Barion Pixel A magyar tinik körében is terjed az Elf Bar – szívinfarktust is okozhat az új mánia – Coloré

A magyar tinik körében is terjed az Elf Bar – szívinfarktust is okozhat az új mánia

2022. 06. 19.

Már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is kiemelt problémaként kezeli a fiatalok körében villámgyorsan terjedő, eldobható cigaretta, az Elf Bar problémáját.

Az Elf Bar (becenevén manórúd, manórudi, hevítő rúd, stb) egy kisméretű, különböző színekben kapható, eldobható elektromos cigaretta, ami oldott formában tartalmaz nikotint és aromákat, és ami nagyon gyorsan, világszerte népszerű lett a tinédzserek körében – a mánia a magyar fiatalok köreibe is begyűrűzött. Nagyjából 600-800 slukkra elegendőek a különböző kiszerelések, ez nagyjából kettő-négy doboz cigivel egyenértékű, viszont pont a kompaktsága miatt rettentő gyorsan, néhány nap alatt el is fogyaszthatják egyes gyerekek.

elf bar cigaretta
Már az általános iskolásokat is félteni kell az új elektromos cigarettáktól. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A probléma egy részét a benne található káros anyagok jelentik, a függőséget okozó nikotin mellett olyan oldószert tartalmaznak, amely a fagyállóhoz hasonlatos. Fagyállót pedig, mint tudjuk, azért sem iszunk, mert agykárosodást okozhat (meg mert nem erre van…), de nagyobb baj, hogy valószínűleg sok olyan vegyület van benne, ami nincs feltüntetve a csomagoláson, így rejtett veszélyt hordoznak magukban. A gond másik fele a könnyű hozzáférhetőség, az Elf Barokat három-négyezer forintokért is árulják és már az általános iskolákban is megjelentek. Ez pedig azért aggályos, mert már egy darab manórúd birtoklása is törvénybe ütközik, engedély nélküli értékesítése esetén minimum ötmillió forintra büntetik meg az érintettet.

A testi függőség mellett lelki addikciót is okoznak, hiszen a cigarettázás alapvetően közösségi tevékenység, sokszor a „menőség” fokmérője. Györe Rita pszichológus szerint a lelki függőség amiatt alakulhat ki, hogy az alapvetően bulihelyzetben használt Elf Barok fogyasztását a fiatal agya jó emlékekkel köti össze, és amikor otthon van egyedül, és egy kicsit rosszabb a kedve, könnyebben nyúl megint ehhez az elektromos cigarettához, hátha felvidul tőle. Erre csak rátesz egy lapáttal, hogy a nikotinnak szorongásoldó hatása van és dopamint szabadít fel a szervezetben – azonban túl gyorsan kiürül, így hamar újra kívánni kezdi a fogyasztó. Emellett nincs jellegzetes cigiszaguk és ízesítettek is, több tucatnyi aromából lehet választani (görögdinnye, szőlő, kóla, vattacukor és társaik), ezért egyfajta kapudrogként működnek. Probléma továbbá az is, hogy mivel eldobhatóak és műanyagból készültek, ezért rendkívüli módon szennyezik a környezetet.

Teenage,boy,holding,cigarette,,closeup
Kapudrogként is funkcionál, a dohányzásra való rászokást segíti elő. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A manórudit sokszor úgy promózzák, hogy ettől majd könnyebben szokik le az ember a dohányzásról – igen, viszont azzal, aki eddig nem cigarettázott, és most ismerkedik vele, pont az ellenkezője fog történni, vagyis rászokik a nikotinra. Káros hatásai elég hamar jelentkeznek, a rossz szájszag és szájszárazság mellett a gyakori köhögés, torokkaparás álmosság a jellemző, a hosszútávú használata roncsolja a tüdőt és akár szívinfarktust is okozhat.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZFTH) hamarosan elindítja majd a 1828-as zöld számot, ahová bárki bejelentheti, ha Elf Barral kapcsolatos visszaélést, terjesztést tapasztal. A NAV pedig fokozott figyelemmel kíséri a dealereket és lecsap rájuk, mivel a termék birtoklása, forgalmazása és külföldről való behozatala nem véletlenül illegális: nem esett át az az országos gyógyszerészeti hatóság vizsgálatán, így veszélyes. Ha átesett volna, akkor is csak dohányboltban lehetne árulni, zárjeggyel ellátva, ez azonban jelenleg nem így van.