Ez történik a szervezetedben, ha abbahagyod a dohányzást

A dohányzással kapcsolatban egyetlen jó tanácsot lehet adni: hagyd abba még ma, és beszéld rá ugyanerre a barátaidat is! A WHO nem nagyon optimista, jelentése szerint 2030-ra a dohányzás okozta betegségek miatt hal meg a legtöbb ember. Te ne legyél közöttük! Dobd el a cigit, és szervezeted napokon belül visszaigazolja, hogy jó döntést hoztál.

„Leszokni a dohányzásról a világ legkönnyebb dolga. Legalább ezerszer megtettem már” – mondta Mark Twain. A szellemes idézet csak félig vicces, hiszen azt is mutatja, milyen erős ez a függőség. Ezt sajnos magyar adatokkal is alá tudjuk támasztani. A KSH legfrissebb, 2019-re vonatkozó adatai szerint a magyar lakosság 24,9 százaléka állította, hogy naponta dohányzik és 2,3 százalék vallotta magát alkalmi dohányosnak. Leszokott 18 százalék, és soha nem dohányzott 54,9 százalék.

Ezek a számok európai viszonylatban magasnak számítanak, másrészt pedig aggasztó az, hogy a 18-34 évesek között a legmagasabb (31,8 százalék) a naponta dohányzók aránya.

A dohányzás káros hatásai  

A dohányos által beszívott füst több mint 8000 vegyi anyagot tartalmaz. Közülük mintegy száz – többek között az arzén, a kátrány, a benzol, a szénmonoxid, a hidrogén-cianid és olyan nehézfémek, mint az ólom és a kadmium – esetében ki is mutatták, hogy olyan betegségeket okoznak, mint a tüdőrák, tüdőtágulás, szív- és érrendszeri betegségek: érszűkület, infarktus és stroke.

Stop,smoking,cigarettes,concept.,portrait,of,beautiful,smiling,girl,holding
A donányzással kapcsolatban csak a leszokás a jó döntés / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Egy dohányos esetében nagyobb eséllyel alakul ki egyebek mellett gége- és nyelőcsőrák, hörgőgyulladás, asztma és cukorbetegség. Ha egy nő terhesen dohányzik, azt kockáztatja, hogy a baba koraszülött lesz, csökkent tüdőfunkcióval vagy kisebb testsúllyal jön a világra vagy pajzsmirigy-problémákkal küzd, sőt a hirtelen csecsemőhalál is gyakrabban következik be dohányzó nők babáinál.

Mindez nem üres fenyegetés, hanem olyan állítás, amit a számok is igazolnak. 2019-ben Magyarországon az elhalálozásoknak kb. 21 százaléka (!) volt összefüggésben a dohányzással.

Az Amerikai Járványügyi Ellenőrző és Megelőző Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerint a dohányzás „a fejlett országok emberi egészségre gyakorolt legfontosabb megelőzhető kockázata, és a korai halál egyik fontos oka.”

Van jó időpont a leszokásra?

Arra, hogy elkezdd a leszokást, valójában egyetlen jó időpont van: most azonnal. A jó hír az, hogy ha megteszed az első lépést, szervezetedben szinte azonnal elkezdődnek a kedvező változások.

He,is,always,punctual.,punctual,man,hold,alarm,clock,showing
A leszokást kezdd most, ebben a pillanatban! / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

72 órával az utolsó cigaretta elszívása után

Már most csökkentetted a szívroham kockázatát azzal, hogy mérséklődik az artériák és a vénák szűkülete. Emellett az oxigén szintje megnő a véredben, míg a szén-monoxidé és a nikotiné visszaesik. A károsodott idegvégződések elkezdenek regenerálódni. Elkezdenek élesedni azok az érzékszerveid, amiket korábban eltompított a dohányzás: jobban érzed az ízeket és az illatokat. Könnyebben veszed a levegőt, mert a tüdőben lévő hörgők nagyobbra nyílnak. Megnő a tüdőd kapacitása is.

Két héttel az utolsó cigaretta után

Ha kibírtál egy hetet cigaretta nélkül, akkor nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztél. A healthline.com egészségügyi ismeretterjesztő portál cikke szerint azoknak, akik egy hét után sem nyúlnak a cigarettáért, kilencszer nagyobb az esélyük, hogy fel tudnak hagyni ezzel a szokásukkal.

Woman,stretching,at,park,while,listening,to,music.,young,woman
A sportolás is sokkal könnyebbé válik / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Két hét után nemcsak könnyebben lélegzel, hanem a jobb oxigénellátásnak köszönhetően elkezdesz könnyebben is járni. Tüdőd kapacitása mintegy 30 százalékkal javul.

Három hónappal az utolsó cigaretta után  

Már egyetlen hónap után észreveheted, hogy a korábbinál sokkal több energiád van. Enyhül néhány olyan tünet, amit a dohányzás váltott ki, például a légszomj és az orrmelléküreg eldugulása. Visszanőnek a tüdő rostjai, amelyek megakadályozzák a túlzott nyálkaképződést, és védenek a bakteriális fertőzések ellen.

A leszokás után három hónappal nőknél csökken a kockázat, hogy gyerekük idő előtt szülessen meg.

Ugorjunk egy nagyot: 15 évvel az utolsó cigaretta elszívása után

A leszokás 10. évfordulójára a tüdődben lévő károsodott sejteket egészségesek helyettesítették, így nem fenyeget a tüdőrák. Olyan daganatos megbetegedések kialakulásának az esélye is mérséklődött, mint a száj-, nyelőcső-, hólyag-, vese- és hasnyálmirigyrák.

Sporty,woman,eating,apple.,beautiful,woman,with,gray,hair,in
Mintha soha nem dohányoztál volna / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Mire 15 éve lesz annak, hogy abbahagytad a dohányzást, ugyanakkora eséllyel kapsz szívrohamot vagy stroke-ot, mintha sosem dohányoztál volna. Tudjuk, hogy a dohányzásról nem könnyű egyedül leszokni. Számos szervezet és honlap van, amelyik támogatást nyújt. EZEN a linken találod például az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ segítő honlapját.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk