Barion Pixel Miből él Harry herceg és Meghan, mióta maguk mögött hagyták a királyi családot? – Coloré

Miből él Harry herceg és Meghan, mióta maguk mögött hagyták a királyi családot?

2023. 01. 31.

A brit királyi család vagyonát megtippelni szinte esélytelen, de sokat elárulnak kastélyaik, öltözékük, vagyontárgyaik, és a tény, hogy a népes rokonság jelentős részének nincs hagyományos értelemben vett munkahelye, mégsem lesznek soha anyagi gondjaik. Ebből a gazdagságból lépett ki 2020 tavaszán II. Erzsébet kedvenc unokája, Harry herceg és felesége, Meghan Markle. Körülményeik azonban nem lettek “szegényesek”, de vajon honnan származnak bevételeik, mióta elzárták a királyi pénzcsapot?

Mint azt számtalan újságcikkből, interjúból és a pár által készített dokumentumsorozatból már tudjuk, Harry és Meghan 2016-ban ismerkedtek meg, 2018-ban házasodtak össze és 2020-ban léptek vissza feladataiktól és addigi vezető szerepüktől a család és a monarchia élén. Ugyan megtartották Sussex hercege és hercegnéje címeiket, de nem jár nekik az Őfelsége megszólítás, emellett Harry herceg visszaadta katonai címeit is. A “szakítás” azt is jelentette, hogy elkezdtek pénzügyi függetlenségükön dolgozni, valamint Nagy-Britannia és Amerika között terveztek ingázni. A helyzet azóta eszkalálódott és az immáron négyfősre bővült család ideje nagy részét Montecitóban, Kaliforniában tölti, ahová 2020 júniusában költöztek. Tavaly októberben engedtek be először újságírókat a luxuspalotába, amely egyszerre fényűző és családias az otthonról készült cikkünket itt olvashatjátok el. Mégis felmerül a kérdés, hogy miből telik erre nekik, hiszen eddig a királyi család és a brit adófizetők finanszírozták életvitelüket.

Mitől esett el Harry herceg és neje?

A királyi család tagjaiként bevételeik 95%-a Harry herceg édesapjától, az egykori walesi hercegtől (ma pedig II. Károly királytól) származtak, a maradék 5%-ot az adófizetők pénzéből finanszírozott állami támogatás (Sovereign Grant) tette ki. A 2018–2019-es pénzügyi évben (házasságuk első évében) több mint 5 millió font ment el arra, hogy Vilmosék és Harryék közfeladatainak költségeit és magánköltségeinek egy részét fedezze. Források szerint Károly aztán később is rendszeresen támogatta őket jelentős összegekkel, hogy megkönnyítse a pénzügyi függetlenségük felé vezető utat. Ezek azonban mind megszűntek Harry és Meghan számára, amikor két éve bejelentették visszalépésüket, és – bár ez nem tűnhet nagy dolognak, de mégiscsak az – onnantól kezdve nem voltak jogosultak a biztonsági szolgálat általi védelemre sem.

Honnan jön a bevételük?

Az exhercegi pár elsődleges bevételi forrása jelenleg közös médiacégükből, az Archewell Productionsből származik, a vállalat különféle produkciókat tervez gyártani a Netflix számára, és egyes források szerint a streamingfelülettel kötött megállapodás millió dollárokra rúghat. A produkciók legismertebbje a Harry&Meghan címmel ellátott hatrészes dokumentumfilm-sorozat, mely többek között azt részletezte, hogyan bánt a sajtó a párral, főként annak női tagjával megismerkedésük óta. A sorozat nagy port kavart, egyesek szerint felesleges feszültségkeltés, mások szerint végre fény derült az igazságra, de tény, hogy jó nézettséget produkált a műsor. A leleplező sorozat előtt 2021 márciusában a házaspár interjút adott Oprah Winfreynek ugyanebben a témában, bár állításuk szerint azért nem kaptak egy forintot sem. Az Archewell Productions nemcsak videós tartalmakat gyárt, hanem podcastokat is készít, melyek a Spotify-on érhetőek el, ezek vélhetően szintén gyarapítják Harryék bevételeit.

Azoknak, akik olvasni szeretnek, igazi csemegével “kedveskedett” az egykori herceg, hiszen január 10-én jelent meg Tartalék (Spare) címre hallgató memoárja, melyben olyan vádakról olvashat a nagyérdemű, mint Vilmos herceg erőszakossága öccse felé, vagy a tény, hogy a család nem szólt időben Harrynek nagyanyja, II. Erzsébet haláláról tavaly szeptemberben. A majdnem ötszáz oldalas műben szinte minden családtag megkapta a magáét, a palota azonban – szokásához híven – azóta sem reagált a leírtakra.

A Penguin Random House kiadó forgalmazásában piacra dobott Tartalékért Harry herceg nagyjából 20 millió dollárt kapott, közreműködő szellemírója, J.R. Moehringer markát pedig hozzávetőleg egymillió dollár ütötte. A BBC értesülései szerint a bevételek egy része adomány lesz, másfél millió dollár kerül majd a Harry által 2006-ban alapított Sentebale-hoz, mely Dél-Afrikában segíti a HIV-fertőzött gyermekeket, és nagyjából 369 ezer dollár pedig a Nagy-Britanniában működő WellChild alapítványhoz.

Ha már könyv: 2021-ben Meghan is írt egyet, bár az nem igazán volt bicskanyitogató, hiszen egy gyermekkönyvről van szó, mely a The Bench címet kapta.

harry herceg és meghan
A fotó egy nappal azelőtt készült Harry hercegről és Meghan hercegnéről, hogy bejelentették volna visszalépésüket. Forrás: Northfoto

A médiatartalmakon túl fontos megemlíteni, hogy Harry két éve tavasszal a BetterUp vállalat “chief impact officerje” lett, akinek feladatai közé tartozik a cég társadalmi felelősségvállalására való odafigyelés, az etikai konfliktusok közti navigáció, és az értékek és célok hangsúlyozása. A vezetői szintű pozíció nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is ismeretlen még, de Harry kinevezésével ez valószínűleg változni fog. 

Nem elhanyagolható az sem, hogy az Egyesült Államokba való távozásakor Diana kisebbik fia megkapta édesanyjuk örökségének rá eső részét. Oprahnak adott interjújában azt mondta

Megkaptam, amit anyukám hagyott rám. Anélkül nem lettünk volna képesek erre.

Forrás: BBC

0 /eletmod/karrier/harry-herceg-meghan-bevetelek/