A fiatal II. Erzsébet és családja soha nem látott házi videóiból készített dokumentumfilmet a BBC

2022. 09. 26.

II. Erzsébet és a királyi család soha nem látott házi videóiból készített dokumentumfilmet a BBC. Annyira emberi az egész, hogy néha már-már megfeledkezünk arról, hogy a film a néhai királynőről szól – mintha csak egy jó kedélyű, mindig mosolygós lányt látnánk a szomszédból.

II. Erzsébet platina jubileuma alkalmából készített dokumentumfilmet az ifjú Erzsébet és családja házi videóiból a BBC, Elizabeth: The Unseen Queen címmel. A produkció címét Erzsébet: a láthatatlan királynőként fordították le magyarra, teljesen helytelenül, hiszen ebben a filmben mutatja csak meg magát igazán testközelből a néhai uralkodó. A helyes fordítás tehát valahogy így hangzana: Erzsébet: ahogy soha nem láttuk.

Noha a dokut idén május 29-én mutatták be az Egyesült Királyságban, egy héttel a jubileumi ünnepség előtt, a királynő halálának apropóján mostanában ismét több tévécsatorna műsorra tűzte.

Elképzelésünk sincs, hogyan vette rá a 96 éves uralkodót a BBC stábja, hogy rendelkezésére bocsásson mintegy 400 csak ritkán, vagy soha nem látott házi videót, s ráadásul megnyerje őt a film narrátorának. Így a hercegnőből lett királynő, s egyben a monarchia történetének 27 évét láthatjuk – II. Erzsébet szemüvegén keresztül.

II. Erzsébet
Erzsébet a húgával, Margittal és édesapjával, VI. Györggyel / Kép forrása: YouTube

„A kamera mindig az életünk része volt. Egy házi videót nézni teljesen más… ha tudod, ki áll a kamera másik oldalán, meghittebb az egész” – mondja a film legelején a királynő. „Imádtam megörökíteni ezeket a képeket. Mindenkinek vannak olyan videói vagy fotóalbumja, amit újra és újra elővesz. Mindig abban reménykedünk, hogy a későbbi generációk érdekesnek fogják találni (…)

Winston Churchill, az első miniszterelnököm azt mondta, minél jobban visszatekintesz az időben, annál messzibbre fogsz látni

– tette hozzá.

A legelső, 1926-os felvételen a kis Erzsébet hercegnőt a babakocsiban láthatjuk, majd nyomon követhetjük élete legmeghatározóbb momentumait egészen 1953-as megkoronázásáig. A felvételeket maga Erzsébet, négy évvel fiatalabb húga, Margit hercegnő, valamint szüleik, VI. György király és Erzsébet anyakirályné készítették, később pedig Fülöp herceg is csatlakozott a családi operatőrök táborába.

A videóknak köszönhetően bepillanthatunk a fiatal Erzsébet – ahogy otthon becézték: Lilibet – és családja életébe, a boldog gyerekkorba, a biciklizésekbe és kirándulásokba, s kicsit más szemmel láthatjuk a történelmi eseményeket, mint ahogy az iskolában tanultuk.

A filmben feltűnik még Erzsébet nagyapja, V. György király és az alig egy évig uralkodó VIII. Eduárd is, s a II. világháború történéseit is a Buckingham-palota kulisszái mögül követhetjük.

A királynő nemcsak a felvételeket, hanem nagymamájának írt leveleit és egykori naplója részleteit is átadta a BBC-nek, amelyek szövegrészletei kiválóan kiegészítették a képsorokat. Ezekből kiderül például, hogy Erzsébet rettenetesen unatkozott édesapja, VI. György koronázási ceremóniáján, és nem győzte lapozni az esemény forgatókönyvét, hogy lássa, mikor lesz már vége az ünnepségnek.

Annyira emberi az egész, hogy néha már-már megfeledkezünk arról, hogy a film a királynőről szól – mintha csak egy jó kedélyű, mindig mosolygós lányt látnánk a szomszédból, aki imádja a családját és a kutyáit.

II. Erzsébet eljegyzési gyűrűje
Erzsébet büszkén mutatja eljegyzési gyűrűjét / Kép forrása: YouTube

Láthatjuk, hogy élte meg legelső külföldi útját 21 évesen, eljegyzését Fülöp herceggel a legendás Balmoral kastélyban, majd 1947. november 20-án tartott esküvőjét, amire egy egész világ kíváncsi volt. Aztán következnek az első felvételek a földkerekség leghíresebb kis hercegéről, Károlyról, valamint húgáról, Anna hercegnőről.

Hercegnőből II. Erzsébet királynő

Erzsébet 1952-ben, 25 évesen filmezett utoljára hercegnőként a kenyai szavannán, amikor édesapja tüdőrákban elhunyt. Angliába való visszatérte után immár II. Erzsébet királynőként szállt le arról a repülőről, amire egy héttel korábban hercegnőként szállt fel.

A film közben olyan mondatok és örök igazságok is elhangzanak a néhai királynőtől, amiket minden bizonnyal sokat fognak még idézni, például:

Mind látogatók vagyunk ezen a helyen, ebben az időben. Csak átutazunk…

A dokumentumfilm II. Erzsébet megkoronázásának felvételeivel ér véget. „Ez egy életre szóló állás” – kommentálja a képsorokat királynő, hozzátéve, hogy mindvégig apja példáját próbálta követni, és nem gondolta volna, hogy uralkodása ilyen hosszúra nyúlik.

A dokumentumfilm nemcsak a nézők, hanem a média és a kritikusok részéről is pozitív fogadtatásra talált. A The Daily Telegraph öt csillagot adott az alkotásnak, mondván, „aki megnézi, olyan közel fogja érezni magához a királynőt, mint még soha.” Az Evening Standard szerint a filmben megszűnik az idő, a The Times-nál pedig azért járt a produkciónak ugyancsak a maximális öt csillag, mert „kitűnően összerakott”, „igen megható” filmnek találták.

Akit érdekel II. Erzsébet magánélete, mindenképpen érdemes megnéznie az exkluzív felvételek miatt, még akkor is, ha a film csak angol nyelven elérhető. Egy rövidebb kedvcsináló itt tekinthető meg:

Borítókép forrása: YouTube