Kéz a kézben: Katalin hercegné és az Alexander McQueen

2022. 01. 29.

A brit királyi család tagjai között gyakori, hogy elköteleződnek egy-egy divattervező oldalán. Így volt ez Diana walesi hercegné esetében is anno, de menye, Katalin hercegné is hamar letette a voksát Alexander McQueen kreációi mellett.

A híres, neves menyasszonyi ruha

A brit trón várományosa, Vilmos herceg és választottja, Katalin 2011. április 29-én fogadtak örök hűséget egymásnak a londoni Westminster apátságban. Az ifjú pár nagy napja óriási médiavisszhangot keltett, az érdeklődés egyik sarkalatos pontja persze Katalin ruhája volt. Legelőször a The Sunday Times adott hírt arról, hogy Katalin az Alexander McQueen divatház aktuális művészeti vezetőjét, Sarah Burtont kérte fel ruhája megalkotására, azonban ezt maga a cég és Burton is sokáig tagadták. A nagy nap közeledtével több tervező neve is szóba került, többek között Victoria BeckhamSophie CranstonJasper Conran és Stella McCartney is, ugyanakkor a brit fogadóirodákban legtöbben a McQueen divatház mellett tették le a voksukat, miután kiderült, hogy a hercegné Tom Parker Bowles (Kamilla hercegné fia az első házasságából) esküvőjén szemet vetett a menyasszony ruhakölteményére, amelyet Burton tervezett. 

Katalin hercegné, esküvő, 2011
Katalin hercegné először 2011-ben tette le voksát az Alexander McQueen divatház mellett, hiszen ők tervezték menyasszonyi ruhájátKép forrása: Northfoto

A nagy napot követő hivatalos beszámolók szerint Middleton a tradíció és modernitás keverékét szerette volna viszontlátni ruhakölteményén, mindezt azzal a művészeti szemlélettel ötvözve, amely az Alexander McQueen divatházat jellemzi. Így Burtonnel együtt alkották meg a ruha külalakját, Katalin pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a csipkeköltemény mintázatán jelenítsék meg az Egyesült Királyság legfontosabb szimbólumait. Döntése nem volt véletlen, hiszen 1947-es házasságkötésekor Erzsébet királynő ruháját is olyan virágmotívumok díszítették, amelyek a megújulást, reményt és feltámadást jelentették a második világháborúban megtépázott brit nemzetközösség számára. Az áthallás nem véletlen, utólag Karl Lagerfeld megjegyezte, hogy az öltözék klasszikus munka, amely minden szempontból illeszkedik Westminster hangulatához. A tervező megdicsérte az uszály hosszát, valamint kiemelte a csipke eleganciáját is. 

Princess Elizabeth, Future Queen Elizabeth Ii, Born 1926, Seen Here On Her Wedding Day. From A Photograph Taken In 1947.
Katalin ruhája kísértetiesen hasonlított Erzsébet királynő 1947-ben viselt menyasszonyi ruhájáhozKép forrása: Northfoto

Katalin ruhája szaténból készült, és egy hímzett vállfűző tette tökéletessé az egyébként is igen letisztult látványt. A vállfűző csipkeberakásán többek között megjelenítették az Angliát jelképező rózsát, a Skóciát szimbolizáló bogáncsot, Wales jelképét, a nárciszt, valamint Észak-Írország lóhere mintáját is.

Katalin, néhai anyósával, Lady Dianával ellentétben „csak” egy 270 centiméter hosszú uszályt viselt a nagy napon, emellett, hogy (a tradíciókhoz híven) ruhájában legyen „valami kék”, az alkotók egy kék csíkot fűztek bele a kreáció belsejébe. Érdekesség, hogy a ruha a legnagyobb titoktartás mellett készült, a varrónők úgy tudták, hogy egy kosztümös filmhez készítik, az ár pedig nem volt akadály, mivel a filmeseknek van pénzük. Utólag a ruha árát 250 ezer fontra taksálták, amely mai árfolyamon több mint 107 millió forintnak felel meg.

A gyümölcsöző folytatás

Katalin és Burton kapcsolata azóta is töretlen, hiszen a hercegné számtalanszor viselte már az Alexander McQueen divatház kreációit, legyen szó formális vagy informális eseményekről. Így volt ez például 2016 májusában is, amikor az alábbi, púder színű McQueen kreációban látogatta meg a Londoni Nemzeti Portré Galériát. Katalin (és stylistjai) egyébként kritikusan ügyelnek a hercegné stílus és színválasztására, ruhatárában csak hajszínének és bőrtónusának megfelelő költemények találhatók meg, nem beszélve a szigorú protokolláris szabályok betartásáról, mint például a szoknya hossza, amely ebben az esetben is szigorúan térd alattig ér. 

