Barion Pixel Kamaszkor: miért nehéz, különösen a mai gyerekek számára? – Coloré

Kamaszkor: miért nehéz, különösen a mai gyerekek számára?

2021. 11. 26.

Változik a világ és vele együtt változnak a fiatalok problémái. A kamaszkor már önmagában is nehéz lehet, de a digitális kor ezeket még jobban felerősíti.

Minden felnőttre a kamaszkor túlélőjeként lehet tekinteni. Kit jobban megtépázott ez az időszak, kit kevésbé, de egy biztos: kikerülni nem lehet. Az hormonoktól, érzelmektől, önbizalomtól vagy épp annak hiányától, önmegvalósítástól zavaros és bizonytalan korszak a fiatalok számára legalább olyan nehéz lehet, mint a kamasz környezetében élők számára. Ez az átmeneti időszak nemcsak a mai fiatalok életében jelentkező. Ezzel mindenkinek meg kellett küzdenie, tehát a tiniket érintő problémák java egyáltalán nem újkeletűek, viszont a média ezeket jócskán felerősíti és el is juttatja a fiatalok felé, akik még mindenre olyan fogékonyak.

Az internet és a modern eszközök mindennapos használata, a digitális kommunikáció változtatta meg a gyerekek kortársaikkal való kapcsolattartását és a bánásmódot. Ennek köszönhetően az alapvető és hagyományos kommunikációs készségekben sokkal járatlanabbak, amely azt a nehézséget rója rájuk, hogy a társadalomból érkező jelzéséket sem képesek értelmezni, felismerni. Az okos eszközök folyamatos használata befolyással van az alvásukra, a szórakozásukra, randizási szokásaikra és természetesen a kapcsolattartásra is. Kétségtelenül van előnye a digitális világ által adódó lehetőségeknek, amely a mostani fiatal generáció élete részét képezi, ugyanakkor olyan szociális problémák elé állítja őket, amellyel naponta szembe kell nézniük.

Kamasz, okostelefon
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mentális problémák

Milyen feldolgozhatatlan problémái lehetnének egy, a még világ dolgait még alig tapasztalt fiatalnak? Sajnos a depresszió a kamaszok körében évről évre csak nő. A szakemberek leginkább a modern technológiát tartják ludasnak. A túl sok kütyü társaságában töltött idő kiszakítja a serdülőket a valós életből. Ami kulcsfontosságú, hogy olyan tevékenységek helyett is az okos eszközeiket simogatják, nyomkodják, amelyek pont a stressz űzésére lennének alkalmasak: saját hobbi űzése, sport stb. Kétségtelenül tapasztalható azok hasznossága, csak a tini korosztály esetében tapasztalatok és kellő kommunikációs háttér híján veszélyforrássá minősül. A mai serdülők egy része már átélte a zaklatás online formáját. Ennek elszenvedői leginkább a lányok. Különösen fontos, hogy a szülők észrevegyék a jeleket és sort kerítsenek komoly beszélgetésekre.

A Human Behaviour in School-aged Children (HBSC), vagyis az iskolás korú gyerekek viselkedéstudományi kutató központja által 2014-2018 között végzett felmérés szerint nagyon sok tinédzser küzd mentális problémákkal. Egyre nagyobb számban jelenik meg az iskolaundor és az iskolától való félelem. Világszerte sok kamaszkorú diák érzi úgy, hogy egyre nagyobb elvárások elé állítja őket az iskola, amelyeket megugorhatatlannak vélnek. Csak tovább erősíti bennük az iskola iránti ellenszenvüket az, hogy a tanáraikban és az osztálytársaikban sem bíznak meg, valamint a támogatást is hiányolják.

Kamaszkor, depresszió
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Szexualitás

Korábban érnek a gyerekek és ez bizony a szexuális életben is megmutatkozik. A középiskolás diákok jelentős része már aktív nemi életet él. A megfelelő felvilágosítás és a védekezési lehetőségek ennek ellenére nem növelték meg ugyan a tinikori terhességek számát, mégis komoly lelki és fizikai megterhelést jelenthet a fiatalok számára, ezért erről a témáról mindenképp beszélgetni szükség otthon is.

Romló egészségi állapot

Az ELTE HBSC kutatócsapata a WHO-val együttesen 2018-ban vizsgálta a kamaszok egészségi állapotát és a Kamaszéletmód Magyarországon kötetben közölték az eredményeket. A tanulmányból megtudható, hogy a mai magyar serdülők egy része reggeli fogyasztása nélkül indul iskolába. Az egészséges étrendhez szükséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás csak keveseknél tapasztalható. Emellett ráadásul még nagy százalékuk mozgásszegény életmódot is él. Némileg nagyobb igényük van a sportolásra a fiúknak, a lányok esetében azonban rosszabb az arány. Ennek következményeképp a 2014. évi adatokhoz képest nőtt a túlsúlyos gyerekek száma: a lányok 16%-a, a fiúknak pedig 25%-a túlsúlyos, és a lányok 31%-a, míg a fiúk 22%-a érzi magát kövérnek.

Tini, elhízás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A táplálkozás minősége összefügg azzal is, hogyan érezzük magunkat. Nem csoda, hogy a 6000 megkérdezett fiatal negyede érezte úgy, hogy nem megfelelő vagy egyenesen rossz egészségi állapotban van. A kevés mozgás és a nem megfelelő táplálkozás mellett a tinik ugyanis korán megismerkedhetnek a káros szenvedélyekkel. Az alkohol-, dohány– és drogfogyasztás valamilyen szinten jelen van sokuk életében. A tanulmányból ismert adat, hogy a serdülők közül minden nyolcadik hetente legalább egyszer dohányzik, havonta akár több alkalommal is fogyaszt alkoholt és minden negyedik fiatal kipróbált már valamilyen drogot.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix