Barion Pixel Ma van a víz világnapja! Te mennyit tudsz róla? Teszteld magad – Coloré

Ma van a víz világnapja! Te mennyit tudsz róla? Teszteld magad

2023. 03. 22.

Március 22-én ünnepeljük a víz világnapját. Az eseményt 1992 óta tarjuk meg minden évben. 1994 óta pedig az ENSZ egy témát is kijelöl ehhez a naphoz. Idén a talaj mélyén fekvő, tiszta ivóvízé a főszerep.

A mindennapjaink része, nélkülözhetetlen az életünkhöz, de általában mégsem foglalkozunk valami sokat a vízzel. Pedig az emberiség óriási bajba kerülne, ha az édesvíz-készleteink kifogynának.

Európából nézve szinte hihetetlennek tűnik, de több, mint 1,5 milliárd ember nem jut tiszta, egészséges ivóvízhez a Földön. Az ajánlott napi adag egy napra egy főnek ötven liter, egy tipikus gambiai polgár pedig kevesebbet használ egy nap, mint 4,5 liter. Sőt, egy közép afrikai gyereknek 500-szor nagyobb esélye van arra, hogy hasmenésbe haljon bele a szennyezett víz miatt, mint egy európainak.

Sokkal jobban meg kellene becsülnünk a vizeinket. Ezért is kezdeményezte az ENSZ közgyűlése az UNESCO 1992-ben Rio De Janeiroban megrendezett Környezet és Fejlődés konferenciáján a víz világnapjának létrehozását.

Ha tetszett, nézd meg a többi kvízünket is. Milyen kutyafajtát látsz a képen? Mennyire ismered a Harry Potter varázsigéket? Vagy éppen a Wikipédiát?

Forrás: Sok színű vidék, Monti, Wikiszótár, Wikipédia

Képek forrása: Shutterstock / Puzzlepix