Barion Pixel II. Erzsébet platina jubileuma: új illattal rukkolt elő a Floris London az eseménysorozatra – Coloré

II. Erzsébet platina jubileuma: új illattal rukkolt elő a Floris London az eseménysorozatra

2022. 06. 03.

Idén ünnepeli trónra lépésének hetvenedik évfordulóját II. Erzsébet brit királynő. A jeles esemény kapcsán a britek négynapos ünnepségsorozattal készülnek, s olyan különlegességekkel is igyekeznek emléket állítani Erzsébet elképesztő teljesítményének, mint egy új illat. Ez a Platinum 22, a Floris London parfümgyártó cég új esszenciája, amelyet a királynő személye, és a Buckingham-palota kertjének virágai inspiráltak.

Május végén új parfümmel jelentkezett a szinte már legendásnak számító Floris London, amelynek legújabb illata, a Platinum 22 II. Erzsébet brit királynő platina jubileumára készült. „A célunk az volt, hogy egy olyan megnyugtató minőségű parfümöt alkossunk, mint maga a királynő” – fogalmazta meg az esszencia lényegét Edward Bodenham, a Floris cégigazgatója, kilencedik generációs céggondnok. Az illat a jubileumi ünnepségek során a Floris történelmi butikjában, a Jermyn Street 89. szám alatt lesz fellelhető Londonban. 

Kék vér, örök illat

„Kijelentem Önök előtt, hogy egész életemet, legyen akár hosszú, vagy rövid, az Önök szolgálatának szentelem” – hangzott el a mindössze 21 éves Erzsébet (akkor még) hercegnő szájából a napjainkra oly sokszor ismételt mondat, s a királynő érzékelhetően tartotta magát kijelentéséhez: idén február 6-án volt hetven éve, hogy beiktatták a tisztségébe. Az elképesztő teljesítményt megünneplendő, június 2. és 5. között változatos eseménysorozat veszi kezdetét a Brit Királyságban. A Floris London ennek a különleges eseménysorozatnak szenteli a Platinum 22-re keresztelt illatát, amelynek illatösszetételét a királynő, s a Buckingham-palotát körülvevő kertek virágai inspirálták.  

II. Erzsébet, platina jubileum, Platinum 22, Floris London, parfüm
II. Erzsébet 1952. február 6-án lépett a trónra apja, VI. György halála utánKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

„A 2013-as Queen’s Coronation fesztivál idején a Floris csapata több napot töltött a palota területén” – emlékezett vissza a Floris (már említett) cégvezetője a Harpers Bazaarnak adott interjújában. „Amikor megalkottuk a Platinum 22-t, ezt az élmény szerettük volna palackba zárni: meg akartuk örökíteni a Buckingham-palota környéki virágokat, fákat, és általában, a kert miliőjét.”

Ha parfüm, akkor Floris London

A Floris, vagy Floris London egy elegáns, napjainkig családi kézben lévő parfüméria, amelyet Juan Famenias Floris és felesége, Elizabeth alapítottak 1730-ban. Korábban többek között Oscar WildeWinston Churchill és David Bowie is törzsvendégnek számítottak a butikban, de még a 007-es atyja, Ian Fleming is bolondult a No. 89 illatért, amely bergamottból, levendulából és vetiverből állt. A parfümház legrégebbi kapcsolatát mégis a brit királyi családdal ápolja. 

II. Erzsébet, platina jubileum, Platinum 22, Floris London, parfüm
A Floris London üzlete a Jermyn Streeten, LondonbanKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A Florisnak 1800-ban, az akkori walesi herceg szavatolta az első királyi okiratot, amelyet 15 további követett: egy például magától Viktória királynőtől származott. Az üzletvezetők anno egyéni illattal rukkoltak elő számára: az Albert herceggel való 1840-es házasságkötésekor készítették neki a Bouquet de La Reine parfümöt nászajándékként. A cég és a királyi család sorsa így végérvényesen összekapcsolódott: napjainkban a Floris munkatársai II. Erzsébet és Károly walesi herceg parfümőrjeként is tevékenykednek. „A királyi okirat hihetetlen elismerés” – mondja Edward Bodenham. Ezt persze nem adják ingyen, hiszen három-négyévente meg kell erősíteni az együttműködést: ilyenkor azt vizsgálják felül, vajon az üzlet még mindig kapcsolatban áll-e a királyi családdal, emellett a cégnek minőségi kritériumokat is szavatolnia kell: biztosítaniuk kell, hogy évről évre egyre fenntarthatóbb módon gyártják a termékeiket. 

