Barion Pixel Mi is az a vízböjt és hogyan kezdj hozzá? – Coloré

Mi is az a vízböjt és hogyan kezdj hozzá?

2023. 03. 02.

A vízböjtről bizonyára sokan hallottak, de hogy pontosan mit takar ez, már nem feltétlenül ismert. Hány napig lehet tartani ezt a fajta böjtöt, és egyáltalán milyen hosszan engedélyezett? Ki vágjon bele és kinek nem ajánlott?

A vízböjtnek bár számtalan pozitív egészségügyi hatása van, sokan arról ismerik, hogy mennyi kockázatot rejt. Valójában ha körültekintően kezdünk bele, nem kockázatos, és az eredmény hamar érezhető lesz, arról nem is beszélve, hogy önmagunknak is bizonyíthatunk általa.

Hogyan működik a vízböjt?

Ez a fajta böjt ahogy neve is utal rá abból áll, hogy csupán vizet vehetünk magunkhoz. Rendkívül eredményes módja annak, hogy a kilók hirtelen meginduljanak lefelé, ám számtalan más pozitív hozadéka is van, például csökkentheti a vérnyomást és az olyan krónikus betegségek kialakulásának esélyét, mint a cukorbetegség és a rák, illetve hidratálja a testet, így megszüntetve a száraz bőr okozta tüneteket.

A vízböjtnek bár számos pozitív hatása van, orvosi felügyelet nélkül nem érdemes belevágni
A vízböjtnek bár számos pozitív hatása van, orvosi felügyelet nélkül nem érdemes belevágni / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A vízböjt sok esetben egy napig tart, de legfeljebb három napot tölthetünk el csak vízen. Ennek enyhébb változata, ha a vízben elkeverünk némi citromlevet, cayenne borsot és juharszirupot. Ezzel a módszerrel akár hét napig is tarthat a vízböjt, hiszen némi szénhidrátot is juttatunk a szervezetünkbe, ezáltal képesek leszünk hosszabb távon is tartani. A hagyományos vízböjttel azonban ne kísérletezzünk, hiszen ha felügyelet nélkül egy-két napnál tovább tartjuk, komoly hátulütői lehetnek. Cukorbetegeknek, időseknek és várandósoknak nem javasolt, hogy orvos felügyelete és beleegyezése nélkül álljanak neki csak vizet inni.

Mielőtt nekiállunk a vízböjtnek, két-három nappal előtte próbáljunk meg kevesebbet enni, így a böjt kezdetén szervezetünket nem fogja teljesen váratlanul érni, ami rá vár. A böjt alatt csakis vizet fogyasszunk, ám a napi három litert ne lépjük túl, mert ártalmas lehet! Mindennek ellenére, ha olyan tüneteket észlelünk magunkon, mint száraz bőr, fejfájás vagy alacsony vérnyomás, meghaladhatjuk ezt a mennyiséget. Ha ebben a pár napban szédülünk, ne ijedjünk meg, ez teljesen normális, ugyanakkor tegyünk róla, hogy ne kelljen volán mögé ülnünk, így garantálva saját biztonságunkat és másokét.

Ha túlvagyunk a 2-3 napon ne vessük rá magunkat az ételre, mert garantáltan rosszul leszünk tőle. Szépen, fokozatosan szoktassuk magunkat hozzá a szilárd táplálékhoz. Kezdetben ihatunk egy smoothie-t, majd lassacskán, ügyelve gyomrunk befogadóképességére átállhatunk a könnyen emészthető szilárd ételekre.

Mielőtt nekiállunk a vízböjtnek, feltétlenül kérdezzük meg orvosunkat, ugyanis ez a fajta böjt nem mindenkinek tesz jót, így ha csak a fogyás a célunk vele, érdemesebb lehet egy hagyományos diétát kipróbálnunk.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix