Barion Pixel Barnul a tujád? Több oka is lehet! – Coloré

Barnul a tujád? Több oka is lehet!

2023. 04. 30.

Bár örökzöld növényről van szó, gyakori jelenség, hogy barnul a tuja. Mi ennek az oka? Terjed, vagy csak egy-egy egyedet érint? Visszafordítható a folyamat? Utánajártunk.

Az örökzöld növényektől már-már elvárjuk, hogy úgy viselkedjenek, ahogy a nevük sugallja, és mindig zöld színben pompázzanak. Előfordul azonban, hogy barnul a tuja, aminek több oka is lehet.

A kertekben gyakran láthatunk csodaszép tujasorokat, így gondolhatjuk, hogy nincs sok teendőnk vele. Sajnos azonban a tuja meglehetősen kényes növény, és ára van annak, hogy olyan legyen, mint amilyennek álmainkban elképzeljük.

Miért barnul a tuja?

Sok esetben a barnulás egyik napról a másikra jelenik meg, így pár nap elteltével észre sem vesszük és szeretett zöld tujánk a múlté.

A tuja barnulását elsősorban egy gombás fertőzés okozza, amely több okból kialakulhat, többek közt a mi hibánkból is. A locsolást sokan intézik a nyári estéken, miután lement a nap, ezzel elkerülve, hogy a leveleken maradó víz és a nap együttese megégesse a tuját. Éjszaka azonban a hőmérséklet csökken, és bár a nap nem süti a vízpermettel megszórt leveleket, a hűvösebb levegő miatt a gombás megbetegedéseknek kiváló táptalajt adunk, miáltal megindul a barnulás. A gombák azonban akkor is megjelenhetnek, ha megfelelően locsolunk, úgyhogy nem árt résen lenni, és rendszeresen ellenőrizni a növényeket!

Előfordulhat azonban, hogy a probléma gyökere a talajban keresendő. Megeshet, hogy a talaj nem vezeti el megfelelően a vizet, vagy nem képes kiszáradni. Fontos, hogy olyan helyre ültessük a növényt, ahol nem nyirkos a talaj, ugyanis ha nem tud kiszáradni, a növény gyökerei elrohadnak, ami szintén barna leveleket eredményezhet.

A különböző molyfélék is okozhatnak barnulást, mert nemcsak beszövik a leveleket, hanem ki is szívják belőlük a nedvességet, ami elszíneződést idéz elő.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Ha növényt már a tavasz során erősítjük, jó pár kórokozótól megvédhetjük. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen kerüljön komposzt vagy trágya a földjébe. A legjobb, ha kifejezetten örökzöldekhez való műtrágyát használunk, mert ebben található vas és magnézium, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy szép, zöld leveleket neveljen a növény.

Ha barnul a tuja, gyanakodhatunk a talajra, gombára de akár rovarokra is!
Ha barnul a tuja, gyanakodhatunk a talajra, gombára de akár rovarokra is! / Fotó: Karsa Tímea

Fontos, hogy ne este locsoljunk, hanem nappal, és hogy a tuja gyökerei kapják a vizet. Ha barna foltokat látnánk, vágjuk le az érintett területet, ügyelve arra, hogy sem a kezünkkel, sem a metszőollóval ne vigyük át másik tujára a fertőzést! Akár egy seprűvel is segíthetjük az elhalt levelek és ágak lehullását.

Amennyiben ez nem lenne elegendő, permetezhetünk is, mégpedig olyan szerrel, ami kaptánt tartalmaz, ami nemcsak a gombafélék terjedésének megakadályozásában nyújt segítséget, hanem abban is, hogy a leveleken lévő bárminemű folt ne terjedjen tovább, illetve ezek mérete csökkenjen. Fontos azonban, hogy kizárólag akkor álljunk neki, ha 18 fok alatti a hőmérséklet, ezért a nyári időszakban várjuk ki az esti órákat, hogy kényelmesen rászáradjon a permet a levelekre! Ha igazi védekezést szeretnénk, akár kéthetente is permetezhetjük a nyári és kora őszi időszakban.

Forrás: My Perfect Plants, Ecotree Company.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea