Barát vagy ellenség? Nagy kerti rovarhatározó – 1. rész

2022. 08. 27.

Aki gyakran jár a kertjében, láthatja, hogy rovarok jönnek-mennek, ám a legtöbbnek alig ismerjük a kertben betöltött szerepét. Rovarhatározónkban bemutatjuk, hogy kik a leggyakoribb kerti vendégeink, és azt is, hogy hasznosnak-e számunkra és kertünk számára.

A kerti rovarhatározó ötlete akkor jött, amikor egymás mellett három rovart láttam a kertben, és fogalmam sem volt, hogy tulajdonképpen milyen szerepük van, jó-e, hogy ott vannak. Többüket ismertem névről, ám bőven volt olyan is, amiről fogalmam sem volt, úgyhogy e cikk megírása közben sok új barátra és ellenségre leltem a saját kertemben is! A méhek és katicák ismertetésével nem húznám az időt, ugyanis talán ez az a kettő rovar, amiről mindenki tudja, hogy mennyire hasznosak.

Hangya

A hangyák senkinek sem ismeretlen élőlények: láthatjuk a földből vagy épp a kertben lerakott kövek közül kikandikáló túrásokat, vagy éppen a növények szárát beborító hangyasereget. Esetükben nehéz meghatározni, hogy baráttal vagy ellenséggel állunk szemben, ugyanis amikor egy növény szárán vagy levelein látjuk őket, biztosra vehetjük, hogy levéltetvekkel van dolgunk, ám sajnálatos módon, nem fogyasztják úgy őket, ahogyan a katica teszi. A hangyák azzal a mézharmattal táplálkoznak, amit a tetvek termelnek, így a több táplálék reményében kényeztetik őket, ami azzal jár, hogy a tetvek több nedvet szívnak ki növényeinkből. Mindennek ellenére mondhatjuk, hogy hasznos a hangya jelenléte, ugyanis legkönnyebben így mutatkozik meg, ha levéltetvek vannak növényeinken.

A hangyák jelenléte a leveleken nem sok jót jelent
A hangyák jelenléte a leveleken nem sok jót jelent / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Darázs

Darázs láttán általában meghűl az ereinkben a vér, ugyanis lehet tudni, hogy nem a barátságosabb a rovarok közül való. Azon túl, hogy képes látszólag ok nélkül megtámadni minket, és dézsmálja a gyümölcseinket, még fészket is épít akár az eresz alatt, akár a ház falában. Megkérdőjelezhető hát, hogy hasznos-e, ám valójában az, ugyanis több kerti rovart elfogyaszt, melyek károsak növényeink számára. Mivel ragadozók, nem eresztik könnyen a prédát, így a kisebb rovaroknak nincs menekvés.

A darazsat érdemes elviselni, amíg nem árt nekünk
A darazsat érdemes elviselni, amíg nem árt nekünk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Lepke

A lepkék jelenlétét szinte mindenki szereti: jó nézni táncukat a levegőben, de éppen ilyen jó megcsodálni színpompás szárnyaikat is. A lepkéknek látványukon túl is hasznukat vesszük, ugyanis mivel a virágok nektárjait fogyasztják, így segítenek a pollenek szétszórásában és a virágok megtermékenyítésében is. Ezzel szemben a lepke életének korábbi szakaszában korántsem barát: hernyóként rengeteg értékünket képes letarolni a kertben.

A lepke hernyó állapotában még nem a barátunk
A lepke hernyó állapotában még nem a barátunk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Pincebogár

A pincebogár – vagy más nevén szárazföldi ászkarák – nevéhez hűen a sötét, nedves helyeket kedveli. Előszeretettel fogyasztanak avart, különböző gombákat és elhalt növényi darabokat, mely kifejezetten hasznossá teszi őket, hiszen rendkívül nagy részük van a komposztálásban. Ők is részt vesznek a kert pusztításában, ám jellemzően csak azokhoz a gyümölcsökhöz és zöldségekhez nyúlnak, amit más állatok, például a csigák már megkezdtek.

A pincebogár akár a barátunk is lehet
A pincebogár akár a barátunk is lehet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Szitakötő

A szitakötő a katicához hasonlóan igencsak kedvelt rovar, hiszen rendkívül kedves tekintetét csak röpte és csodás színei überelik. A szép külsőtől nem tér el a belső, ugyanis előszeretettel fogyaszt szúnyogokat és azok lárváit, de a muslincák sincsenek biztonságban a közelében.

A szitakötő az egyik legkedveltebb a rovarvilág tagjai közül
A szitakötő az egyik legkedveltebb a rovarvilág tagjai közül / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Lótücsök

A lótücsök – vagy lótetű – esetében a magyar nyelv rendkívül jól érzékelteti, hogy mekkora méretekkel bír ez a rovar. Ha az ember először lát ilyet, komolyan el kell gondolkodnia, hogy mivel is áll szemben, emlőssel vagy rovarral, hiszen az ásásra alkalmas lábak már-már a vakond mellső lábaira emlékeztetnek. Sajnos nemcsak külseje félelmetes, hanem tettei is: ha növényünket a földből kiforgatva találjuk meg, biztosak lehetünk benne, hogy lótücsökkel van dolgunk. Kedvenc csemegéje a növények gyökere, így hatalmas pusztítást tud végezni. Különböző vegyszerekkel védekezhetünk ellenük, ám mivel a földben élnek, nekünk is ott kell indítani a támadást.

A rovarhatározó legártalmasabb szereplője a lótücsök
A rovarhatározó legártalmasabb szereplője a lótücsök / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ami a rovarhatározóból kimaradt: levéltetvek

A levéltetvek esetében nem kérdés, hogy barát vagy ellenség, ugyanis a növények nedvének szívogatásával hamar képes arra, hogy látványos károkat okozzon, ráadásul rendkívül gyorsan szaporodik. Korábbi cikkükben végigvettük, hogy milyen jelek utalnak a levéltetvek jelenlétére, és azt is, hogy milyen természetes szerekkel védekezhetünk ellenük.