Platinum 22

A jubileumra készült Platinum 22 bázisát cédrus és borostyán alkotják: ez a két illat tart időben a legtovább. A parfüm szívéhez általában a legfontosabb illatanyagok tartoznak, amelyek legkevesebb négy órán keresztül érződnek a viselőjén: a Platinum 22 esetében ez a (palota kertjeiben is fellehető) rózsafeketeribizli és ibolyalevél hármasa. Váratlan elemként felbukkan még a lime, hogy a királynő humorához hasonló fanyarság is megjelenjen a parfümben, de előfordulnak az elegyben a teás jegyek is: a parfümkészítők ezzel tisztelegnek a királynő évtizedek óta tartó szokása előtt. 

Hercegnéi illatdivat

Persze, nem II. Erzsébet az egyetlen, akinek a parfümje lázban tartja a brit királyi család rajongóit, hiszen a fiatalabb generáció inkább Katalin hercegné és a volt sussex-i hercegné, Meghan Markle parfümválasztását figyeli árgus szemmel. 

Katalin esetén egyébként viszonylag könnyű dolgunk van, mivel a hercegné nemrég saját maga szólta el magát egy interjúban: mint kiderült, évek óta Jo Malone Orange Blossomját használjaA parfüm egyébként alapvetően virágos jegyeket visel magán, hiszen a narancsvirág és a vízi liliom esszenciájából készült, azaz egy klasszikus, mégis könnyed, tavaszias illatról beszélünk. 

II. Erzsébet, platina jubileum, Platinum 22, Floris London, parfüm, Katalin hercegné
A trónörökös felesége a könnyed, tavaszias illatok híveKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ugyan a brit királyi családdal való szakításuk óta Meghan Markle gyakran inkább szálka, semmint követendő példa a britek szemében, stílusát mégis árgus szemekkel figyelik. Az rendelkezésre álló információk szerint a volt színésznő minden napszakban cserélgeti az illatokat, attól függően, épp melyiknek érzi szükségét. Korábbi nyilatkozataiból kiderül: a virágos, fűszeres illatokat részesíti előnyben, s bár Katalinhoz hasonlóan ő is kedveli Jo Malone illatait, azok közül inkább a fás jellegű Wood Sage-et és a tenger inspirálta Sea Saltot részesíti előnyben. Nap közben általában az Oribe virágos jellegű, Cote d’Azur parfümjét fújja magára, estére viszont jellemzően karakteres illatokkal veszi körbe magát, így például a Bvulgari BLV II-vel, amelyet narancs, mandarin, ibolya, csillagánizs, édesgyökér és írisz jegyek alkotnak. 

II. Erzsébet, platina jubileum, Platinum 22, Floris London, parfüm, Meghan Markle
Meghan Markle inkább a fás, erőteljes illatok kedvelőjeKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Becsülendő stabilitás

„A királynő a stabilitás jelképe, emellett a hosszú élet és folytonosság érzését képviseli, ami nagyon megnyugtató, pláne a mai világban, ahol a dolgok napról napra változnak. Többször előfordul, hogy az emberek bejönnek a boltunkba, és azt mondják: hála Istennek, ez még mindig itt van!” – zárta a Platinum 22-vel kapcsolatos eszmefuttatását a Floris London cégigazgatója, aki szerint ritkaság, hogy egy üzlet és egy személy ugyanazon a tulajdonságon osztozzon, amely nem más, mint a megbízható stabilitás. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix