Barion Pixel 8 tévhit a klímákról – Ezeket jó, ha tudod – Coloré

8 tévhit a klímákról – Ezeket jó, ha tudod

2023. 06. 11.

Ugyan évről évre egyre többen vágnak bele a klímavásárlásba, még mindig sok tévhit kering a légkondikról – sokan nem tudják, hova érdemes elhelyezni, vannak, akik egészségügyi kockázatot látnak benne, de a tisztítással és a karbantartással kapcsolatban is rengeteg a kérdőjel.

Évek óta használunk klímákat, mégis rengeteg tévhit, mítosz kering körülöttük. Lassan egyre inkább melegszik az idő, így a légkondik távirányítója is előkerül, vagy éppen elkezdünk azon gondolkodni, hogy érdemes lenne felszereltetni egyet. Összeszedtünk néhány tévhitet, hogy ezek ne tartsanak vissza a használásától.

1. Káros az egészségre 

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a klíma káros az emberi szervezetre. Cseh József, a Hisense szakértője szerint ez így nem állja meg a helyét, viszont nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a készüléked. A klímák ugyanis használat során megszűrik a levegőt, amelyből kinyerik a baktériumokat és a szennyeződéseket. Ezért kizárólag egy nem megfelelően tisztított készülék lehet káros az egészségre. Egyes modellek ma már képesek folyamatosan monitorozni az otthoni levegő minőségét, továbbá figyelik a szénmonoxidszintet és mindössze 3 perc elegendő számukra, hogy szükség esetén a szabadból származó, szűrt levegőt fújjanak be, felfrissítve ezzel a lakást.  

klíma
Kép forrása: Liudmila Chernetska / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

2. Kisebb hőmérséklet, gyorsabb hűtés

Ez a gyakori hiba a régi időkből származik, amikor sok lakástulajdonos nem tudta, hogyan működnek ezek a rendszerek. Az emberek gyakran nagyon alacsonyra kapcsolták, és azt gondolták, hogy így gyorsabban lehűti a szobát vagy a házat klíma. De ez nem így van.

A légkondicionáló ugyanolyan keményen dolgozik, ha egy fokkal csökkenti a hőmérsékletet, mint ha 20 fokkal. Ez csak idő és a kiválasztott beállítások kérdése. Programozd tehát pontosan arra a hőfokra, amire szeretnéd, ne pedig alacsonyabbra, mint amire szükséged van.

3. A szervizelés hiánya nem befolyásolja a klíma hatékonyságát

Ez egy másik népszerű mítosz, amelyben sokan hisznek. Csak azért, mert a légkondicionáló jól működik, ez nem jelenti azt, hogy nem igényel semmilyen szervizt vagy karbantartást. A rendszeres karbantartás hiánya számos problémát okozhat a klímánál, amelyek lassan befolyásolják annak hatékonyságát.

Vannak engedéllyel rendelkező szerelők, akik képzettek az ilyen problémák kiszűrésére, azonosítására, és segíthetnek menteni a helyzetet. Ezért mindig ütemezni kell a rutinszervizeket annak érdekében, hogy a légkondicionáló rendszer a lehető legjobban működjön. Minden szezonban legalább egyszer nézesd meg szakértővel a klímaberendezést, lehetőleg a nyári hónapok kezdetén. Ha télen is használod, érdemes lehet évente kétszer is.

4. Elég az olcsóbb

Az inflációt mindannyian érezzük a pénztárcánkon, mégsem érdemes spórolni a klímán. A szakértők szerint vásárlás előtt mindenképp kérd ki egy szakember véleményét, aki az igényeidhez legmegfelelőbb készüléket tudja ajánlani. Egy légkondi akár 15-20 évig is kitűnően működhet, de ha nem megfelelő kapacitást választasz, lehet, hogy nem fog megfelelni az igényeidnek.