Barion Pixel 40 éves Vilmos herceg: „Nem fekszem éberen éjszakánként, várva, hogy király legyek” – Coloré

40 éves Vilmos herceg: „Nem fekszem éberen éjszakánként, várva, hogy király legyek”

2022. 06. 21.

Elkötelezett állatvédő, humanitárius tevékenysége talán még édesanyja, Diana walesi hercegné tevékenységét is felülmúlja. Csaknem húsz éve ismeri párját, a divatikonná avanzsált Katalin hercegnét, családcentrikussága pedig nemcsak a vele készült interjúkban, hanem a való életben is megmutatkozik. A mai napon tölti be 40. életévét Vilmos, Cambridge hercege, aki második a brit utódlási sorrendben.

Vilmos Artúr Fülöp Lajos herceg 1982. június 21-én látta meg a napvilágot Károly walesi herceg és Diana hercegné elsőszülött fiaként. Születésének pillanatától kezdve óriási médiafelhajtás kíséri életét, amellyel az évek során meg kellett tanulnia megbirkózni. „Egész életemben kritizálták a döntéseimet. Nem mondom, hogy ezeket teljes egészében ignorálom, de nem veszem őket a szívemre, nem is tehetem” ­– mondta egy nemrég vele készült interjúban.

Vilmos herceg 40, Trooping the Colour
A gyermek Vilmos herceg édesapjával, Károllyal. Kettejük balján az anyakirálynő, jobbján Margit hercegnő 1984-ben. Kép forrása: Northfoto

Gondtalan gyermekkorát hamar beárnyékolta a szülei közötti feszült viszony, mindössze tíz éves volt, amikor Károly és Diana elváltak. Öt évvel később, 1997-ben őt, és testvérét, Harry herceget óriási tragédia érte, hiszen egy tragikus balesetben elvesztették imádott édesanyjukat. 

Vilmos ritkán nyílik meg az őt ért fájdalmas veszteségről, az utóbbi időben mégis az tapasztalható, hogy egyre inkább előtérbe helyezi a mentális egészség támakörét„Édesanyám elvesztése semmihez sem fogható fájdalommal járt” – mondta a Royal Team Talk: Tackling Mental Health című, BBC-n futó dokumentumfilmben, amely a mentális egészség kérdéskörét vette górcső alá. A herceg a filmben több, ex- és jelenleg is válogatott labdarúgóval ült össze beszélgetni, amikor szó esett az édesanyjáról. 

Vilmos herceg, Diana hercegné halál, temetés
A gyászoló család. Kép forrása: Northfoto

„Mindig kell egy kis kikapcsolódás, hogy utána megfelelően tudjunk az érzéseinkről beszélni, hiszen nem vagyunk robotok. Úgy vélem, amikor fiatalon szenvedsz el egy tragédiát, az akkora fájdalom, mint semmi más. S onnantól tisztába kerülsz azzal, hogy nehéz lesz az életed során bármi olyannal találkoznod, ami ennél nehezebb, fájdalmasabb lesz. A mentális egészség többek között ezért is fontos: velünk és körülöttünk van minden egyes nap. Muszáj erről beszélni, mert elképesztően fontos lehet a jövőnkre nézve.” 

Édesapja 2005-ben, Vilmos 23 éves korában vette el hajdani szeretőjét, Camilla Parker-Bowlest. Mivel a királyi családra jellemző a szigorú titoktartás, biztosat nem tudunk arról, ténylegesen hogyan viselte Vilmos Károly döntését, mindenesetre becsülendő gesztus volt tőle, hogy ő volt édesapja tanúja annak házasságkötésekor.  

Katonaság és humanitárius munka 

Csakúgy, ahogy férfi ági felmenői, (nagyapja, a nemrég elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, aki a második világháborúban harcolt, nagybátyja, András yorki herceg pedig a Falkland-szigeteki háborúban vett részt) Vilmos is a katonai pálya mellett tette le a voksát. 

2006 januárjában kezdte meg tanulmányait a Sandhursti Királyi Katonai Akadémián. Ugyan a herceg szerette volna élesben is kipróbálni magát, a trón várományosaként várható volt, hogy kívánsága ellenállásba fog ütközni. Amíg a végső döntésre várt, nem tétlenkedett: elvégezte a Brit Királyi Légierő és a Brit Királyi Haditengerészet tiszti tanfolyamait, s mindkettőben hadnagyi rangot szerzett magának. 

Vilmos herceg 40, pilóta
Vilmos herceg kutató-mentő helikopter-pilóta szeretett volna lenni. Kép forrása: Northfoto

Vilmos haditengerészet kiképzésben is részt vett, de inkább az ég vonzotta: 2008 végén átkérette magát a légierőhöz, mert kutató-mentő helikopterpilóta szeretett volna lenni. Álma mindössze néhány hónapra vált valóra: 2011-ben részt vett egy éles bevetésen, amelynek során az Ír-tengeren két ember megmentésében segédkezett

Anyjához hasonlóan Vilmos is híres a humanitárius tevékenységeiről, többek között ő a The Royal Marsden Kórház, a Mountain Rescue England and Wales és a Tusk Trust védnöke. Utóbbi egy jótékonysági szervezet, amely a vadon élő állatok megóvásán, a közösség fejlődésén, oktatásán dolgozik Afrikában. Vilmos ezen kívül együttműködött már a WildAiddel az orrszarvú-, cápa- és elefántvédelmet népszerűsítő kampányok kidolgozásában, nemrég pedig erélyesen figyelmeztette a milliárdosokat (többek között az egyébként 2000-ben lovaggá ütött Sir Richard Bransont is), hogy az űrturizmus helyett inkább a Föld megmentésére illene koncentrálniuk. 

Vilmos herceg 40, humanitárius munka
Vilmos és Katalin a koppenhágai Unicef központjában, 2011-ben.Kép forrása: Northfoto

Se veled, se nélküled után világraszóló lagzi

Vilmos 2003-ban kezdett randizni Catherine Elizabeth Middletonnal, s a ma már Katalin hercegnéként ismert, közrendű lány ugyanebben az évben már részt is vett Vilmos vendégeként egy parádén. Kapcsolatuk egyre szorosabbá vált, olyannyira, hogy a kétezres évek első felében több ízben is fogadásokat kötöttek országszerte a britek, mikor jelentik be a fiatalok, hogy összekötik az életüket. 

A túlságosan nagy médiafelhajtás viszont megtette a hatását: 2007-ben szakítottak, ám kapcsolatuk továbbra is szoros maradt: Katalin még ebben az évben is részt vett júliusban a Diana hercegnőnek szervezett emlékkoncerten, augusztusban pedig elkísérte nyaralni Vilmost a Seychelle-szigetekre. Vilmos végül 2010-ben kérte meg a kezét

„Úgy döntöttem, ez a megfelelő pillanat. Katalinnal már régóta beszélgettünk a házasságról, így talán nem érte őt akkora meglepetésként a kérdés. Régóta tervezgettem már a lánykérést, de nem találtam rá a megfelelő alkalmat. Kenya viszont gyönyörű az év ezen szakaszában, nagyon romantikus, úgyhogy több szempontból is ez volt a megfelelő momentum.”  

Vilmos és Katalin esküvőjére 2011. április 29-én került sor a Westminster Apátság templomában. Házasságkötésük miatt munkaszüneti napot rendeltek el, hiszen óriási médiafelhajtás és tömeghisztéria kísérte a szerelmespár nagy napját. 

Katalin hercegné, esküvő, 2011
Kép forrása: Northfoto

Katalin és Vilmos azóta már családot alapítottak: 2013. július 22-én született meg első gyermekük, a trónörökös György herceg. Egy Vilmossal készült korábbi interjúban Cambridge hercege kifejtette, hogy a lehetőségeikhez képest igyekeznek „normális család” módjára élni az életüket. „Eljön majd az idő, amikor Györgynek meg kell tanulnia, hova is illeszkedik ő a világban, de jelenleg igyekszünk egy biztonságos, stabil, szerető környezetet megteremteni számára, ahol normális gyermekként növekedhet.” 

II. Erzsébet, György herceg, platina jubileum
II. Erzsébet és dédunokája, György herceg a királynő idei platina jubileumi ünnepségénKép forrása: Northfoto

2015-ben egy kislányt, Saroltát köszönthették a családban, 2018-ban pedig megszületett harmadik csemetéjük, Lajos herceg, aki testvérei után az ötödik az öröklési sorrendben, őt pedig nagybátyja, a királyi kötelezettségektől visszavonult Harry herceg követi az utódlási sorrendben. 

Éljen soká’ a király!  

Ugyan Vilmos csak a második helyen áll édesapja, Károly walesi herceg után az öröklési sorrendben, a britek mégis többször kifejezték már azirányú igényüket, hogy a királynő halála után inkább őt, s nem apját szeretnék a trónon látni. Vilmos egyébként mérhetetlen alázattal áll a kihívás elé. 

Amikor egy 2016-os BBC-s interjúban megkérdezték tőle, mit tanult el nagymamájától annak hetvenéves uralkodása alatt, azt válaszolta: „A királynő soha nem adott nekem instrukciókat arra nézve, mit és hogyan kellene tennem majd a jövőben.

Ő annak a híve, hogy megtaláljam a saját utam az ő példamutatásán keresztül. Ezt nagyon nagyra értékelem.

Vilmos herceg 40, érme
Vilmos kerek évfordulója apropóján új érmével rukkoltak elő a britek Kép forrása: Northfoto

Ugyanebben az interjúban megjegyezte, hogy három dolgot tart a legfontosabbnak az életében: királyi kötelezettségeit, kutató-mentő helikopterpilóta tevékenységét és családját. A riporter, Nicholas Witchell kérdésére, miszerint milyen király szeretne lenni, kifejtette: az ő feladata valószínűleg az lesz, hogy úgy modernizálja a monarchia intézményét, hogy megtartsa annak relevanciáját. „Ugyanakkor nem tudom, mikor lépek a színre, lehet, hogy tíz év múlva, de az is lehet, hogy húsz vagy negyven.

Egy biztos: nem fekszem éberen éjszakánként arra várva, hogy király legyek, mert ez egyúttal azt is jelenti, hogy két fontos embert elveszítettem az életemből.

Bízzunk benne, hogy Vilmos munkabírása és lojalitása megmarad a monarchia felé, s családjával együtt ugyanúgy tudja majd végezni a munkáját a jövőben is, ahogy ezidáig tette: végtelen alázattal és kitartással. Isten éltesse sokáig! 

Borítókép forrása: Northfoto