Barion Pixel Hogyan füvesítsünk 3 lépésben? (X) – Coloré

Hogyan füvesítsünk 3 lépésben? (X)

2024. 03. 14.

Sokan álmodoznak arról, hogy otthonukban is sikerül újraalkotni a filmekben látott, szikrázóan zöld pázsitot, amiben aztán nap mint nap gyönyörködhetnek, és még a szomszédok is a csodájára fognak járni.

Cikkünkben bemutatjuk, mire van szükség a fűmag elvetésével történő füvesítéshez, illetve szemléltetjük annak lépéseit.

1. Fókuszban a gondos előkészítés

Első lépésként fontos, hogy eljárjunk a talaj megfelelő előkészítésében, ami egy alapos gyomirtást, illetve az oda nem illő elemek eltávolítását jelenti. Ezt követi a talaj fellazítása, elegyengetése, majd pedig az olyan anyagok bejuttatása a földbe, mint a szerves gyeptrágyák, gyeptápok és talajjavítók, hiszen ezáltal rengeteget tudunk javítani a talaj, valamint a gyep minőségén is.

Ha sikeresen kezeltük a talajszerkezetet, ki kell választanunk az ideális fűmagot. A Szentiváni kertcentrum fűmag kínálatában számos különböző változatot találhatunk, attól függően, hogy milyen adottságokkal megáldott területet szeretnénk bevetni. Léteznek például kifejezetten kevesebb napfényt, vagy vizet igénylő típusok is, illetve más verziót kell használnunk, ha díszpázsitot, vagy sportolásra alkalmas gyepet szeretnénk.

2. Így vessük el a magokat

A jó minőségű fűmagkeverék kiválasztását követően nincs más dolgunk, mint a kiszórás. Az adagolást tekintve érdemes követni a választott termékhez járó útmutatót, általánosságban viszont elmondható, hogy körülbelül 40-45 gramm fűmagot érdemes elvetni négyzetméterenként.

Miután ez megtörtént, óvatosan takarjuk be a magokat egy gereblye segítségével. Nem szükséges túl vastagon befedni őket, 0,5-1 cm bőven elegendő erre a célra. Ezzel tudjuk ugyanis megteremteni a számukra a csírázáshoz optimális környezetet.

A procedúrát a beszórt terület hengerezésével zárjuk, hiszen az előzetesen fellazított talajt mindenképpen szükséges visszatömöríteni.

3. Gondozzuk gyepünket folyamatosan

A fűmagok akkor tudnak gyorsan növekedni, ha minden nap megkapják az ehhez szükséges folyadékot. Kezdetben érdemes tehát naponta minimum 3 öntözést beiktatni az optimális eredmény elérése érdekében. Ez az időszak általában 2-3 hétig tart, amely alatt egyrészt megerősödik a növény gyökere, másrészt pedig elindul a levelesedés. Ezt követően már csökkeni fog a párolgás is, így kevesebb víz is elegendő lesz.

Sokan bizonytalanok azt illetően, hogy mikor érdemes beiktatni az első fűnyírást. Az általános javaslat szerint elegendő 7-8 centiméteres hosszúság esetén elvégezni a műveletet, viszont ekkor se vágjuk a füvet 4-5 centiméternél rövidebbre. Arra is ügyeljünk, hogy a fűnyírás előtti napon lehetőleg már ne történjen öntözés.

Ha minden javaslatot betartunk, nagy eséllyel sikerülni fog megalkotni álmaink gyepjét. Nem szabad azonban siker esetén sem megfeledkeznünk arról, hogy a szép pázsit titka a folyamatos gondozás, ami az ültetést követően a mi felelősségünk lesz. Öntözzük, nyírjuk, illetve juttassuk tápanyagokhoz a füvünket, és az eredmény nem fog elmaradni.