Barion Pixel A megszégyenítés kultúrája: szexting és body shaming az online felületeken – Coloré

A megszégyenítés kultúrája: szexting és body shaming az online felületeken

2021. 06. 27.

Az online felületeken történő megszégyenítés korunk orosz rulettje. A véletlenül vagy ártó szándékkal közölt képek, illetve más típusú kompromittáló anyagok nyilvánosságra kerülése olyan sérüléseket okozhatnak a felvételen szereplőknek, amelyek csak nagyon lassan, kitartó munkával gyógyulnak.

Az internet berobbanása óta megváltozott a hír- és információközlés metódusa, hiszen a bármitbármikorbárhol elve uralja tájékozódásunkat. Ez azt jelenti, hogy bármilyen adathoz, a nap bármely szakaszában és lényegében bárhol hozzáférhetünk. 

Különösen igaz ez a Z generációs fiatalokra, akiket a szakirodalom digitális bennszülöttként aposztrofál. A beszélő kifejezés eredete abból fakad, hogy ez a korosztály már születése pillanatától kezdve körül van véve a legkülönbözőbb elektronikai eszközökkel, így azok használatát készség szinten végzik. Nem csoda hát, hogy személyközti kommunikációjuk nagy része online felületeken történik. 

People Watching Video Live Streamings
Kép forrása: Freepik

A Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok alkalmazások a tinik közti kapcsolattartás alapvető színterei. Ugyanakkor, a fiatalok védelmében, nem feledkezhetünk meg a használatukból fakadó veszélyekről sem. Míg a korábbi évtizedekben egy esetleges megszégyenülés maximum a falu határáig terjedt, egy manapság napvilágot látó, kompromittáló kép örökre fennmarad az interneten. 

Monica Lewinsky és a body shaming

A mostanság divatos body shaming (testszégyenítés) kifejezés nem újkeletű jelenség. A fogalom olyan fajta kritizálást takar, amikor valakit a testalkata, testsúlya, összességében a testi adottságai miatt bántanak, megszégyenítenek. 

1998-ban a világsajtó Bill Clinton és gyakornoka, Monica Lewinsky viszonyától volt hangos. Globálisan ez volt az első olyan eset, ami nem kizárólag az újságok hasábjain, illetve a televízió képernyőjén kapott óriási médiavisszhangot, hanem az interneten is napvilágra kerültek a kapcsolat szaftos részletei. A botrány női tagját, Monica Lewinksyt a mai napig bántások ezrei érik a kapcsolatban való részvétele, valamint külső adottságai miatt. 

Videó forrása: Youtube

“Számomra ez azt jelentette, hogy egyetlen éjszaka alatt egyszerű hétköznapi emberből világszerte megalázott személlyé váltam. A digitális forradalomnak köszönhetően az ítélkezés virtuális kődobálók tömegéhez vezetett” – mondja Lewinsky 2015-ös TED előadásában. 

A szakemberek szerint a testkép komplex, többtényezős konstruktum, ami magába foglalja az egyén testével kapcsolatos észleléseit, érzéseit, gondolatait, valamint viselkedését. Amennyiben ez a testkép valamilyen oknál fogva, például a közösségimédia-oldalakon látott, vágyott ideál elérhetetlensége, vagy egy megosztott fotóra érkező negatív kommentcunami miatt sérül, annak komoly lélektani következményei lehetnek. 

Monica Lewinsky elmondása szerint rengeteg sötét napot tudhat a háta mögött. Ezekből csak a család és a barátok együttérzése, valamint szakemberek kitartó munkája rángatta ki. Ma, azaz huszonhárom évvel a botrány után, saját példáján keresztül segíti az internetes zaklatás és testszégyenítés áldozatait. 

Ha egy meztelen kép napvilágra kerül: a szexting

A tinédzserek koruknál és a testükben tapasztalható változásoknál fogva gyakran a közösségimédia-oldalakon keresnek visszajelzést szexuális szerepeikre. A pozitív visszajelzések iránti vágy és a kíváncsiság gyakran felülírja a józan gondolkodóképességet, és a gyermek szexuális tartalmú üzenetküldésre adhatja a fejét. Ezt a jelenséget szextingnek (ami a „szex” és a „texting”, vagyis üzenetküldés szóösszetételből ered) nevezzük. 

Cheerful Playful Young Redhead Female In Pajamas Lying On Bed In Her Room With Feet In The Air, Smiling Joyfully While Flirting With Her Boyfriend, Sending Him Text Message Online Using Mobile Phone
Kép forrása: Freepik

A szextinggel kapcsolatban talán a legfontosabb, hogy tisztázzuk a serdülővel, milyen könnyű visszaélni az általa — akarva vagy akaratlanul — különböző oldalakra feltöltött, vagy valakinek átküldött erotikus felvételekkel.

Hiába ígéri ugyanis a Snapchat alkalmazás, hogy 10 másodpercen belül törli az átküldött fotót, ebben az esetben is ugyanaz érvényes annak a használatára, mint bármely technikai újításnál: a végeredmény attól függ, ki, milyen célra és milyen szándékkal használja. 

A Be Social Magyar Tinik a Neten 2021-es kutatása szerint a serdülők felétől kértek már erotikus fotót az interneten, ahol nagy részük napi négy óránál is többet tölt. A kamaszok tehát könnyen áldozatává válhatnak kortársaiknak, rosszindulatú felnőtteknek, vagy a közösségimédia-oldalak hamis ígéreteinek. 

Mit tehetünk?

Ahogy a tinédzserekkel való kommunikáció egyéb eseteiben, úgy itt is az őszinte párbeszéd a legjárhatóbb út. Ha a serdülő tisztában van azzal, hogy léteznek olyan felnőttek, vagy akár korabeliek, akik ártó szándékkal közelednek felé, egészen biztosan körültekintőbben jár el az online térben. 

Hasznos lehet még a közös gondolkodás illetve a  kockázatok mérlegelése is. Ha eljátsszunk a “mi van ha…?” gondolatával, az nem csak a gyermek, de a szülő számára is tanulságos lehet. 

Body Shaming Megszegyenites Online Lelek 4 Pixabay
Kép forrása: Pixabay

Érdemes a tinédzserrel együtt átolvasni a közösségimédia-felületek használatára vonatkozó irányelveket is. Az interneten már fellelhetők olyan, magyar nyelvű edukációs anyagok, amik kiskorúak számára is befogadhatók, és könnyen megérthetők.

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány éjjel-nappal hívható lelkisegélyvonala támaszt nyújt a bajba jutott fiataloknak. A sokrétű szolgáltatás ügyfélszolgálata első sorban lelki-, hosszú távon viszont fizikai segítséggel (például jogi) is szolgál. 

Az online testszégyenítés rengeteg okból kifolyólag bekövetkezhet. Elegendő lehet egy rosszul sikerült fotó megosztása a közösségimédia-platformokon, vagy egy ártó szándékú embernek küldött anyag, és a képen szereplő személy élete örökké megpecsételődhet. A megszégyenítő hozzászólások, vagy a közösség megvetéséből fakadó szégyen  kitörölhetetlen sérüléseket okozhatnak a tinédzser testképében. 

Ha felelősségteljes hozzáállásra biztatjuk a serdülőt, és megfelelően edukáljuk az online tér veszélyeivel kapcsolatban, a baj jó eséllyel megelőzhető. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix