Barion Pixel Páros lábbal rúgja be az ajtót Harry herceg könyve – Ezeket tudni eddig a Tartalékról – Coloré

Páros lábbal rúgja be az ajtót Harry herceg könyve – Ezeket tudni eddig a Tartalékról

2023. 01. 12.

Még a tavaly év végén megjelent Harry & Meghan című Netflix dokumentumfilmen is túltesz az az érdeklődés, amelyet az olvasók a herceg „Tartalék” című önéletrajzi könyve iránt mutatnak. A kötet igazi sárdobálásnak ígérkezik a két részre szakadt brit királyi család között, a kérdés már csak az: vajon hol van a vége?

Több mint 400 ezer példány fogyott el megjelenése napján Harry herceg könyvéből, amely Tartalék (Spare) címmel jelent meg kedden Angliában: a brit sajtó szerint ezzel csaknem leelőzte a Harry Potter kötetek eladási számait. Harry önéletrajza frontális támadásnak bizonyul a brit királyi család ellen, s a tartalomból eddig kiszivárogtatott részletek szerint minden érintett félnek van oka az aggodalomra. 

Harry herceg, a tartalék

Nem titok, hogy már régóta megromlott Harry herceg és a brit királyi család viszonya: különösen azóta, hogy házasságot kötött az amerikai származású Meghan Markle színésznővel. A házaspár 2020-ban lépett vissza a nyilvánosságtól, ezzel feladva addigi vezető szerepüket a család és a monarchia életében, s Amerikában telepedtek le azóta négyfősre bővült családjukkal. (Archie Mountbattten-Windsor 2019. május 6-án, húga, Lilibet 2021. június 4-én látta meg a napvilágot.) 

Meghan Markle és Harry herceg, otthon
Meghan Markle és Harry herceg végül Kaliforniában telepedtek le. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ugyan kezdetben azt állították, hogy az „elszabadult” sajtó miatt vonultak vissza a nyilvánosságtól, valójában azt tervezték, megpróbálják a kezükbe venni a narratíva irányítását: ennek tanúbizonysága a tavaly év végén megjelent hat részes Netflix-dokumentumsorozat, a Harry & Meghan, illetve a január 10-én megjelent Tartalék (Spare) című kötet is, amely Harry visszaemlékezéseit tartalmazza arról, mit is jelent az élet kezdetétől fogva másodiknak lenni a sorban. (Erre utal a kötet címe is.)

Amit a tartalomról eddig tudni lehet

Az eddigi információk szerint a herceg nem fogta vissza magát a tartalmat illetően. A kötetben többek között felidézi születésének körülményeit: állítólag, amikor édesapja, Károly először megpillantotta őt, azt mondta Diánának, „megvan a tartalék”. 

A kötetben a királyi család szinte összes tagja előkerül egy-egy anekdota erejéig: bátyjáról, Vilmos hercegről azt állítja, gyermekkoruk óta folyamatosan versengtek egymással, s sokszor volt kisebbségi érzése azért, mert – Vilmossal ellentétben – ő nem jeleskedett a tanulmányokban. Leírása szerint életében először akkor érzékelt valamiféle kiteljesedést, amikor csatlakozott a hadsereghez, s Afganisztánban szolgált, ám onnan végül a többszörös bevetések miatti PTSD (poszttraumás-stressz szindróma) következtében kénytelen volt távozni. (Leírásában mintegy mellékesen megemlíti, hogy összesen 25 tálibbal végzett a bevetések során.) 

Valószínűleg az egész világsajtón végigsöpört már az a hír is, miszerint Vilmos néhány évvel ezelőtt fizikailag is bántalmazta: a testvérek 2019-ben szólalkoztak össze Harryék otthonában, majd a szóváltás tettlegességig fajult. „Megragadott a galléromnál fogva, elszakította a nyakláncomat és… a földre lökött” – idézte fel a memoárban Harry. 

Harry herceg könyve, Tartalék
Harry herceg könyve, a Tartalék már megjelenésekor azonnal óriási eladási számokat produkált. Kép forrása: Northfoto

A kötetben említésre kerül még édesapja is, akihez – elmondása szerint – sosem tudott igazán kapcsolódni: ezt főképp Károly „idős korának” (apja 36 éves volt Harry születésekor) tudja be. Természetesen nem ment el szó nélkül Kamilla mellett sem: állítása szerint testvérével együtt könyörgött apjának, hogy ne vegye őt feleségül, a frigy viszont végül mégis megköttetett. 

A hírek szerint azt is felrója a jelenlegi királyi párnak, hogy mindannyiunktól (Vilmostól és Katalintól különösen) irigyelték a népszerűséget: egy ponton állítólag arra akarták kötelezni Katalint, hogy változtassa nevének kezdőbetűjét C-ről K-ra, hiszen már sok C-vel kezdődő név van a családban. (Katalin angol neve Catherine-ként írandó, ebből származott a probléma.) „Mivel egy egy hierarchiára épülő család, a királynéság felé vezető úton emberek, hullák maradnak hátra” – fogalmazta meg karcos véleményét mostohaanyjáról a könyv megjelenése előtti interjúkban Harry.

Harry mindössze két emberről nem tesz említést a botrányosnak ígérkező kötetben: nagyanyjáról, II. Erzsébetről és feleségéről, Meghanről. Ugyanakkor többek között arról is értekezik, hogy előbbi haláláról a BBC híradójából értesült, s mint írta: nagyanyja ugyan próbált úrrá lenni a családban elmérgesedő viszálykodáson, ám összességében tehetetlennek bizonyult. 

Nem elhanyagolandó tény, hogy Harry herceg nagyjából 20 millió dollárt zsebelt be a memoárért cserébe a Penguin Random House kiadótól (ugyanez a cég dobta piacra néhány évvel ezelőtt Barack Obama elnöki memoárját, az Ígéret földjét). A közreműködő szellemíró, J.R. Moehringer pedig nagyjából egymillió dollárt kapott a munkájáért – derül ki a Forbes értesüléseiből. De vajon megérte? Egyelőre nem tudni. 

Az előzetes információk szerint fájdalmas sárdobálásnak lehetünk tanúi Harry herceg csaknem ötszáz oldalas memoárjában, ám az igazsághoz valószínűleg nem ártana meghallgatnunk az ellenoldalt sem: erre viszont vajmi kevés esély van a brit királyi családot ismerve. 

Források: ITTITTITTITT
Borítókép forrása: Northfoto