Barion Pixel 5+1 tipp a tökéletes fűszerkertért – Coloré

5+1 tipp a tökéletes fűszerkertért

2021. 05. 25.

A fűszernövények illatukkal és ízükkel mesés határokat nyitnak a gasztronómiában, de van, aki csak díszként tartja a különleges cserepes növényeket.

A fűszernövények közül számos faj tartható akár az erkélyen is, virágládában vagy cserében, így akár a paneldzsungel közepén is nevelgethetjük ezeket.

Fűszerkert
Forrás: unsplash.com

A rozmaring, menta vagy bazsalikom mindenkinek azonnal beugrik, hiszen ki ne szeretné a jól fűszerezett húsokat, az igazi olasz ízvilágú mozarellás pizzát, vagy egy hűsítő koktélt?

A fűszernövényeket számos célra használhatjuk, most nézzük, melyek a legismertebbek, és hogyan érdemes őket nevelgetni!

A zsálya különleges ízt kölcsönöz az ételeknek, de gyógynövényként is fogyaszthatjuk, mert gyulladáscsökkentő hatása van. Könnyen tartható, húsos levelei jól bírják a napot, és sokáig elvan víz nélkül is.

Messziről lehet érezni a rozmaring illatát, ráadásul nem okoz gondot az életben tartása, sőt. Mindent benő és mindenen túlnő, ha van rá lehetősége. Hálából leveleivel mennyei ízt kölcsönöz a húsoknak. A rozmaring tűri a szárazságot és gyorsan fejlődik.

Ha gyógynövényeket is biztosan akarsz magad mellett tudni, válaszd a kakukkfüvet, citromfüvet és mentát! Egymás mellé viszont ne ültesd őket, mert versengenek a vízért és fényért!

A kakukkfű remek hurutos megbetegedésekre, köhögésre, légúti panaszokra, csakúgy, mint a menta. Emellett a kakukkfű isteni kiegészítője például a tejszínes csirkének. A citromfű harmonikus illata belső nyugalmat hoz, teája megnyugtat, de nem álmosít. Levelei illatát akár ujjaink között dörzsölgetve is élvezhetjük. Vízigényes növények, ezért ne felejtsük el hetente egyszer-kétszer locsolni őket!

Hálás és szemet gyönyörködtető a kertben a levendula, ám nevelgetése nem könnyű. A direkt napfényt kedveli, és persze vízből is bőven kell neki, hogy csodálatos, lila virágait nyár végén learathassuk.

Panel tipp: ha van helyed csak cserepes növényt tartani, jó választás a petrezselyem, a citromfű és a bazsalikom. Tedd őket fényben bő helyre, ablakba, de a vízről se feledkezz meg!

/otthon/kert/51-tipp-a-tokeletes-fuszerkertert/