Barion Pixel A kutyakultusz és, amit eredményezett – ebben lett más a világ a kutyásoknak hála – Coloré

A kutyakultusz és, amit eredményezett – ebben lett más a világ a kutyásoknak hála

2023. 08. 20.

Még mindig jobb, ha valaki túlontúl szereti a kutyáját, mintha nem gondoskodna róla megfelelően. De azért vannak elég vicces történések, amik túlmutatnak mindenen.

Hazánkban még nincs akkora kutyakultusz, mint az Egyesült Királyságban vagy akár New Yorkban. Utóbbi egy igazi paradicsom a kutyatartók számára, a Nagy Alma utcáin járva lépten-nyomon gondos gazdikba és rájuk hasonlító ebekbe botlunk, akik ott ülnek a brunch asztalnál vagy épp olyan kutya játszótereken szaladgálnak, ami vetekszik a hazai EU-s gyermekjátszókkal.

házikedvenc kutya gondoskodás
Forrás: fotografixx / Getty Images

Magyarország sajnos a szélsőségeké ebben is, vannak, akik imádják és családtagként gondoskodnak kutyáikról (macskáikról), viszont még mindig hatalmas az állatbántalmazók köre, ideértve a szaporítókat, akik az életet is kisajtolják a mamakutyákból. Nincs hathatós állatvédelem, nincsenek szankciók és az állatvédő szervezetek szélmalomharcot vívnak, annyi a megmentendő élet. Ezért fontos az adományozás és az örökbefogadás, ami a briteknél része a kultúrának, de az amerikaiak is rendre örökbefogadó napok keretében szerzik be új családtagjukat.

kutya
Forrás: Shutterstock / Puzzlepix

A kutyakultusz tehát inkább pozitív, mint negatív, hiszen ezt legalább a szeretet és törődés generálja. Lássuk, melyek a legérdekesebb dolgok ezen a téren!

Közösségi oldal a kutyáknak

Ez nem idegen a mi közösségünkben sem; az emberek előszeretettel csinálnak Insta vagy TikTok oldalt házi kedvencüknek, rajongóik és követőik tábora pedig rendre túltesz az emberekén.

Divat

Már nemcsak télen bújtatjuk őket kis kabátba, hanem egész divatág épült ki a kutyák öltöztetésére. Mindenféle eseményre, alkalomra van kutyaruha, sőt kiegészítők egész sora. Kiscipők is kaphatók (aminek télen van nagy haszna), de van, aki lakkozza a kutyája karmát, vagy épp színes frizurát készíttet neki.

Kutyaszitter

Magyarországon még inkább a kutyanapközik és panziók hódítanak, de más európai országokban szakavatott kutyaszitterek (trénerek) vigyáznak az ebre, amíg a gazdi dolgozik. Nemcsak felügyelik, hanem ki is képzik, nevelik, szórakoztatják. Az egyszemélyes felügyeletnek persze borsos ára van.

Mindenhova is jöhetnek

Olaszországban parádés, hogy a kutyák még a szupermarketekbe, múzeumokba, könyvesboltokba is bemehetnek. Ezt a kutyabarát nyitottságot már hazánkban is megfigyelhetjük, de jobbára a teraszos helyeken. A kutyaimádó gazdik azonban legszívesebben mindenhova vinnék magukkal négylábú gyermekeiket.

Kutyarendezvények

Ez nem is olyan extrém, de mindenféle találkozókon lehet már részt venni, legyen az fajta találkozó, mentett találkozó, agility rendezvény, hard dog race verseny. Ezek átvették a helyet a kutyakiállításoktól, és segítik a kutyás közösség összekovácsolását.

Borítókép forrása: Pexels

/csalad/kisallat/kutyakultusz-es-amit-eredmenyezett/