Barion Pixel Ez lenne a tűz és jég dala? – Így alakult Vilmos és Harry herceg kapcsolata az elmúlt évek során – Coloré

Ez lenne a tűz és jég dala? – Így alakult Vilmos és Harry herceg kapcsolata az elmúlt évek során

2022. 09. 22.

II. Erzsébet halálával új fény vetült az egész örökségi-láncra is, hiszen Károly után idősebb fia, Vilmos veszi majd át a stafétát, s a hagyományok szerint Harry herceg is részesülne a feladatokból. A két testvér kapcsolata azonban döcögősen alakult az elmúlt időszakban – nem volt ez mindig így, hiszen édesanyjuk elvesztésekor a poklok poklát élték át együtt.

II. Erzsébet halálával új megvilágításba került az egész királyi család, kiváltképp Vilmos és Harry herceg, akik között az elmúlt években érzékelhetően nagyobbra nőtt a távolság. „Vilmos nyugodt és racionális, míg Harry forrófejű és mindent a szívére vesz” – írja a két testvérről Omid Scobie és Carolyn Durand a Finding freedom című kötetben, s valószínűleg itt kereshető a kettejük közötti szakadék hátterének titka: olyanok ők, mint a tűz és víz. 

Hányatott gyermekévek

„Rendkívül bensőséges a viszonyuk” – nyilatkozta Vilmos és Harry herceg kapcsolatáról 2019-ben Diána hercegné önéletrajzírója, Andrew Morton

Senki, még a saját apjuk sem tudja, mi játszódott le a gyermekei fejében akkor, amikor elvesztették az édesanyjukat, s hogyan dolgozták fel az őket ért traumát. Akkoriban csak egymásban bízhattak: csak ők ketten tudták, min mentek keresztül. Más úgysem érthette volna meg.

Vilmos és Harry herceg kapcsolata
Imádott édesanyjuk elvesztése mély nyomot hagyott Vilmos és Harry hercegben. Kép forrása: Northfoto

Vilmos 15, míg Harry mindössze 12 éves volt, amikor 1997-ben, egy tragikus autóbalesetben elvesztették az édesanyjukat. „Ő volt az őrangyalunk, barátunk és legnagyobb védelmezőnk. Mindig kifejezte felénk a szeretetét, s a média dicsfényén túl számunkra, a fiai számára egyszerűen a legnagyszerűbb anya volt, akit csak el tudok képzelni” – mondta Harry herceg édesanyja halálának 10. évfordulójára írt beszédében. 

A királyi történetírók egyöntetű véleménye szerint a két férfi másképp birkózott meg a gyásszal: míg Vilmos – a fájdalma ellenére – hideg fejjel tudta mérlegelni az őt ért veszteséget, Harry képtelen volt elzárni azokat, így hirtelen természete gyakran sodorta őt a későbbiekben bajba. Vilmosnak köszönhető egyébként az is, hogy Harry végül pszichoterápiába kezdett. 

Vilmos és Harry herceg kapcsolata
Harry mindig felnézett a bátyjára, Vilmosra. Kép forrása: Northfoto

„A bátyám – Isten áldja érte – nagy segítségemre volt, amikor azt mondogatta nekem, hogy ez nem normális, valakivel beszélnem kell ezekről a dolgokról” – nyilatkozta a The Telegraph-nak 2017-ben Harry. 

Nem véletlen tehát, hogy a később Katalin hercegnével kiegészült trió több, közös kampányba is belekezdett a mentális egészség témájában, s egészen addig példaértékűen zajlott a munka, ameddig be nem lépett az egyenletbe egy negyedik fél. Meghan Markle.

Vilmos és Harry herceg kapcsolata
A királyi család történetírói szerint Vilmos és Harry herceg olyanok, akár a tűz és a víz. Kép forrása: Northfoto

A lányok angyalok?

De ne szaladjunk ennyire előre! A két fivér becsületére váljék, hogy férfiakhoz méltó módon zártak össze, ha valamelyiküket támadások érték a média részéről. (Így például Vilmos öccse fiatal korára hivatkozott, amikor az náci karlendítésekkel masírozott fel-s alá egy buliban, s az esetről képek is készültek.) 

Ugyanígy cselekedtek a szívet érintő kérdésekben is, hiszen Harry herceg a kezdetektől támogatta Vilmos és Katalin kapcsolatát: eleinte gyakran gyűltek össze a későbbi hercegné lakásában, ahol közösen főztek és sorozatot néztek. Nem véletlen, hogy Vilmos testvérét, Harryt kérte fel tanújának 2011-ben, s Harry lelkesen vetette bele magát a szerepbe. Máig a médiában kering az a történet, miszerint megnevettette bátyját, amikor Katalin a Westminster Apátságban az oltár felé lépdelt: „Várj csak, amíg meglátod!” –mondta bátyjának félhangosan. 

Vilmos és Harry herceg kapcsolata
Katalin, Vilmos és Harry Diána hercegné halálának 20. évfordulóján. Kép forrása: Northfoto

Kevésbé mutatkozott azonban támogatónak Vilmos néhány évvel később, amikor öccse megismerkedett az elvált amerikai színésznővel Meghan Markle-lel: többször is figyelmeztette öccsét, hogy szerinte túl gyorsan haladnak a dolgok kettejük között, s érdemes lenne picit lassítani a tempón. A királyi család történetírói szerint Harry igencsak megorrolt bátyjára, amiért az rosszat feltételezett jövendőbelijéről, s ahogy azt utólag látjuk, nem hatottak Vilmos intelmei: Harry egy év után megkérte Markle kezét. 

Már esküvőjük szervezésekor is érzékelhető volt, hogy indulatoktól fortyog a levegő a két pár között, azonban később robbant csak az első bomba, amikor Meghan és Harry 2019-ben bejelentették, hogy külön kívánják folytatni jótékonysági tevékenységeiket a cambridge-iektől. Harry egyébként a Harry és Meghan: Egy afrikai utazás című film kapcsán ismerte be először, hogy félresiklottak közöttük a dolgok a bátyjával: 

Testvérek vagyunk, mindig is azok leszünk. Jelenleg ugyan különböző utakon járunk, de mindig ott leszek neki, ahogy ő is nekem… Noha nem látjuk egymást olyan gyakran, mint korábban, mert nagyon elfoglaltak vagyunk, de nagyon szeretem őt ,

– mondta Sussex hercege. 

Vilmos és Harry herceg kapcsolata
A két herceget édesapjuk koronavírus-fertőzése hozta közelebb egymáshoz tavaly. Kép forrása: Northfoto

Fájdalmas „válás” és feltörő indulatok

Kapcsolatukban minden bizonnyal csak ezután következett az igazi mélypont, hiszen egy évvel később Harry és felesége bejelentették, hogy visszavonulnak a „hercegséggel” járó kötelezettségek alól. A szakértők szerint egyébként Vilmoséknak nem szimplán a váratlan lépéssel, hanem annak módjával volt gondjuk, hiszen Harryék úgy hozták meg ezt – az egyébként mindnyájukat érintő – döntést, hogy előtte nem egyeztettek a cambridge-i hercegi párral. Ez pedig olaj volt a már meglévő tűzre. 

Vilmos és Harry herceg kapcsolata
Hosszú idő után a királynő temetésén találkozott újra a két család. Kép forrása: Northfoto

Természetesen az sem tett túl jót, hogy ugyanebben az évben megjelent A szabadság nyomában (Finding freedom) című könyv, amely a sussex-i pár történetét dolgozta fel. Meghan és Harry herceg ugyan eleinte tagadták, később mégis kiderült, hogy saját, személyes élményeiket tartalmazza a kötet. Az Us-nak névtelenül nyilatkozó forrás szerint egyébként Vilmosék úgy vélték, a könyv öccse egyértelmű lépése affelé, hogy átvegye a róluk szóló narratíva irányítását. Több, kevesebb sikerrel. 

Év végére ugyan úgy tűnt, kezdenek a dolgok visszatérni a régi kerékvágásba (a fiúk egyre többet kommunikáltak egymással, ez viszont nagyrészt annak köszönhető, hogy Károly herceg elkapta a koronavírust, ami rendkívül megviselte), ám 2021 év elején Harryék ismét ledobták a média-atombombát, amikor rasszizmussal és további visszaélésekkel gyanúsították meg a királyi család senior, azaz idősebb tagjait. (Meghan elmondása szerint a palotában többek fejében felmerült az a kérdés, vajon fekete lesz-e elsőszülött fiúk, Archie.) 

Vilmos és Harry herceg nagyapjuk, Fülöp herceg temetésén találkoztak egymással legközelebb (mindössze egy hónappal a hírhedt Oprah-interjú után), s csak a kötelező maszkhasználatnak köszönhetik, hogy a testbeszéd-elemzőknek ezúttal kevesebb információ jutott birtokába arról, hogyan is állnak a dolgaik. 

Áldozatok és veszteségek

Az idei év sem hozott megnyugvást a testvérek számára. 2022 elején Harry vérremenő jogi csatába kezdett a palota ellen, mivel megvonták tőlük a királyi család tagjait illető biztonsági szolgálatot, s az arra szánt súlyos összeget is. 

Vilmos és Harry herceg kapcsolata
A két házaspár közösen, az egység jelképeként köszöntötte a Buckingham-palota előtt összegyűlt tömeget Erzsébet halála után. Kép forrása: Northfoto

Ennek tudatában talán nem is csoda, hogy amikor Harry és Meghan idén áprilisban hosszú ideig a Buckingham-palotában tartózkodtak a királynő születésnapja alkalmából, Vilmos és Katalin nem jelentek meg a közös programokon. Ugyan a családhoz közelálló források szerint „színtiszta véletlen”, hogy így alakult, mégis sokatmondó, hogy a két testvér ekkor nem is találkozott egymással. 

Következő, személyes találkozójuk ugyanakkor már nem protokolláris okokból történt, hiszen Vilmos és Harry herceget is a Balmoral-kastélyba rendelték, amikor szeptember elején a királynő ágynak dőlt, s orvosi ellátásban részesült. Szeptember 8-án bekövetkező halála után az immár trónörökös Vilmos és felesége, Katalin, valamint a volt sussex-i pár együtt fogadták a Buckingham-palota előtti gyászolókat, s biztosították őket a monarchia folytonosságáról. 

Ugyan Vilmos és Harry herceg testvéri kapcsolata olyan hullámzó, mint a brit szigetek körülölelő Északi-tenger, mégis bízunk benne, hogy előbb-utóbb rájönnek arra: senki és semmi nem lehet annál fontosabb, mint a saját vérük. 

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITTITTITT