Barion Pixel Gyeprács lerakásán gondolkodsz? Kövesd ezeket a lépéseket! (X) – Coloré

Gyeprács lerakásán gondolkodsz? Kövesd ezeket a lépéseket! (X)

2024. 03. 04.

Ha gyeprácsot szeretnél lerakni az udvarban, akkor az első eldöntendő kérdés az, hogy műanyagból vagy betonból készült változatot válassz. Elsősorban azt kell felmérni, hogy az adott környezetbe melyik illik jobban.

Műanyag kontra beton gyeprács

Az AutomataÖntözőrendszer.com webáruházban műanyag gyeprácsok is találhatók. Ezeket súlyuknál fogva könnyen, kézi erővel is lehet mozgatni, valamint rendkívül gyorsan le lehet fektetni őket. Gyalogutak kialakításához tökéletesek, valamint alkalmankénti autóbeálláshoz is jó ez a megoldás.

A beton gyeprács teherbírósági szempontból jobb választás lehet. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy nyáron a rekkenő hőségben a kövek átforrósodnak, így a gyeprács hézagjaiból a fű kipusztulhat. Ezt csak rendszeres locsolással lehet megelőzni.

Így kell lerakni a gyeprácsot

Mielőtt nekilátnánk a munkának, érdemes összeszedni a művelethez szükséges szerszámokat és eszközöket. Kerítsünk elő egy ásót, egy lapátot, egy talicskát, egy strapabíró vágóeszközt, egy szintezőlécet, valamint egy kalapácsot. Szükség lesz még fűmagra, földre, homokra, valamint rögzítő kellékekre is.

Először is ki kell ásni a gyeprács helyét, majd a területre legalább három, legfeljebb öt centi vastagon homokot kell szórni. A homok elegyengetését követően precízen rá lehet fektetni a gyeprácsot. Amennyiben ezekkel elkészültünk, akkor elszórhatjuk a fűmagot, a gyeprács közeit pedig feltölthetjük földdel. Műanyag gyeprácshoz szegély is kell, betonból készült elemek alkalmazásakor erre nincs szükség.

Érdemes jó minőségű gyeprácsot választani

Rengeteg fizikai és online áruház kínál gyeprácsot a legkülönfélébb ársávokban. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi az egyes gyártók termékei között a különbség, és melyiket éri meg megvásárolni?

Az AutomataÖntözőrendszer.com webshopjában kapható gyeprácsok magas minőséget képviselnek. Erős, ellenálló műanyagból készülnek, amelyek telepítése nagyon tempósan elvégezhető. Ezen gyeprácsok szállítása, mozgatása is egyszerű, mivel nagyon kicsi a súlyuk. Előnyük, hogy a gyepet nem károsítják, és még a forróbb nyári napokon sem kell a rácsok közötti fű kiégésétől tartani.

Alkalmi parkoló kialakításához optimális választás, így nem kell az udvarból nagyobb területet drága pénzen letérkövezni. További érv a műanyag gyeprács mellett, hogy nem forrósodik úgy át, és a környezete hőmérsékletét sem emeli drámai mértékben.

Célszerű időt szánni a tervezésre

A kert kialakítása, átalakítása előtt praktikus némi időt eltölteni tervezéssel. Így pontosan annyi gyeprácsot vásárolhat az ember, amennyire éppen szükség van, és nem kell feleslegesen költeni a pénzt olyan elemekre, amik valójában nem is kerülnének felhasználásra. Műanyag gyeprácsok segítségével esztétikus környezet alakítható ki, a tervezés, az alapozás és a precíz munkavégzés azonban alapvető feltétele ennek.