Barion Pixel Szép és hatékony is: egy kevesek által ismert nyugtató gyógynövény – Coloré

Szép és hatékony is: egy kevesek által ismert nyugtató gyógynövény

2023. 03. 06.

Álmatlanság, stressz, pánik, ADHD, fájdalom esetén neked is segíthet a golgotavirág egy nyugtató gyógynövény.

Mi az a golgotavirág?

A latin neve a Passiflora és nyugtató hatású növény. Az elnevezése a 17. század elejéről ered („passio” = szenvedés, „flor” = virág szavakból). Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét ezzel a rövidéletű virággal, ami reggeli órákban kinyílik, majd gyorsan elhervad.

A golgotavirág Észak-, Közép- és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi térségein, valamint Délkelet-Ázsiában, számos indonéz szigeten és Ausztrália keleti felén őshonos. Mára már az egész világon megtalálhatók. Európában először egy Monardes nevű spanyol orvos említette 1569-ben.

golgotavirág növény
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ezeréves gyógynövény

A növény különlegessége: gazdag másodlagos növényi hatóanyagokban, az úgynevezett polifenolokban. Tanulmányok szerint a golgotavirág-kivonatok segíthetnek idegesség, nyugtalanság és ingerlékenység esetén. Enyhíti a szorongást és az álmatlanságot, mivel növeli az agy gamma-aminovajsav (GABA) szintjét. Ez egy olyan vegyület, amely csökkenti az agyi aktivitást, és így segítheti az ellazulást és az alvást. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a műtétre váró betegek kevésbé szorongtak a beavatkozás előtt, ha a golgotavirágból készült nyugtatót kaptak, mint azok, akik placebót.

Ezzel együtt erős antioxidáns is, számos előnnyel rendelkezik, beleértve a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, az immunrendszer erősítő hatását. Gyakran használják kiegészítő kezelésként a rák elleni küzdelemben és a hisztaminszint csökkentéséhez.

Egyre többen szedik álmatlanság, stresszADHD, fájdalom és sok más betegség esetén is. Sőt, egyes pánikrohamokkal küzdő betegeknél jótékony hatást ért el a golgotavirág-tinktúra, megnyugtatja az elméjüket és a testi tüneteket is minimalizálja a beszámolók szerint.

Mértékkel használjuk

A golgotavirág szárított alkoholos kivonatának napi 800 mg-ig terjedő mennyiségét 8 hétig látszólag biztonságosan alkalmazták egy vizsgálat során, de egyeseknél álmosságot, zavartságot és koordinálatlan mozgást váltott ki. Ezért csak mértékkel szabad fogyasztani. Terhesség alatt azonban nem biztonságos, mivel méhösszehúzódásokat idézhet elő.

Alapvetően biztonságosan adható, étrendkiegészítőként és teaként is fogyasztható.

golgotavirág növény
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Web MD, NIH, OK Magazin, Biotone, Wikipédia

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix