Barion Pixel A brit uralkodócsalád legnagyobb port kavaró interjúi – Coloré

A brit uralkodócsalád legnagyobb port kavaró interjúi

2021. 10. 25.

Amikor az elmúlt 30 évben a királyi család valamelyik tagja egy-egy interjú alkalmával betekintést nyújtott magánéletébe, vagy elismerte egy nagyon is emberi hibáját, általában negatív fogadtatásra lelt. Melyek ezek a híres és hírhedt beszélgetések, s mennyit változott a megítélésük az idők során?

Károly herceg beismerő vallomása saját hűtlenségéről

1981-es álomesküvőjüket követően a néhai Diána Spencer és Károly walesi herceg útjai hamar szétváltak: 1991-ben felbontották frigyüket. Mivel a brit nemzetközösségben korábban sosem fordult elő ilyesmi, Károlynak és a palotának rengeteg idejébe és pénzébe került a férfi reputációját visszaállítani. A kétségbeesett erőlködés egyik leghíresebb példája a vele készített ’94-es interjú, amelyben szerető családapának igyekeztek beállítani Károlyt. A nagyjából 10 perces videó majdnem elérte célját, ám egy mondat miatt éles kanyart vett az addig felfestett idill. Amikor megkérdezték a trónörököst, hogy hűséges volt-e feleségéhez, először határozott igennel felelt, ám megszólalhatott lelkiismerete, mert a következőképp folytatta: „Igen, abszolút hűséges voltam, amíg visszavonhatatlanul el nem romlott a dolog.” The Sun című lapnál indított telefonos szavazás során a betelefonálók kétharmada vélte úgy, hogy Károly alkalmatlan arra, hogy király legyen. 

Az elhíresült BBC-s Diána interjú

Nem Károly volt az egyetlen, aki füstbe ment házasságukról nyilatkozott, Diánát sem kellett félteni. Az 1995-ös BBC-s interjúban a néhai hercegnő elismerte saját és férje hűtlenségét is a riporter Martin Bashirnak: „Hárman voltunk ebben a házasságban, tehát néha kicsit szűkös volt a dolog.”

Ezt követően beszélt hosszú éveken keresztül tartó bulimiájáról, ami számára egyfajta menekülési mechanizmusként szolgált. „Ez egy tünete volt annak, mi zajlott a házasságunkban” – tette hozzá. A bulimia kapcsán szóba került mentális egészsége is, a családot tette felelőssé azért, hogy semmiféle segítséget nem kapott, sőt, inkább negatív címkéket aggattak rá segítségnyújtás helyett. „Innentől kezdve könnyen mondhatták, hogy Diána instabil, mentálisan nem kiegyensúlyozott” – mondta később. 

Az 1995. november 20-án leadott interjút több mint 30 millióan nézték meg, a mai napig minden idők legnézettebb műsora a briteknél. Az interjú ügye az utóbbi időben ismét felszínre került, miután 2020-ban Diána öccse bejelentette: Martin Bashir csalárd eszközökkel vette rá őt arra, hogy rábeszélje nővérét az interjúra. A BBC ezzel kapcsolatban független vizsgálatot kezdeményezett, majd idén májusban a bizottság kijelentette, hogy Charles Spencer állításai szóról szóra igazak. 

Fülöp herceg véleménye a fegyverkorlátozásról

1996-ban a teljes nemzetközösség megdöbbent, amikor a skót Dunblane település általános iskolájában egy Thomas Hamilton nevű férfi megölt 16 kisgyermeket és tanítónőjüket, valamint további 15-öt megsebesített, mielőtt öngyilkos lett. 

