Barion Pixel Így lehet szép, virágos ablakpárkányod! – Coloré

Így lehet szép, virágos ablakpárkányod!

2022. 06. 04.

Itt a nyár, és kevés szebb látvány van a virágos ablakpárkányoknál. Nem minden virág, föld és láda alkalmas azonban arra, hogy ablakpárkányban tündököljön, úgyhogy végigvesszük, hogy mire érdemes odafigyelni, ha ilyesmiben gondolkozunk.

A virágos ablakpárkány nem mindenkinek megoldható, hiszen emeletes házban nem jellemző a párkány, vagy ha mégis, bizonytalan, hogy megmarad-e rajta a virágláda. Ha van erkély, hiába az emelet, nincs veszve minden, ugyanis egy kampós virágtartó segítségével belülre és kívülre is színkavalkádot varázsolhatunk.

Virágos ablakpárkány lépésről lépésre

A biztonság érdekében először is meg kell bizonyosodnunk arról, hogy párkányunk bírni fogja a rá nehezedő súlyt, és hogy nem is lejt, így nem fog senki fejére ráesni az ,,ültetvény”. Fontos, hogy a virágláda alja lyukas legyen! Ha gyárilag nincs rajta, mi is könnyedén kilyukaszthatjuk pár helyen egy fúró vagy egy éles szerszám, például dugóhúzó segítségével. Ha erkélyre rögzítjük, már vásárlás közben érdemes kipróbálni, hogy a láda beleillik-e a választott kampóba, mert érhetik meglepetések az embert a méretet és a formát illetően. Szükség lesz egy tálcára is, ami addig tartja a felesleges vizet, míg a talaj fel nem szívja azt.

Mindig találjunk biztonságos helyet a virágládának!
Mindig találjunk biztonságos helyet a virágládának! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A virágládát feltölthetjük a kertből kiásott, kezeletlen földdel, de akár azzal is, amit a kertészetekben veszünk, zsákban. Egy-egy ládába általában sok növény kerül, melyeknek gyökere a hetek múlásával egyre nő, úgyhogy érdemes tápoldatozni néha, hogy a növények végig teljes pompájukban tündökölhessenek a nyári hónapokban.

Mit ültessünk?

Az, hogy milyen virágokat választunk, jórészt rajtunk múlik: mit enged meg a pénztárcánk, milyen színeket kedvelünk, milyen virágokat szeretünk. Az egyik legnépszerűbb növény ilyen esetben a muskátli, ami tavasztól egészen őszig virágzik. Több fajtája van, a vastagabb szárú, bokrosabb és a futómuskátli a legnépszerűbbek. Ha eleget ültetünk ez utóbbiból, szépen lecsünghet erkélyünkről vagy ablakunkból. Titka a locsoláson túl, hogy az elszáradt virágokat akár naponta szedjük le, így adva teret az újaknak, és egyúttal a növénynek energiát, hogy újabb virágokat hozzon.

A virágos ablakpárkány titka, hogy mindig szedjük le az elszáradt virágokat!
A virágos ablakpárkány titka, hogy mindig szedjük le az elszáradt virágokat! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A begónia ugyan nem csüng le, nagyon dús növény, úgyhogy ha eleget ültetünk belőle, teljesen be tudja nőni a rendelkezésre álló helyet. A muskátlival ellentétben ez nem viseli jól a tűző napot, úgyhogy olyan helyre tegyük, ahol csak reggeli vagy esti fény éri! Nem így a petúnia, amit minél több nap ér, annál jobban virágzik. Természetesen ehhez mérten az öntözését sem hanyagolhatjuk el! Ha hirtelen lehűl az idő, akkor érdemes védett helyre vinni, mert nehezen viseli a hűvöset – nem meglepő hát, hogy egynyári növény. Akárcsak a muskátli esetében, itt is úgy tudunk gondoskodni a bő virágzásról, hogy folyamatosan figyeljük, és ha elhalt virágokat látunk, leszedjük róla.

A petúnia egynyári növény, így ne tervezzünk vele hosszabb távra
A petúnia egynyári növény, így ne tervezzünk vele hosszabb távra / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Jó választás lehet ablakba a büdöske, a dalmát harangvirág és a sokszínű szalvia is. Ha az a célunk, hogy minél vegyesebb legyen a felhozatal, összeválogathatunk különböző növényeket is. Rendkívül jól mutatnak egymás mellett a levendula lila virágai, a narancssárga körömvirág, a színes margaréták, a kék búzavirág vagy az örökzöldek, csak arra kell figyelnünk, hogy az összeültetett növények fény-és vízigénye megegyező legyen!

Vegyesen is gondolkozhatunk, de ügyeljünk rá, hogy megegyezzen a növények fény- és napigénye!
Vegyesen is gondolkozhatunk, de ügyeljünk rá, hogy megegyezzen a növények fény- és napigénye! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fejben már az őszre készülsz?

Vannak növények, amik őszig is bírják, úgyhogy ha ilyenekben gondolkodsz, ebből a cikkünkből láthatod, hogy miből érdemes beszerezni. Mint minden esetben, itt is az öntözés, a talaj tápoldatozása és a megfelelő mennyiségű napfény a fontos. Ha minden ideális, akkor virágaink még szeptemberben is vígan csalogathatják a tekinteteket ablakunkba.