Barion Pixel Valóban nincs magja a banánnak? – Válasz a mindenkit foglalkoztató kérdésre – Coloré

Valóban nincs magja a banánnak? – Válasz a mindenkit foglalkoztató kérdésre

2023. 05. 24.

A legtöbb zöldségnek és gyümölcsnek van magja, így jogosan merül fel az a kérdés, hogy mi a helyzet a banánnal, amiben jól láthatóan nincsenek magok.

A banán termesztésével bár lehet kísérletezni Magyarországon, nem jellemző, hogy magyar banánt fogyaszthatunk. Szerencsére azonban könnyedén hozzájuthatunk ehhez a gyümölcshöz, és megállapíthatjuk, hogy nincs benne mag! Mivel a zöldségeknek és gyümölcsöknek kívül vagy belül van magja, kérdéses, hogy mi a helyzet a banánnal, és hogyan szaporodik, ha nincs mivel. Vagy mégis van?

Banánmagtan

A banánt rendkívül régóta, több, mint hétezer éve termesztik. Kezdetekben rengeteg mag volt benne, és a gazdák igyekeztek megoldani a mag-kérdést, ugyanis a banán rendkívül nehezen volt fogyasztható: több volt benne a mag, mint a gyümölcs. Ha néhanap volt egy-egy olyan darab, amiben kevesebb mag volt, abból neveltek újabb növényeket. Mivel azonban ezek is termékeny darabok voltak, több banánfajtával keveredtek, egészen addig, míg létre nem jött az a banán, amit a boltokban láthatunk.

Ezekben a darabokban láthatunk apró magocskákat, ám ezek alkalmatlanok arra, hogy szaporodjanak, és ez hosszú, genetikai kísérletezések eredménye. E kísérletek a kezdetekben nem kémcsövekben zajlottak, hanem a gazdák kemény munkája volt, mely többszáz év alatt hozta meg gyümölcsét – a szó legnemesebb értelmében. Annak ellenére azonban, hogy a boltban kapható banán termésképtelen lett, formájában és színében nem különbözik attól, amelyet kifejezetten azért termesztenek, hogy szaporítani tudjon. A fogyasztásra termesztett banánok azonban valamivel puhábbak és édesebbek, mint szaporodni képes társaik.

Ma már több, mint ezerféle banánfaj létezik, és ezeknek nem mindegyike fogyasztható nyersen, ugyanis több közülük főzés vagy sütés, vagy éppen ízesítés után válik fogyaszthatóvá. A kutatók sokat dolgoznak azon, hogy összehasonlítsák a banánfajták genetikai térképét, és ezáltal választ találjanak bizonyos kérdésekre, úgy, mint a jelenlegi gyümölcs és a többezer évvel ezelőtti közti hasonlóságok és különbségek.

A banánban eredetileg volt mag, ám a gyümölcs élvezhetetlen volt, így kitenyésztették a magtalan banánt
A banánban eredetileg volt mag, ám a gyümölcs élvezhetetlen volt, így kitenyésztették a magtalan banánt / Kép forrása: Youtube / Discover Agriculture

Annak ellenére, hogy a boltban kapható banánnak nincs magja, bátran kísérletezhetünk ezzel a növénnyel is! Ugyan értelemszerűen nem ültethetjük el a kezünkben lévő gyümölcs magját, mint az eper vagy a málna esetében, az interneten olcsón hozzájuthatunk a banánmagokhoz, így ha úgy érezzük, akár mi magunk is kísérletezgethetünk ennek a finom gyümölcsű fának a nevelésével. Legyünk azonban türelmesek, mert fajtától függően három hét, vagy akár hat hónap is lehet, mire a magunk kicsírázik!

Forrás: Hasan Jasim, Science.

Nyitókép forrása: Unsplash