Hamilton cselekedeténél még sokkolóbb volt Fülöp herceg kijelentése, amivel (alsó hangon) nem lopta be magát a britek szívébe: „Nézze, ha egy krikettjátékos egyszer bemegy egy iskolába és halálra veri az embereket egy ütővel, be akarnák tiltani a krikettütőket?” – mondta, majd nevetve hozzátette: „Nem hiszem, hogy a lövő klubok tagjai sokkal veszélyesebbek lennének, mint egy squash- vagy golfkluboké. Nincs rá bizonyíték, hogy akik sportolási céllal fegyvereket használnak, veszélyesebbek lennének, mint a golfklubok vagy teniszklubok tagjai.” A Buckingham Palota később bocsánatát fejezte ki a britek felé Fülöp kijelentése miatt, mint írták: a hercegnek nem volt szándékában megbántani bárkit is, így elnézést kérnek, ha ez mégis így történt. 

András herceg interjúja Jeffrey Epstein és a szexuális zaklatás kapcsán

Miután 2019-ben Jeffrey Epstein rejtélyes körülmények között meghalt cellájában, újra lábra kaptak a pletykák és találgatások lehetséges bűntársaival kapcsolatban. A könyveléshez használt „kis fekete notesz” többek között András herceg nevét is tartalmazta, eszerint ugyanis a herceg többször is járt azon a szigeten, ami Epstein „privát szigeteként” híresült el a sajtóban. Eddig ismeretlen okokból a királynő kedvenc gyermeke úgy döntött, belemegy egy BBC-s interjúba, mi több, nem kérte be előre a kérdéseket, ami olyannyira példátlannak számított, hogy a herceg sajtósa két héttel az interjú megjelenése előtt felmondott. 

Nem csoda, hogy a beszélgetés roppant bizarra és zavarba ejtőre sikeredett. A legkínosabb jelenet talán az volt, amikor a férfi kétségbe vonta annak a fotónak az eredetiségét, amelyen az őt szexuális erőszakkal vádoló Virginia Roberts-szel látható. Noha Roberts pontosan fel tudta idézni, hogy közeledésük alatt András herceg roppantul izzadt, a férfi azt mondta a BBC-nek, nem tartja valószínűnek, hogy verejtékezett volna a mulatozás közben, mivel akkoriban pont olyan egészségügyi problémái voltak, amik miatt nem tudott izzadni. 

A katasztrofális interjút követően András herceg 2019. november 20-án visszalépett a királyi kötelezettségeitől, mivel az Epstein-botrány „jelentős zavart” okozott a királyi családnak. 

Meghan Markle nyilatkozata a mentális egészségről és a médiáról

A 2021-es Oprah interjút megelőzően Meghan Markle mindössze egyszer nyilatkozott arról, hogyan éli meg a média folyamatos zaklatását mentálisan . Noha az interjú készítője mindössze annyit kérdezett tőle, hogy van, Markle meglepő őszinteséggel reagált: „Köszönöm, hogy megkérdezted, mert manapság nem sok ember érdeklődött afelől, jól vagyok-e. Más dolgok folynak a színfalak mögött” – zárta mondandóját.

Meghan Markle és Harry herceg interjúja Oprah Winfreyvel

Mindössze két évvel később nagyot fordult a fiatalokkal a világ, hiszen kötelességeiket hátrahagyva Amerikába költöztek. Az Oprah Winfreynek adott márciusi interjúban az ex-sussexi pár beszélt arról, mennyire megszenvedték a sajtó folyamatos zaklatását: Markle-nek öngyilkossági gondolatai támadtak első terhessége alatt. A beszélgetésből kiderült, első gyermekük kapcsán először nem az öröm, hanem a félelem töltötte el a királyi család bizonyos tagjait, hiszen kérdéses volt, milyen bőrszínnel születik majd meg Archie. 

Ugyanakkor Meghan bevallotta, a királynő a kezdetektől fogva roppant kedves volt vele: „Igazán befogadó volt, meleg fogadtatásban részesített” – nyilatkozta Winfreynek. Az interjú kapcsán felfedték születendő gyermekük nemét is, a kicsi Lilibet „Lili” Diana Mountbatten-Windsor néven látta meg a napvilágot idén júniusban. 

Borítókép forrása: Northfoto