Barion Pixel Pókháló a kertben: Minden az, ami annak látszik? – Coloré

Pókháló a kertben: Minden az, ami annak látszik?

2022. 07. 30.

Akinek kertje van, sokszor szembesül azzal, hogy a zöldben járva nekimegy egy-egy pókhálónak. Idővel a fejünkre tud nőni a sok pókháló a kertben, sőt, van, ami annak tűnik, de nem is az!

A pókháló a kertben gyakori jelenség, de ha nem foglalja el az egész területet, kifejezetten hasznos! A pókok jó barátaink, ugyanis a szúnyogok, tetvek vagy szárnyas hangyák is csapdájukba repülnek, de legyet, darazsat vagy más nagyobb, károkat okozó rovart is befoghat. Ugyan látványnak nem a legszebbek, gyümölcseinkben, zöldségeinkben és virágainkban semmilyen kárt nem tesznek, még akkor sem, ha egy virágban pihenő pókot találunk.

Az ősz beköszöntével csodás látványt nyújtanak a pókhálókon megjelenő harmatcseppek, és jellemzően ekkor már csupán hátrahagyott hálókkal találkozhatunk. Ugyan ma már nem használják, régebben sebfertőtlenítőként funkcionált a pók hálója, ugyanis Penicillium gomba található benne.

Pókháló a kertben, vagy csak annak hisszük?

A pókhálót könnyű felismerni, ugyanis a pók az egyetlen, ami olyan mérnöki munkára képes, mintha sablonból nézné hozzá a mintát.

Vannak azonban olyan rovarok, amik szintén behálózzák a környezetüket, így könnyedén mondjuk rá, hogy bizonyára pók, holott akik sűrűn szőnek, jellemzően más fajtához tartoznak.

A pókháló a kertben hasznos dolog, ellentétben a különböző rovarok szövedékeivel
A pókháló a kertben hasznos dolog, ellentétben a különböző rovarok szövedékeivel / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Takácsatka

A takácsatka hártyát sző a növények köré, és e finom fátylon láthatjuk a kis fehér atkákat járkálni fel-alá. Ezek a kis lények nemcsak a kisebb virágokkal kezdenek, hanem akár egy egész fát is birtokba vehetnek. Ha a fátylat nem látjuk, akkor a sárguló, majd hulló levelek lehetnek árulkodók.

Amerikai szövőlepke

Rendkívül helyes tekintete ellenére az amerikai szövőlepke igazán oda tud pörkölni növényeinknek a hálójával. Védekezhetünk azzal, hogy naponta leszedegetjük, de várhatóan másnap ugyanúgy megjelenik. Sajnos nemcsak az adott növény esztétikai értékét csökkenti, hanem a növény minőségét is, ugyanis a levéltetvekhez hasonlóan, a rovar szívogatja a növényben lévő nedvességet. A szövedéken található kis ugráló lények a lepkék lárvái, így elsősorban azokat érdemes irtani, hogy az állomány ne növekedjen. Esti locsolásnál bátran spricceljük a növény leveleit, hogy ezzel is lemossuk a lepkéket.

Az amerikai szövőlepke kedves külseje ellenére igencsak kártékony
Az amerikai szövőlepke kedves külseje ellenére igencsak kártékony / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Pókhálós moly

A pókhálós moly rendkívül dekoratív. A ruhák közt található társához hasonló testfelépítéssel és méretekkel rendelkezik, ám fehér alapon fekete pöttyökkel díszítette a természet. Sajnálatos módon olyan hatalmat is adott neki, ami által rémesen be tudja szőni növényeinket. Előnyük azonban, hogy ha a lárvák bebábozódnak, már nem lesz szükségük a növényre, mint táplálékra, így idővel újra régi pompájában tündökölhet a növény, akár úgy is, hogy bábok lógnak róla. A kikelt molyok már nem foglalkoznak a továbbiakban a növénnyel, így meg nem ölik, csak apróbb kárt tesznek benne.

Hogyan védekezzünk?

Megoldás lehet, ha folyamatosan eltávolítjuk a szövedékeket, ám mivel egy nap alatt is képesek visszaépíteni, türelemjáték a dolog, bár mindenképpen nehezítjük a kis rovarok munkáját. Permetszert is bevethetünk ellenük, de mivel már javarészt a nyári időszakban jelennek meg, figyelni kell rá, hogy a permetezett növényt vagy termő bokrot és fát ne szüreteljük, amíg a permetezőszer hatása el nem múlik!

Mik azok a kis fekete pöttyök a növényen?

Ha kis fekete pöttyöket látunk a növényen, akkor közelebbről megnézve tetveket ismerhetünk fel bennük. Több formában és színben is megtalálható a természetben, és mivel rendkívüli károkat okoz, védekeznünk kell ellene! Cikkünkben összeszedtünk pár módszert, amivel megszabadulhatunk tőlük.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix