Barion Pixel Báj, kedvesség és elegancia – Isten éltesse Katalin hercegnét! – Coloré

Báj, kedvesség és elegancia – Isten éltesse Katalin hercegnét!

2022. 01. 09.

Kedves mosolyával, közvetlenségével és klasszikus stílusával hamar belopta magát az emberek szívébe Kate Middleton, aki a mai napon, január 9-én ünnepli negyvenedik születésnapját. Lássuk, mit érdemes tudni a jövendőbeli királynéról gyermekéveitől kezdve egészen napjainkig.

A kezdetek

Vilmos herceg felesége, Cathrene Elizabeth Middleton ugyan középpolgári családból származik, ám azt semmiképp nem mondhatjuk, hogy „átlagos” felmenői lennének, hiszen távoli leszármazottja George Washingtonnak. Érdekességek szempontjából közelebbi rokonaira sem lehet panasz, hiszen édesapja, Michael Francis a British Airways légiutaskísérője, majd repülőtisztje volt, míg édesanyja, Carole Elizabeth aktív éveiben végig légiutaskísérőként tevékenykedett. Mivel Katalin szülei gyakran ingáztak Anglia és egyéb desztinációk között, 1984-ben úgy döntöttek, egy időre a jordán Ammánba költöznek. Katalin így kétéves korában egy angol nyelvű óvodában ismerkedett a kulturális különbségekkel, ám végül két évvel később, 1986-ban családja hazatért Nagy-Britanniába, és ott is maradt, egészen napjainkig. A később öt főre bővült család (1983-ban megszületett húga, Pippa, 1987-ben pedig öccse, James William) összetartásáról is híres, különösen, ami a lánytestvéreket illeti. A lányok gyermekkorukban tengerimalacaik nevén szólították egymást, így kapta Pippa a Pip, míg Katalin Squek, azaz „Vinnyogó” becenevet. Szoros kapcsolatukra viszont talán a legjobb példa, hogy Katalin és Vilmos herceg esküvőjén Pippa volt nővére tanúja, aki hófehér, testhez simuló ruhájában több ezer (leginkább férfi) néző csodálatát vívta ki magának. 

Pippa Middleton, Katalin hercegné, esküvő
A Middleton család Katalin és Vilmos házasságkötésekorKép forrása: Northfoto

Visszakanyarodva az időben: Katalin 2001-ben a skóciai St.Andrews-i Egyetemre jelentkezett művészettörténet szakra, amelyet sikeresen el is végzett, így ő lett az első diplomás brit királyi menyasszony, hovatovább ő lesz az első olyan királyné is, aki ilyesfajta a képesítéssel rendelkezik. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, Vilmos herceggel: a trónörökös egy jótékonysági divatbemutatón vetett szemet Katalinra, aki egy barátja kreációit mutatta be a kifutón. Az eljegyzésükkör velük készült interjúban Katalin elmondta, eleinte nagyon zavarban érezte magát Vilmos közelségétől, ám mivel közös társaságba kerültek, szoros baráti kötelék jött létre köztük. „Amikor először megláttam Katalint, tudtam, hogy van benne valami különleges, amit fel akarok fedezni. A barátság jó kiindulási pontnak bizonyult, de aztán elmélyültek az érzéseink” – nyilatkozta Vilmos herceg ugyanebben az interjúban. A pár több „se veled, se nélküled” időszak után végül 2010. november 16-án jelentette be eljegyzését: Vilmos herceg édesanyja, a néha Diána hercegné 18 karátos zafír eljegyzési gyűrűjét húzta kedvese ujjára néhány héttel korábban, egy kenyai körút során.

Katalin, Vilmos herceg, eljegyzés
Katalin és Vilmos eljegyzése, 2010. november 16-ánKép forrása: Northfoto

Királyi elegancia kékvér nélkül

Esküvőjükre 2011. április 29-én került sor a Westminster Apátság templomában. Az Egyesült Királyságban munkaszüneti nappá nyilvánították házasságkötésük időpontját, hiszen óriási tömeghisztéria övezte a szerelmesek nagy napját. Katalin esküvői ruháját az Alexander McQueen divatház kreatív igazgatója, Sarah Burton tervezte. A későbbi nyilatkozatok alapján Katalin szerette volna, hogy ruhája a tradíciók és modernitás kombinációja legyen „olyasfajta művészeti vízióval, ami Alexander McQueen munkáit jellemzi.” A ruha a becslések szerint több mint kétszázötvenezer fontba, azaz körülbelül 107 millió forintba került.

Katalin, Vilmos, esküvő
Katalin, a fent említett Alexander McQueen divatház kreációjában mondta ki az igent Vilmos hercegnekKép forrása: Northfoto

Katalin egyébként látványosan vonzódik az említett divatházhoz, hiszen ezt követően számtalan egyéb alkalommal viselte kreációikat, így például a 2019-es és 2020-as BAFTA díjátadókon vagy harmadik gyermeke, Lajos herceg keresztelőjén is. Mivel óriási figyelem övezi Katalin öltözködési stílusát, ezért csapatával mindig rendkívül tudatosan választja ki az alkalomhoz és protokollhoz illő öltözéket. Így volt ez például 2019-es közel-keleti körútjukon is, ahol egy méregzöld Jenny Packham kreációt viselt (Packham egyébként szintén a hercegné egyik favoritja, többször viselt már általa tervezett ruhákat) Pakisztánban, de nem volt ez másképp 2015-ben sem, ahol szintén a már említett tervező piros kreációját viselte a Xi Jinping kínai elnökkel való találkozásakor a Buckingham Palotában. 

Katalin, Vilmos, Pakisztán, Közel-kelet
Katalin és Vilmos közel-keleti körútjukon, az említett Jenny Packham kreációbanKép forrása: Northfoto

Katalin szerepe a királyi családban

Katalin viszont semmiképp nemcsak egy csinos kiegészítő férje oldalán, hiszen közbenjárásának köszönhetően javult Vilmos herceg és öccse, Harry herceg kapcsolata a kétezres évek elején. Katalin, miután összejött a trónörökössel „open door” politikát folytatott öccsével kapcsolatban, azaz Harry bármikor szabadon ki-be járhatott Katalin otthonába, ahol hárman gyakran töltöttek minőségi időt együtt. (Harryvel például közösen nézték a Trónok harca című sorozatot.) Harry herceg egy interjúban úgy nyilatkozott későbbi sógornőjéről, mintha a nővére volna. Hármójuk kapcsolata hosszú ideig egyfajta véd- és dacszövetségként működött, egészen Meghan Markle érkezéséig.

Vilmos herceg, Katalin hercegné, Harry herceg, London, maraton, 2017
Vilmos, Katalin és Harry a 2017-es londoni maratononKép forrása: Northfoto

A rossz nyelvek szerint a sógornők kezdettől fogva merev távolságtartással viseltettek egymás iránt, viszonyukat a média sem könnyítette meg. Miután Meghan és Harry 2020-ban bejelentették, hogy visszavonulnak királyi kötelezettségeiktől, a két pár között elmérgesedett a viszony. Nem segített sokat a helyzeten, amikor a sussexiek 2021 tavaszán egy Oprah Winfrey-nek adott interjúban kiteregették a királyi család szennyesét: Meghan azt állította, hogy a sajtó híresztelései ellenére nem ő siratta meg Katalint az esküvőjük előkészületei során, hanem a hercegné bántotta meg őt. Elmondása szerint Katalin végül többször is bocsánatot kért, virágot is küldött neki, ám innentől kezdve viszonyuk a szokásosnál is fagyosabbá alakult. Valid részleteket sajnos nem tudni arról, Katalin hercegné hogyan értékeli Meghan és Harry döntéseit, a sajtóban merőben ellentmondásos cikkek keringenek ezzel kapcsolatban. A Vanity Fair cikke szerint  például Katalin nem feltétlenül az interjú miatt dühös Harryékre, hanem sokkal inkább azért, mert látja, Vilmost igen megviselik testvére vádjai. 

Ugyan Harry már nem képezi szerves részét a királyi családnak, Katalin és Vilmos menetelnek tovább kijelölt útjukon. Katalin a kötelezettségek ellátása mellett sok időt szentel kedvenc hobbijának, a fényképezésnek is, ennek eredményeit időről időre Instagram fiókjukon láthatjuk.

A hercegné egyébként a konyhában is remekel, ha van ideje és kapacitása három gyermeke (György, Sarolta és Lajos) mellett, szívesen főz a családjának. A sajtó egyik kedvenc anekdotája a hercegnével kapcsolatban a konyhához kapcsolódik, hiszen az első, királyi családban töltött karácsonya alkalmával Katalin egy maga által készített házi chutneyval lepte meg II. Erzsébetet. 

Noha a szigorú protokolláris szabályok miatt nem sokat tudunk arról, Katalin hogyan is éli mindennapjait, bízunk benne, hogy a fotóiról sugárzó életöröm további éveiben is elkíséri majd. Isten éltesse sokáig! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix