végén, virágzás után kell eltávolítani a maradványokat, ám a többinél bátran át lehet így teleltetni a növényt, hiszen a megmaradt virággömbök védelmet nyújtanak a fagy ellen is). A metszés során a gyenge vesszőktől szabaduljunk meg elsőként, hiszen az életerős ágakra kell koncentrálnunk. Pár évente akár tövig is visszavághatjuk, ezzel serkentve új, egészséges hajtások növesztésére, ám ez esetben számolnunk kell azzal, hogy az adott évben nem fog virágba borulni a növényünk.

A hortenzia metszését időben meg kell ejteni!
Ha savanyú a talaj, ilyen kék hortenziánk lesz, ha pedig lúgos, akkor rózsaszín/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A tavasz eleji metszést javasolják, ám sok esetben már február közepén megjelennek a hajtások a növényen, így ez már az utolsó előtti pillanat, hiszen ha később állunk neki, már nem fog annyi levelet hozni, hogy igazán bokros lehessen.

A megfelelő időpontban kiválasztott visszavágás alkalmával nem érdemes sajnálni a hortenziát, ugyanis rendkívüli módon nő, ezért nem kell attól tartanunk, hogy egész évben picike, netán csupasz marad. Ez még akkor is érvényes, ha már úgy állunk neki a metszésnek, hogy a levélhajtások kezdeményei láthatóak a növényen.

Ha egy nagyjából 160-170 centi magas növényt szeretnénk nyáron, akkor bátran visszavághatjuk akár térdmagasságig is.

Metszéskor alulról számolva az első két rügyet tartsuk meg, majd utána ejtsük meg a vágást. Ha esetleg nagyobb fagy állna be tavaszig, csupán az ágak vége fagyhat el, amit ilyen esetben utólag eltávolíthatunk.

Így történik a gyakorlatban: