Barion Pixel Segítség, levéltetvek a kertben! Mit tegyek? – Coloré

Segítség, levéltetvek a kertben! Mit tegyek?

2022. 06. 17.

A levéltetveket leggyakrabban a lakásban lévő növényeken szúrjuk ki, de ha jobban megfigyeljük kinti növényeinket, rajtuk is észrevehetünk különböző színű apró rovarokat. Mi a teendő, ha levéltetvekkel találkozunk éppen érő zöldségeinken és gyümölcseinken?

A levéltetvek megjelenése semmi jóval nem kecsegtet: ez az egyik legismertebb kártevő a kertekben, és mivel gyorsan szaporodnak, rendkívül nehéz megszabadulni tőlük. Az utódláshoz nincs szükség hímekre, ezért egy-egy érett tetű naponta akár öt-hat ,,csemetének” is életet adhat. Tápláléka a növények szárában és levelében lévő nedv, amit ha kiszív, a növény fokozatosan elhal. A levéltetvek több színben is megjelenhetnek: Magyarországon a legjellemzőbb a fekete, a zöld és a szürke, de lilás és sárga is előfordulhat. Mivel szinte bármit megtámad, amit a kertben talál, a védekezés elengedhetetlen!

Harc a levéltetvek ellen

Elsőként természetesen fel kell ismernünk a bajt. Ehhez fontos, hogy gyakran látogassuk kertünket, és szemügyre vegyük a növénycsoportokat. A különböző színű tetvek más és más finomságot keresnek: a zöld egyedek kedvence az őszibarack, a feketéké a cseresznye, míg a szürke az almafára ,,esküszik”. Színtől függetlenül nem vetik meg a rózsát, a saláta- és káposztaféléket, illetve a különböző virágokat.

Különböző színű levéltetvekkel találkozhatunk kerti utunk során
Különböző színű levéltetvekkel találkozhatunk kerti utunk során / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nem mindig könnyű megtalálni őket, ugyanis sok esetben a levél alján bújnak meg, vagy éppen beleolvadnak a környezetükbe. Árulkodó jel lehet, ha a növény szárán vagy törzsén fel-alá járkálnak a hangyák. Ezek az élőlények a levéltetvek potrohából kiváló nedvet fogyasztják. Sajnálatos módon beérik a nedvvel, úgyhogy a tetvek ettől még a száron maradnak, sőt, egy-egy hangyára felkapaszkodva akár a kert másik részére is eljuthatnak.

Mit tehetünk?

Ha megvan a baj forrása, különbözőképpen járhatunk el. Drasztikus, de hatásos megoldás, ha levágjuk azokat az ágakat és leveleket, amik tetvesek. Ezeket elégetve vagy olyan helyre szállítva, ahol nem okozhatnak kárt a levelek lakói, megszabadulhatunk a bajtól. Különböző házi szereket is készíthetünk, hogy megszabaduljunk a hívatlan látogatóktól. Leggyakrabban a szappanos-fokhagymás vizet ajánlják, ugyanis egyiket sem szeretik a bogarak. Saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy valóban van változás, de hetekig tartó, kitartó kezeléssel lehet csupán megszabadulni a kártevőktől.

Ha gyorsabb módszert keresünk, érdemes rovarirtó szerrel próbálkozni, ám kizárólag a leírtak szerint alkalmazzuk, mert elégetheti a növény leveleit, és többet ártunk vele, mint használunk. Ha fáink védelmére kelünk, és permetlével megyünk neki az ellennek, viseljünk maszkot és védőruhát, mert az erős szerek nem csak a rovaroknak ártanak!

Alaposan nézzük meg a leveleket és a szárakat!
Alaposan nézzük meg a leveleket és a szárakat! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha a fákon már érik a gyümölcs, mindenképpen olvassuk el a tájékoztatón szereplő időintervallum-béli információkat, ugyanis ha permetezés után nem várjuk ki a kötelező időt a gyümölcsök fogyasztása előtt, életveszélyes állapotba is kerülhetünk.

Barátibb módszer, ha cigarettacsikket vízbe áztatunk egy napra, másnap hígítjuk, és ezt öntjük a kisebb növények földjére – ám ez csak és kizárólag dísznövényeknél működőképes forma!

Ugyane logika mentén ültethetünk olyan zöldségeket és virágokat, amiknek erős szaga elriasztja a tetveket: a vöröshagyma, a fokhagyma, a menta és a levendula mind igazi tetűriasztók!

Ha madarakat vonzzunk a kertünkbe, ők is sokat segíthetnek, ahogy a katicák is, akiknek a fő élelme a levéltetű.

A katica a levéltetvek egyik legnagyobb ellensége
A katica a levéltetvek egyik legnagyobb ellensége / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Segítségünkre lehet ezen kívül a locsoláskor használt víz is: a vízsugár kiválóan szétbombázza a leveleken sorakozó rovarokat. Meglepő módon ehhez is kitartás kell, és közelről kell a növényhez tartani a slagból előtörő vízsugarat, ugyanis ezek a kis állatkák meglepő erővel tudnak kapaszkodni a növényekbe.

Természetesen a kézi elpusztítás is működőképes lehet, ám csak akkor, ha még nem szaporodtak el teljesen. Ha kisebb konyhakertünk van, akár naponta végigmehetünk növényeinken az ujjainkkal, hogy az egy-két kósza tetű vacsoráját megzavarjuk.

Nem a tetű az egyetlen veszély a kertedben?

Természetesen több száz rovarfaj élvezi a kertünk adta lehetőségeket, ám ezek közül nem mindegyik ártalmas. Van azonban olyan, ami többet árt nekünk, mint növényeinknek, ez pedig a kullancs! Ebben a cikkünkben utánajártunk, hogy mit tehetünk a rosszhírű betolakodók ellen.