Kate Middleton, National Portrait Gallery, 2016
Katalin a McQueen divatház púder színű kreációjában 2016-banKép forrása: Northfoto

Egy évvel később, húga esküvőjén is a divatház nude kreációjára esett a választása. A döntés persze nem véletlen, hiszen Pippa Middleton is egy McQueen kreációban kísérte nővérét anno az oltárhoz, így 2017-ben ugyanúgy mindkét lány a divatház alkotásait viselte a nagy napon. Ahogy az már lenni szokott, Katalin dús hajkoronáját ebben az esetben is egy tarkójára helyezett konty tette igazán különlegessé, szettjét pedig egy csepp alakú fülbevaló és egy rózsa formájú kalap egészítette ki. A show-t persze ismét Sarolta hercegnő vitte el, aki tündéri koszorúslányként állt helyt nagynénje nagy napján. 

The Best Images Of Pippa Middleton's Wedding
Katalin húga esküvőjén is a divatház kreációját viselteKép forrása: Northfoto

Katalin a formális rendezvények esetében is ragaszkodik Sarah Burtonhöz, hiszen a tervező ruháját viselte a 2018-as norvég protokollvacsorán is Oslóban, amikor épp harmadik gyermekével, Lajos herceggel volt várandós. 

Ha már a legkisebb herceg szóba jött, érdemes megemlíteni, hogy az esküvői ruhától eltekintve Katalin igyekszik ügyelni a fenntarthatóságra, hiszen gyakran előfordul, hogy többször visel egy-egy ruhadarabot. Lajos herceg keresztelőjén például ugyanazt az Alexander McQueen kreációt öltötte magára, amelyet korábban Sarolta hercegnő keresztelőjekor már láthattunk rajta 2015-ben. A királyi családban viszont egyértelműen Beatrix hercegnő az okos újrahasznosítás legnagyobb híve, hiszen 2020-as házasságkötésekor nagyanyja, Erzsébet királynő egyik (ügyesen átalakított) ruháját viselte. 

Katalin 2018-ban még számtalan alkalommal öltötte magára Burton kreációit, így volt ez a dán állami vacsorán is októberben, ahol egy világoskék estélyiben találkozott a küldöttség tagjaival. A gyönyörű, szatén kreációt a néhai Diana hercegné Lover’s Knot nevű tiarája tette egészen királyivá. 

Köztudott, hogy a februári BAFTA (Brit Film- és Televíziós Akadémia) díjátadókon Katalin mindig kitesz magáért, s ezt általában az Alexander McQueen divatház ruhájában teszi. A 2019-es, hófehér, egyvállas kreációban egészen angyal-szerűvé vált a hercegné alakja.

Kate Middleton, Alexander McQueen, 2019, BAFTA
Katalin a 2019-es BAFTA díjátadón éterien festett a McQueen divatház fehér kerációjábanKép forrása: Northfoto

De sokak szíve megdobbant a 2021-es eseményen is, amikor ugyanabban a lila Burton-ruhában lépett a vörös szőnyegre, mint tíz évvel korábban, 2011-ben.

Katalin hercegné, BAFTA díjátadó, 2011
Ugyancsak sokak szíve megdobbant, amikor 2021-ben ugyanazt a McQueen kreációt viselte a díjátadón, mint tíz évvel korábbanKép forrása: Northfoto

A 2020-as, 73. gálán szintén a divatház egyik ruhában pompázott férje oldalán, aki minden ilyen alkalommal büszkén mosolyog gyönyörű felesége mellett. 

Katalin, camberidge-i hercegné, BAFTA
Katalin a 2020-as gálán is kitett magáértKép forrása: Northfoto

Katalin hercegné január 9-én töltötte be negyvenedik életévét, így a jeles alkalomra egy gyönyörű fotósorozat készült róla. A portrékat Paolo Roversi készítette, és a későbbiek folyamán három olyan helyen lesznek láthatók, amelyek a hercegné életének legfontosabb pontjait jelentik, azaz Berkshire-ben, a St.Andrews Egyetemen, valamint Anglesey-ben. Katalin erre az alkalomra is Sarah Burton két kreációját, egy félvállas, puffos ujjú, vörös ruhát, valamint egy nude tüllkreációt választott, méltóképp megünnepelve ezzel a negyedik ikszet. 

Borítókép forrása: Northfoto