Barion Pixel A klímát a nők igényeihez kell állítani az irodában egy kutatás szerint – Coloré

A klímát a nők igényeihez kell állítani az irodában egy kutatás szerint

2023. 08. 12.

Milyen hőmérsékletre kell állítani a légkondicionálót? Állandó harc az irodákban, hogy mennyire pörögjön a klíma. A nők megfagynak, amikor a férfiaknak jó, a férfiak pedig panaszkodnak, hogy melegük van, amikor a nőknek megfelelő.

Szexista a klíma az irodában?

Pár éve olvastam egy cikket arról, hogy a klíma használat az irodákban szexista. Hogy lehet a klíma használat szexista? Ezen gondolkoztam, miközben megnyitottam. A cikk arról szólt, hogy az irodahelyiségekben általában hidegebbre állítják a légkondicionálót, olyan hőmérsékletre, ami a férfiaknak felel meg, a nők pedig reszketnek. Egy tudományos kutatást foglalt össze, ami szerint a nők kardigánban, pokrócokban ülnek az irodában, még a férfiak szerint minden rendben van.

1998-ban a Utahi Egyetem kutatói megállapították, hogy bár a nők hőmérséklete magasabb, mint a férfiaké (36,56 °C vs. 36,33 °C), a kezük hidegebb volt. Míg a férfiaknál átlagosan 32,22 °C-os kézhőmérsékletet regisztráltak, addig a nők kézhőmérsékletének átlaga mindössze 30,67 °C volt. Ez sokkal hidegebb, és a tudósok szerint ez a férfiak és nők közötti méretkülönbségnek köszönhető.

Amikor olvastam a cikket rögtön eszembe jutott, hogy amikor én dolgoztam olyan helyeken, ahol férfiakkal közös volt az iroda, akkor is mindig a klíma hőmérsékletén ment a harc a nyáron.

klíma
Kép forrása: alvarez / E+ / Getty Images

Kiderült az ideális hőmérséklet

Az ideális hőmérséklet megtalálása azonban nemcsak egy komfortot érintő kérdés, hanem az egészség szempontjából is fontos.

Egy nagy mintán elvégzett tudományos kísérlet szerint a nők által preferált magasabb hőmérsékleten jobban megy a munka, nő a vállalatok termelékenysége

– árulta el Medgyesi Tamás épületgépész-mérnök, a Polar komfortklimatizálási szakembere.

A tanulmány szerint egy foknyi hőmérsékletemelkedés hatására a nők közel két százalékkal jobban oldanak meg matematikai feladatokat, míg a férfiaknál a teljesítmény csökkenése nem szignifikáns. Hasonló változást figyeltek meg a verbális feladatokban is.

Az ötszáz fős kutatást kiértékelve azt is meg lehet állapítani, hogy mi az a hőmérséklettartomány, amelyik ideális. A tesztet 16,2 °C és 32,5 fok közötti intervallumon végezték el. A termek átlaghőmérséklete pedig 18 és 31 fok között változott. A szakértők arra jutottak, hogy mindkét nem teljesítése 27 °C-on volt a legideálisabb.

klíma
Kép forrása: AndreyPopov / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Nem ma kezdődő probléma

A probléma gyökere csaknem száz évre nyúlik vissza. 1930-ban az Egyesült Államokban megszabtak több olyan normát, amelyet hosszútávon használtak. Ezek egyike arra vonatkozik, hogy az átlagos munkavállaló, akit a klímarendszernek ki kell szolgálnia, egy negyvenéves, hetven kilós, öltönyös férfi. Az irodák termosztátjai körüli konfliktusoknak az a forrása, hogy mára jócskán megváltozott a nemek aránya, az átlagos irodai dolgozó már nem férfi, nem hetven kilós és nem visel háromrészes öltönyt. A lengébben öltöző és eltérő hőháztartású nők fáznak azon a hőmérsékleten, amit a férfiak már komfortosnak éreznek.

Forrás: Refinery 29, Nature, NPR, NCBI, Polar

Borítókép forrása: shironosov / iStock / Getty Images Plus / Getty Images