Barion Pixel Barát vagy ellenség? Nagy kerti rovarhatározó – 2. rész – Coloré

Barát vagy ellenség? Nagy kerti rovarhatározó – 2. rész

2022. 09. 28.

A rovarok körbevesznek bennünket, különösen, ha kertünk van: ahogy ők a mi területünket zavarják, úgy ők is a miénket. Nehéz hát az együttélés, különösen akkor, ha nem tudjuk, mi micsoda! Ezért jött létre a rovarhatározó.

Rovarhatározónkban azokat a rovarokat mutatjuk meg, melyekről nem egyértelmű, hogy milyen szerepet töltenek be. Körülöttünk élnek, és ugyan sokan irtóznak tőlük, többük is értünk van, nem ellenünk. Lássuk, hogy melyek azok, amikre szükségünk van, és melyek keserítik meg életünket!

Krumplibogár

A krumplibogár meglehetősen szép látványt nyújt csíkjaival, ám nem ajánlatos megállni gyönyörködni benne, ugyanis komoly károkat tud okozni! Nevét annak köszönheti, hogy feletehetőleg egy krumpliszállítmányon jutott el Európába, de ez ne tévesszen meg bennünket, ugyanis nem csak a krumplit szereti: előszeretettel dézsmálja meg a paprikát, a paradicsomot, és a padlizsánra is szívesen ráveti magát. Sokszor nem is látjuk őt magát, csupán a növény levelei kezdenek hullani. Ilyenkor nézzük meg a növények levelének hátulját, és ha vörös lárvákat találunk rajta, szabaduljunk meg tőlük!

Futrinka

A futrinka szóról mindenkinek a régi bábfilm utcája ugrik be, pedig ez egy rovar, méghozzá nem is akármilyen! ,,Futrinka, te drága!” – így is hívhatnánk, ugyanis a magyar futrinka védett faj, természetvédelmi értéke százezer forint. A nagyjából kétcenti hosszú futrinkát nappal ritkán láthatjuk, hiszen éjszaka aktív. Rendkívül hasznos vadász, ugyanis nemcsak a fent említett krumplibogár retteghet tőle, hanem a csigák és a hernyók is! Különlegessége, hogy már lárvaként is vadászik, ráadásul rengeteget tud enni, úgyhogy akinek sok kártevője van a kertben, szerezzen be futrinkákat!

Nem véletlenül neveztek el a futrinkáról egy utcát, ugyanis rendkívül hasznos a kertünkben
Nem véletlenül neveztek el a futrinkáról egy utcát, ugyanis rendkívül hasznos a kertünkben / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Bodobács

A bodobácsnak számtalan elnevezése van: bocskorosbogár, bödebácsi, káposztabogár, földipoloska, istenbogárkája, péterke, templomőrző és a sor hosszasan folytatható. Talán a káposztabogár elnevezés fedi a legjobban, hogy mit szeret: nem meglepő módon, a káposztát, így a karfiol, a lila- és fehérkáposzta és a brokkoli is veszélyben lehet. Ezek híján is kiszolgálja magát, mert a paradicsomot, a babot és a borsót is szívesen fogyasztja. Petéit a levelek felső részére rakja, úgyhogy ha gyanús, halványzöldes-fehéres gumócskák vannak a levélen, gyanakodhatunk a forrásra.

Zengőlégy

A zengőlégy avatatlan szem számára megtévesztésig hasonlít a darazsakra, ám ez csupán álca: emberre ártalmatlan rovarról van szó. A darázsnál valamivel kisebb kis lény, és szeret kolibri-mód egyhelyben repülni. Nektárfogyasztó, és mellette előszeretettel eszi a levéltetveket is. Mivel petéit a virágok belsejébe rakja, így a kikelt kis zengőlegyek a tetvek fogyasztásával kezdik meg életüket.

A zengőlégy nektárral és levéltetvekkel táplálkozik legszívesebben
A zengőlégy nektárral és levéltetvekkel táplálkozik legszívesebben / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Bolhabogár

A bolhabogarak az egyszerű feketétől a szép megjelenésűig sokfélék lehetnek. Aprósága ne téveszen meg bennünket, ugyanis nevéhez híven ugrásra kész, és ha nekidurálja magát könnyűszerrel letarolja kertünket. Kedvencei közé tartozik a friss, zsenge retek, a saláta, az uborka, a tök-és káposztafélék és a paradicsom is. Ha magát a rovart nem látjuk, figyeljük a jeleket, ugyanis ha a növények levelén apró lyukak vannak, gyanakodhatunk a bolhabogár jelenlétére.

Fülbemászó

E név nem sok jóra utal, ám tény, hogy vajmi kevés esélyünk van rá, hogy fülünkbe mászik. Ennek ellenére nem a barátunk, ugyanis igazi ragadozó, már ami a növényeinket illeti. Nemcsak a zöldségek nincsenek biztonságban tőle, hanem a virágok és a gyümölcsök sem. Mivel éjszakai állat, nappal nemigen találkozhatunk vele, de nyomokat hagy maga után: hosszúkás rágásnyomok éktelenkedhetnek a leveleken, és természetesen olyan is előfordul, hogy egy érett barack belsejében tölti a napot. A kaprot és a körömvirágot azonban nem szereti, úgyhogy ha ilyeneket ültetünk, valamelyest távol tarthatjuk kertünktől.

Ami a rovarhatározóból kimaradt

Ugyan a sorozat első részében és a fentiekben is sok rovarról szó volt, nem említettük azokat, amik szemmel jól látható nyomokat hagynak maguk után. A kertben számtalan rovar hálót fon, nem csak a pókfélék. A takácsatka, a szövőlepke és a moly is hatalmas pusztításra képes szövő-tevékenysége mellett. Róluk korábbi cikkünkben írtunk, amely itt olvasható.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix