Megszabadulnál a kellemetlen és veszélyes potyautastól? Így távolítsd el a kullancsot!

2023. 09. 15.

Minden apró-cseprő gonddal nem fordulunk orvoshoz és ez házi kedvenceink esetében is így van. A kullancs eltávolításának házi módját ismered?

Egyre kellemesebbé válik az idő a sétákhoz. Már bízhatunk abban, hogy nem lesz az a fullasztó hőség, amely a kimozdulást csak a reggeli és az esti időszakra korlátozza. Az őszi öltözéket magára rántó természet megörvendeztet szépségével és kullancsokkal is.

Ösztönösen irtózunk a kullancsoktól, de nemcsak ránk nézve jelentenek veszélyt, hanem négylábú társainkra is.

Kullancs
Nem csak gusztustalan, de veszélyes is a kullancs jelenléte, ezért el kell távolítani / Kép forrása: Natalia Kokhanova / Getty Images

Ha már befúrta magát a kullancs, hogyan távolítsd el?

Mielőtt nekiesnél egy szemöldökcsipesszel, érdemes fontolóra venni a műveletet.

Eszköz: Hasznos lehet beszerezni egy kimondottan kullancs kiszedésére alkalmas eszközt. Ha ez nincs otthon, meg lehet próbálni eltávolítani az élősködőt, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a feje ne szakadjon bele a kedvencünk bőrébe. Amennyiben a rovar nyála belekerül kutyánk szervezetébe, akár halálos is lehet kedvencünk számára.

Védelem: Végső megoldásként azt javasoljuk, hogy ha az otthoni akció nem járt sikerrel, akkor kérjük szakember segítségét. Ha a kutyát szeretnénk megvédeni a fertőző betegségektől, akkor magunk esetében is így járjunk el, vagyis húzzunk gumikesztyűt!

Módja: Az eltávolítás ugyan nem fájdalmas, de kissé kellemetlen lehet, valamint arra van szükség, hogy az állat nyugodt legyen, hiszen így könnyebb dolgunk van az eltávolítás során.

Simítsuk úgy a kutya szőrét, hogy a vértől felpuffadt kórokozóhoz hozzáférjünk. Ekkor vegyük a kezünkbe az eltávolító eszközt! Bármit használunk, fontos, hogy a rovar testét az eb bőréhez legközelebbi ponton fogjuk meg. Ne legyünk erőszakosak, ne rángassuk, de határozottan próbáljuk a bőrből kihúzni! Arra is törekedjünk, hogy a vérszívó vértől duzzadó testét ne nyomjuk össze, mert így abból a vér (akár fertőzött is lehet) visszaáramlik az állat testébe. Ha kijött egyben ez a csúnya jószág, akkor fellélegezhetünk. A keletkező kis sebet fertőtlenítőszerrel átitatott vattával tisztítsuk meg, és jutalmazzuk meg a türelmes négylábúnkat, amiért segítségünkre volt.

Megelőzés
Gondoskodj a megelőzésről! / Kép forrása: mgstudyo / Getty Images

Megelőzés: Ha tudatosan elébe szeretnénk menni a problémának, akkor kullancs és egyéb élősködő riasztására alkalmas nyakörvet, cseppet alkalmazunk. Betegségektől, orvosi kiadásoktól és a kullanccsal való kellemetlen találkozástól is megóvjuk magunkat és kedvenceinket is.

Tudtad?

A kullancsok különböző kórokozókat terjeszthetnek. Egy kutatásban kullancsokat vetettek vizsgálatok alá és azt találták, hogy a kifejlett élősködők 35,8-40%-a korokozó pozitív volt. Ha mindez nem lenne elegendő, további gondot jelenthet, hogy újonnan megjelenő kórokozókkal is szembe kell nézni a kutyáknak, de gazdáiknak is.

Nyitókép forrása: ijasper / Getty Images