Barion Pixel Kevésbé törődnénk a macskáinkkal, mint a kutyáinkkal? – Különös eredményt hozott egy kutatás – Coloré

Kevésbé törődnénk a macskáinkkal, mint a kutyáinkkal? – Különös eredményt hozott egy kutatás

2023. 10. 24.

Egy tanulmány szerint mi, emberek kevesebbet törődünk a macskáinkkal, mint a kutyáinkkal. Ennek okát keresték a tudósok.

Az állatvilágban végzett tanulmányok szerint az állattartók érzelmileg kevésbé kötődnek a macskákhoz, és kevésbé hajlandók finanszírozni a macskák gondozását, mint a kutyákét. Ennek oka a macskák viselkedése lehet, hiszen kevésbé kötődnek az emberekhez, így kevesebb törődést is igényelnek. mint a kutyák.

A tanulmányok azonban jellemzően nem reprezentatív minta alapján készülnek, így nem veszik figyelembe a háziállatokhoz való hozzáállás lehetséges kulturális különbségeit. Egy dán egyetem úgy döntött, hogy tovább vizsgálja a kérdés okát.

Kutyák és macskák – Jobban szeretnénk egyiket a másiknál?

A tudósok három ország állattartói közül szereztek mintákat. A kutatásban Dánia, Ausztria és az Egyesült Királyság vett részt, ugyanis e három terület különböző korszakokban urbanizálódott, így a szakembereknek lehetőségük volt arra, hogy ezt is figyelembe vegyék a kutatás során. Azt gondolták ugyanis, hogy a vidéki állatokkal kapcsolatos távolabbi múlt a lakosság körében olyan kulturális tényező, amely befolyásolhatja a háziállatokkal kapcsolatos mai társadalmi hozzáállást.

Végül 844 kutyatulajdonos, 872 macskatulajdonos és 401 olyan alany szolgáltatta a kutatás alapját, akiknek kutyája és macskája is volt. A tulajdonosoknak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyek célja a gondoskodás különböző dimenzióinak megértése volt. E kérdések közt szerepelt többek között a Lexington-skála, ami a háziállatokhoz való kötődést és annak megértését vizsgálta, de arra is választ adtak, hogy mennyit költenek állatorvosi ellátásra, és hogy milyen elvárásaik vannak az ellátással kapcsolatban.

Mint kiderült, az emberek jobban kötődnek a kutyájukhoz, mint a macskájukhoz. A válaszok alapján ugyanis a tulajdonosok gyakrabban biztosítottak jobb körülményeket kutyáiknak, és többet is fizettek volna esetleges kezelésükre, mint macskájuk esetében. Országonként eltérő volt a kutyákat jobban szeretők aránya: az Egyesült Királyságban alacsony volt a kutyák iránti preferencia, míg Ausztriában magasabb, Dániában pedig még magasabb volt.

A kutyák mindig is közelebb álltak az emberhez, mint a macskák, ez lehet az oka annak, hogy az emberke jobban kötődnek hozzájuk / Kép forrása: Pixabay
A kutyák mindig is közelebb álltak az emberhez, mint a macskák, ez lehet az oka annak, hogy az emberke jobban kötődnek hozzájuk / Kép forrása: Pixabay

Mint a kutatók írták, nem általános jelenség, hogy az emberek sokkal kevésbé törődnek a macskájukkal, mint a kutyájukkal, így úgy látják, hogy a különbség kulturális tényezőktől függhet, többek között attól, hogy az állatok mennyi időt töltenek otthon a gazdájukkal.

Az eredményt más mérések is beigazolták: a dán tulajdonosok sokkal kisebb valószínűséggel kötöttek biztosítást macskájukra, mint kutyájukra. Ezzel szemben a britek, akiket gyakran macskabarát nemzetnek ábrázolnak, sokkal jobban törődtek macskáikkal, mint a többi vizsgált ország lakói.

Az eredmények oka lehet a mezőgazdasági múlt, amikor is a legtöbb állatot nagyobb távolságban tartották, és a kutyák sokkal szorosabban együttműködtek az emberrel, mint a macskák. Más tényezők is közrejátszhatnak azonban, így az is, hogy az emberek nagyobb gondot fordítanak kutyáik egészségének biztosítására, hiszen az ő kezelésük jóval drágább, mint a macskáké. Ugyanakkor a kutyák segítségre vannak a mindennapi életben, például a testmozgásban is, míg a macskák kevésbé.

A kutatók arra nem kaptak választ, hogy van-e olyan ország, ahol az emberek jobban kötődnek a macskáikhoz, de talán a jövőben ezt is vizsgálni fogják.

Forrás: Phys Org.

Nyitókép forrása: Pixabay

/csalad/kisallat/torodes-macska-kutya/