Emlékezés Fülöp hercegre: kedvenc idézeteink tőle

2021. 04. 11.

Érdekességek és kedves idézetek II. Erzsébet közkedvelt férjéről.

Április 9-én elhunyt II. Erzsébet férje, a 99 éves Fülöp herceg. Erzsébet királynővel négy gyerek szülei, nyolc unoka nagyszülei és tíz dédunoka dédszülei voltak. A közkedvelt herceg júniusban lett volna 100 éves, feleségével 74. éve voltak házasok.

Április 17-én, szombaton helyezik örök nyugalomra, a windsori Szent György-kápolnában. Temetésén a család vehet majd részt.

Fülöp herceg nagy tiszteletnek örvendett a britek körében és világszerte, ráadásul remek humora miatt milliók kedvelték, és tartották a királyi család egyik leginkább emberközeli tagjának.

Valószínűleg tudtad róla, hogy Korfun született, de lehet, hogy arról még nem hallottál, hogy a török-görög háborúban elvesztett csatája miatt édesapját, András herceget életfogytiglani száműzetésre ítélték, ezért családjának el kellett menekülnie, és úgy tudni, az akkor még csak másfél éves herceget egy ládában menekítették ki az országból. Franciaországba költöztek, majd minden családtag magára hagyta Fülöpöt, akit végül távoli rokonok neveltek fel.

Fiatalon elkezdett festeni, kiváló művészi érzékkel rendelkezett. Kedvenc festészeti témái az állatvilág és a növények voltak.

1939-ben, mikor Erzsébet (aki akkor még hercegnő volt) mind­össze 13 éve­s volt, már tudta, hogy Fülöppel szeretne élni. VI. György és családja Dartmouth-i látogatása során találozott a leendő királynő és a sármos tengerész, azaz Fülöp, majd levelezni kezdtek. Mikor 1946-ban visszatért küldetéséről Fülöp herceg, megkérte Erzsébet kezét, a királyi család azonban nem nézte ezt jó szemmel. A rosszalló gondolatok ellenére 1947. november 20-án összeházasodtak a Westminster-apátságban.

Akkoriban Fülöpöt akaratosnak, túl liberálisnak és humorosnak, ráadásul gyakran túl idegesnek gondolták, a királyi család szerint a csendes és visszahúzódó Erzsébet mellé nem ilyen férfi illett volna. De nem telt el sok idő, és mindenki megkedvelte Fülöpöt.

fülöp herceg
Kép forrása: Northfoto/PA Wire

Fülöp szívesen kiállt a nép elé beszédeket tartani, közel 6000 nyilvános beszédet tartott, majd visszavonult 2017-ben. 58 éven át része volt a közügyeknek, heti rendszerességgel beszélt Anglia népéhez.

A frenetikus humorú Fülöp hercegnek nem csak beszédei, hanem az azokból kiemelt aranyköpései is híresek lettek, az imádott herceg emlékére idézzünk fel néhányat ezek közül!

“Megnyitom ezt az izét, legyen ez bármi” – mondta ünnepélyesen egy kanadai megnyitón.

“Mivel gargarizálsz, karcos? Kaviccsal?” – kérdezte a legendás énekest, Tom Jones-t egy fellépése után.

Ön nő, igaz?” – kérdezte egy kenyai futónőtől 1984-ben. 

Ha már a nőknél tartunk, emlékszel arra a híres mondatára, mikor kijelentette, hogy “Ha a férfi kinyitja a feleségének a kocsi ajtaját, akkor az egy új kocsi vagy új feleség“?

Lóimádó lányáról annyit mondott egy magazinnak: “Őt nem érdekli semmi, ami nem fingik vagy nem eszik szénát.”

fülöp herceg
Kép forrása: Northfoto/PA Wire

Hogyan tartják távol a tanulókat elég ideig a piálástól, hogy átmenjenek a teszten?” – kérdezte egy skót KRESZ-oktatótól.

“Te túl kövér vagy ahhoz, hogy asztornauta legyél.” – mondta őszinte véleményét a 13 éves Andrew Adams-nek, aki elmondta neki, hogy az űrbe készül.

“Hogyan úsztad meg, hogy megegyenek?” – kérdezte egy diákról, aki Pápua Új-Guineában túrázott.

És egy klasszikus: “Csináld már azt a k**va képet!” – mondta a légierő fotósának, aki lassan készítette a fényképet.

Sokak nagy kedvence volt az is, mikor egy ünnepség közepén megkérdezte feleségét, honnan szerezte aktuális kalapját.

Nagyon hiányozni fog Fülöp herceg és a humorbombái, csípős megjegyzései!

Borítókép forrása: Northfoto/Andrew Milligan/PA