Barion Pixel Nagyszüleink tanácsai a muskátli és a leander teleltetéséhez – Coloré

Nagyszüleink tanácsai a muskátli és a leander teleltetéséhez

2022. 09. 29.

Egyelőre nem sürgős, de lassan fel kell készülnöd arra, hogy téli álomra helyezd a muskátlikat és a leandereket, amik eddig a kertedet díszítették.

Én már többször néztem elámulva, milyen gyönyörű, dús, élénk színű virágot hoznak a megfelelően tartott muskátlik és leanderek. Sokáig nem tudtam, mi a titok, azután felidéztem nagyanyám praktikáit, alaposan utánaolvastam az interneten, aztán kitárgyaltam a dolgot vidéki nénikkel.

Mostanra összeállt a kép: a káprázatos virágpompa titka – természetesen a megfelelő talaj, víz, napsütés biztosítása és a kártevőirtás elvégzése mellett – a megfelelő teleltetés. Mivel ezt a munkát éppen mostanában kell elvégezni, összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat.

leander
Az egészséges leander a kerted dísze lesz / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az aranyszabályok

Mielőtt pihenőhelyükre helyeznéd a muskátlit, vágd le róla a virágokat, bimbókat, és távolítd el a sárga és száraz leveleket. Ellenőrizd a növényeket, mielőtt a téli helyükre tennéd őket. Gondosan vizsgáld át a levelek színét és fonákját is, és ha kártevőt látsz rajtuk, lehetőleg környezetkímélő módszerrel – például szappanos vagy mosogatószeres lemosással – szabadulj meg tőlük.

Hőmérséklet

Az enyhe, mínusz 1-2 C fokos hideget mindkét növény elviseli, sőt a muskátlinak még jót is tesz. Ha viszont közelednek a keményebb fagyok, akkor melegebb helyre kell menekíteni őket. A 4-10 C fok közötti hőmérséklet az ideális a muskátlinak, a 2-10 fok közötti a leandernek. Egy hűvös, üveges veranda vagy lépcsőház pont megfelel a célnak, ha nincs, akkor megteszi a pince vagy a garázs is. Fontos: a futómuskátlit 15 fok fölötti hőmérsékleten kell tartani!

Öntözés

Soká jön el a tavasz, amikor újra kiültetheted a virágokat, addig is néha locsolni kell őket. Teljesen egyiknek a földjét se hagyd kiszáradni. Ehhez elég havi egy alkalom – a túlöntözést próbáld elkerülni, mert nagy kárt okozhat. Azt viszont ne felejtsd el, hogy ha magasabb a hőmérséklet, akkor többet párologtatnak a növények, ezért bőségesebb locsolásra van szükségük. A futómuskátli eleve több vizet igényel az álló vagy parasztmuskátlinál.

https://colore.hu/otthon/kert/tippek-citrusfelek-teleltetesehez-te-jol-csinalod/

Világosság

Egy kis fényre a muskátlinak is szüksége van, a leander azonban kifejezetten világos, száraz helyen szeret telelni. A leandernek a friss levegő is jót tesz, ezért szellőztessünk gyakran, ha megtehetjük. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy elszaporodnak rajta a kártevők.

muskátli
A futómuskátli igényei egy kicsit eltérőek / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Kártevőirtás

A kártevők sajnos télen sem pihennek, ezért hiába ellenőrizted ősszel a növényeket, időnként meg kell ismételni a folyamatot. A leandert a takácsatka és a pajzstetű támadhatja meg, ezt úgy veheted észre, hogy a levelei foltosodnak, sárgává, barnává változnak és lehullanak. A megoldást ebben az esetben is a szappanos lemosás jelenti.

Nyitőkép forása: Shutterstock / PuzzlePix