Kullancs elleni tippek, hogy a kertünk újra biztonságos legyen

2021. 05. 27.

Nemhogy az erdőbe, már a kertünkbe is alig merjük kitenni a lábunkat a ránk leselkedő kullancsok miatt. Teljesen megszabadulni tőlük szinte lehetetlen, azonban ezeknek a kerti ötleteknek hála kétszer is meggondolják majd, hogy épp hozzánk pofátlankodjanak be.

Az alap: tartsuk röviden a füvet

Köztudott, hogy a kullancs a magas fűben érzi jól magát, ahol biztonsággal el tud bújni és csak a megfelelő alkalomra vár, hogy rácsimpaszkodhasson egy arra járóra. Másik fontos tulajdonsága a rövid pázsitnak, hogy így a napfény szárazon tartja a talajt, amihez szintén nem fűlik a foga a nedvességet kedvelő kullancsnak.

Jöhetnek a falánk tollasok!

Egy néhány példányból álló baromfiudvar jó szolgálatot tehet a kullancs elleni védekezésben, mert előszeretettel fogyasztják el a kertünkben bujkáló vérszívókat. Így aki csirke, vagy gyöngytyúk nevelésre adja a fejét, nemcsak a friss tojásnak örülhet majd, hanem egy biztonságosabb kertnek is. De az énekesmadarak jelenléte szintúgy megtizedelheti az állományt, csak csalogassuk őket a kertünkbe egy madáritatóval.

Kert Kullancs 3
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Építsünk akadályt

Megnehezítjük a kullancsok dolgát, ha a kerítésünkkel párhuzamosan, egy nagyjából fél méter széles sávot felszórunk murvával vagy fakéreggel. Ezzel megszakítjuk az egybefüggő zöld növényzetet és egy száraz, meleg közeget hozunk létre, amin keresztül csak a legelszántabbak jutnak be a kertünkbe.

Ültessünk fűszernövényeket

Imádjuk a fűszernövények erős, aromás illatát – viszont szerencsére a kullancsok épp ellenkezőleg éreznek ezekkel a növényekkel kapcsolatban. Ültessünk pár tő levendulát, rozmaringot, bazsalikomot, zsályát és citromfüvet a kertben szerteszét, hogy mindenhol érvényesülni tudjon kullancsriasztó hatásuk.

Kert Kullancs 2
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

A diófa erre is jó

A folklór szerint ha diófát telepítünk a kertünkbe, a zöld részeiben található juglon kellemetlen szaga távol tartja kertünktől a nemkívánatos betolakodókat.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix