Barion Pixel Lubickoljanak növényeink télen is napfényben: mini üvegház bontott ablakokból – Coloré

Lubickoljanak növényeink télen is napfényben: mini üvegház bontott ablakokból

2021. 11. 09.

Ha a szomszéd éppen ablakot cserél, azonnal csapjunk le a szemétre ítélt bontott nyílászárókra, melyekből akár príma mini üvegházat kreálhatunk dédelgetett növényeink számára. Csak nehogy a végén olyan jól sikerüljön, hogy a szomszéd visszakövetelje tőlünk elkótyavetyélt kincseit!

Ezért imádjuk a bontott ablakokból készült mini üvegházakat!

Ha más hasznunk nem is lenne belőle, csak hogy hamisítatlan vintage bájjal ruházza fel kertünket, már akkor is megérné összedobnunk egyet – azonban ennél sokkal többet tud egy ütött-kopott ablakokból kreált üvegház! Hiszen így a kidobásra ítélt nyílászáróknak esélyt adhatunk az újjászületésre, ezáltal pedig máris tettünk egy lépést a környezettudatosság felé. Az már csak hab a tortán, hogy segítségükkel jelképes összegért, vagy szinte ingyen is hozzájuthatunk leendő üvegházunk alapanyagához. Nézzünk szét az online hirdetések között, bolhapiacokon, járjunk nyitott szemmel lomtalanítás idején, vagy érdeklődhetünk akár ablakcserével foglalkozó cégeknél is.

Kert Mini Uveghaz Bontott Ablak Nyilaszaro 1
Kép forrása: Pinterest/erin-artandgardens.blogspot.com

Amire érdemes odafigyelnünk

Sok fejtöréstől kímélhetjük meg magunkat, ha tokkal együtt szerezzük be a bontott ablakokat. Ennek különösen az üvegház azon pontjain van jelentősége, ahol nyithatóvá szeretnénk tenni, legyen az az ajtó, vagy akár az üvegház tetején lévő szellőztető ablakok. Növénykéink még a legzimankósabb téli napokon is boldogan sütkéreznek majd benne, ha esetleg sikerül dupla üveggel ellátott ablakokra szert tennünk. A keretre is érdemes némi gondot fordítanunk: ha szeretnénk megtartani régies küllemét, akkor csak finoman csiszoljuk át, majd fessük le matt kültéri lakkal.

Tipp: Klaus Fischer – Télikertek, üvegházak építése című könyvében egy külön fejezetet szentel a bontott ablakokból készült üvegházaknak.

Hova helyezzük kertünk új büszkeségét?

A legfontosabb, hogy növényeink kedvükre lubickolhassanak a napfényben! Ebből adódóan mini üvegházunkat mindenképpen a kertünk egy jól benapozott részére telepítsük, ahol se épület, se fa nem állja útját az éltető napsugaraknak. Illetve ha üvegházunknak csak az egyik oldalát tervezzük üvegezni, akkor ez a része mindenképp dél felé nézzen.

Kert Mini Uveghaz Bontott Ablak Nyilaszaro 2
Akár déli fekvésű házfal mellé is tehetjük / Kép forrása: Pinterest/expressen.se

Kik lakjanak benne?

Ha elkészültünk, akkor már csak be kell népesítenünk üvegházunkat lakók egész hadával! Biztonságos melegben vészelhetik át a telet apróbb fagyérzékeny növényeink, mint például a helyes kaspókba ültetett kaktuszok és szukkulensek, de megpróbálkozhatunk akár imádott muskátlijaink szaporításával is. Vagy egész egyszerűen tömjük tele zamatos zöldfűszerekkel, hogy egész télen át élvezhessük a nyár ízét ételeinkben.

Borítókép forrása: Pinterest/hgtv.com