Barion Pixel Irány a kert, beköszöntött az április! – Bőven van teendőnk! – Coloré

Irány a kert, beköszöntött az április! – Bőven van teendőnk!

2024. 04. 06.

Bár az év negyedik hava meglehetősen szeszélyes, előbb-utóbb eljön az ideje, hogy helyet kapnak az áprilisi teendők a kertben, és akár egész napra kimerészkedhetünk saját kis oázisunkba.

Az áprilisi teendők a kertben már igencsak élvezetesek, ugyanis levehetjük a nagykabátot, és csupán egy pulcsiban vagy pólóban állhatunk neki a munkálatoknak, ami sokkal nagyobb szabadságot ad, mint a vastag kabátban kényelmetlenkedni.

Áprilisban az időjárás még meglehetősen szeszélyes tud lenni, ezért ne ültessünk meggondolatlanul! A már elültetett paprika- és paradicsompalántákat kivihetjük napfürdőzni, de éjszakára ne hagyjuk kint őket, hacsak nem üvegházban vannak, ugyanis számukra végzetesek lehetnek az áprilisi hűvös éjszakák. Bár fárasztó, mégis tökéletes megoldás ki-be hurcolászni őket, ám ilyen esetben mindig ellenőrizzük a leveleiket, tetű vagy bármely más rovar után kutatva!

Áprilisi teendők a kertben

Áprilisban a nárciszok, a jácintok és a tulipánok több színben és árnyalatban díszítik a kerteket. Sajnos virágzásuk csak egy-két hétig tart, így ha gondoskodni szeretnénk arról, hogy a kertünk mindig szép látványt nyújtson, nemcsak a zöldségekre és a gyümölcsökre kell koncentrálnunk, hanem a virágokra is!

Virágok

Virágok tekintetében már nyitott szemmel járhatunk a piacokon, és az ott látható földlabdás növényeket bátran kiültethetjük, mert ezek többsége elviseli az áprilisi éjszakákat. A muskátli akár fagypontig is vígan éldegél, de a büdöske, a kankalin, az árnyliliom vagy éppen a harangvirág mind olyan növények, amik egy bizonyos fokig elviselik a hűvösebb időt, így április végén elültethetjük őket.

Ha magról szaporítanánk a növényeket, akkor sem vagyunk elkésve: az áprilisban elültetett petúnia magjai, nyárra csodás növények lehetnek. Ez a hónap tökéletes a vadvirágmagok elültetésére is: mivel gyorsan nőnek, nyár elején már zsonghatnak körülöttük a méhek és a lepkék is! Áprilisban megjelennek a tetvek, amik előszeretettel veszik célba a rózsákat, úgyhogy érdemes egy kíméletes tetűirtó-szerrel megszabadulni a meglévő rovaroktól, és ezzel gondoskodni arról, hogy a továbbiakban elkerüljék a növényeinket.

Zöldségek

Ebben az időszakban már elültethetjük a krumplikat és a salátaféléket is. Ez utóbbiak hamar kinőnek és fogyaszthatóak, viszont a csigák imádják őket, ezért kövessük figyelemmel a fejlődésüket, és tegyük meg a megfelelő lépéseket, ha csiga jelenlétét tapasztaljuk! Ha márciusban vetettünk hagymát, most is tegyük meg bátran, ezáltal késleltetett érést előidézve, így sokáig élvezhetjük a friss hagymát. Hasonlóan járhatunk el a borsóval is: ha már ültettünk, bátran kiszórhatunk még magokat, hogy tovább élvezhessük a friss borsóhüvelyeket.

Az áprilisi teendők a kertben nem állnak meg a virágoknál: több zöldségfélét elvethetünk a földbe, így a babot is
Az áprilisi teendők a kertben nem állnak meg a virágoknál: több zöldségfélét elvethetünk a földbe, így a babot is / Kép forrása: Unsplash

A fűszernövények magjai is földbe kerülhetnek, így a petrezselyem, a koriander vagy a kapor magjai is megkezdhetik a fejlődést. A cékla és a retek is fejlődésnek indulhatnak, valamint lakáson belül vagy üvegházban megkezdhetjük a cukkini és a padlizsán ültetését is.

Mindeközben a fejlődő paradicsom-és paprikapalánták közül húzzuk ki azokat a darabokat, amiknek vékony a szára, mert ezek várhatóan a későbbiekben nem teremnének sokat, és csak elveszik a tápanyagot a többi palántától. Eddigre valószínűleg több palánta átültetésre vár, ám még ne ültessük ki őket a földbe! A babfélék magjait is földbe tehetjük, de ügyeljünk arra, hogy futni fognak, ezért úgy helyezzük el őket, hogy a későbbiekben meg tudjuk oldani a futtatásukat! Kiváló megoldás, ha a kukorica mellett kapnak helyet, és a későbbiekben a kukoricák szárára futnak fel.

Gyümölcsök

A málnát metsszük meg, ha még nem tettük volna, és a gyümölcsfák permetezésén is essünk túl minél hamarabb! Lassanként a télre kint hagyott eper is kezd magához térni, ezért gondoskodjunk arról, hogy rendszeresen locsoljuk! A dinnyemagot a hónap vége felé elvethetjük, de üvegházban vagy benti körülmények között tároljuk, mert a csírázó magot megcsípheti az éjszakai hideg!

Áprilisban már jól látható virágokat hoz az eper
Áprilisban már jól látható virágokat hoz az eper / Kép forrása: Unsplash

A kert fontos része a fű is, így ezt sem szabad elhanyagolnunk! Áprilisban meglódul a fű növekedése, éppen ezért ha ültetni tervezünk, most tegyük meg! A tél során könnyedén elmohásodhat a gyep, amit érdemes fűszellőztetővel vagy kézzel kiirtani, majd ezután friss fűmagot hinteni a helyére, és jól meglocsolni. A virágok körül és a kertben is ajánlott megkezdeni a gazolást, hiszen még éppen magukhoz térnek a nemkívánt növények, így könnyebb dolgunk van velük, mint a későbbiekben lenne.

Nyitókép forrása: Unsplash