Barion Pixel Öltözékek és üzeneteik: Erzsébet királynő esküvői ruhájától Meghan Markle csokráig – Coloré

Öltözékek és üzeneteik: Erzsébet királynő esküvői ruhájától Meghan Markle csokráig

2021. 10. 13.

A brit királyi családban előfordul, hogy még maga a királynő is nonverbális módon üzen alattvalóinak, hiszen gondosan kiválasztott öltözékének színe, anyaga vagy a rajta látható mintázatok mindig érdekes, esetenként rejtett jelentéssel bírnak. De mit üzent öltözékeivel a néhai Diána walesi hercegné, Katalin cambridge-i hercegné vagy éppen Meghan Markle?

Erzsébet királynő esküvői ruhája

Erzsébet királynő 1947. november 20-án kötött házasságot a néhai Fülöp herceggel a londoni Westminster-apátságban. Mindössze két évvel a második világháború után a németek által szétbombázott ország még mindig igyekezett magához térni, ezért Erzsébet ruhájának mintázata különleges jelentéssel bírt: a menyasszony ruháját és fátylát tavaszi virágok mintáival díszítették, az ötletet egyébként Botticelli Allegory of Spring című képe inspirálta. 

Sir Norman Bishop Hartnell által tervezett ruhán látható tavaszi virágok a megújulást, a reményt és a feltámadást jelentették a brit nemzetközösség számára. A virágokon kívül tízezer kristály és gyöngy díszítette a menyasszony öltözékét. Érdekesség, hogy Erzsébetnek a jegyrendszerben bevezetett „ratio coupon”-okat kellett kérvényeznie annak érdekében, hogy megvásárolhassa a ruha anyagát. Nem Diána volt ugyanis az első, aki hosszú uszályt álmodott meg a nagy napra: Erzsébet ruhájának uszálya mintegy négyméterhosszúvolt. 

Princess Elizabeth, Future Queen Elizabeth Ii, Born 1926, Seen Here On Her Wedding Day. From A Photograph Taken In 1947.
II. Erzsébet 1947. november 20-ánKép forrása: Northfoto

Signature fehér kesztyűk

Vibráló színek ide vagy oda, a királynő öltözékének egyetlen fix pontja immár évtizedek óta a fehér kesztyű. Erzsébet több mint 70 pár fehér kesztyűvel rendelkezik, amiket egyébként a Cornelia James kesztyűgyártó cég bocsát rendelkezésére. A szett kiegészítése mellett viszont a ruhadarabnak inkább praktikus háttere van. Mivel a királynő gyakran fog kezet az alattvalóival, a kesztyű egyfajta védelmet nyújt neki a kórokozókkal szemben.  

Queen Summer Residence At Balmoral 2021
II. Erzsébet 2021 nyarán BalmoralbanKép forrása: Northfoto

Diána walesi hercegné esküvői tiarája

Diána Spencer és Károly walesi herceg 1981. július 29-án kötöttek házasságot a londoni Szent Pál-székesegyházban. Noha a brit királyi családba „beházasodni” mindenképp nagy lépés a társadalmi ranglétrán, Diána családja, a Spencer família sem szenvedett hiányt értékes ékszerekben. Diána esküvőn viselt tiarája a Spencer-család gyűjteményének egyik éke, 1919 óta a família birtokában van. Érdekesség, hogy a tiara aztán körbejárt a házasulandó Spencer-lányok között, hiszen Diána mindkét lánytestvére, sőt, sógornője is ezt a darabot viselték saját esküvőiken. A tiara jelentését azóta többen is vizsgálták, a leggyakoribb feltételezés az, hogy ezzel a család erejét és a régre visszanyúló gyökereiket igyekeztek jelezni a nagyérdemű felé. 

Princess Diana
Diána hercegné 1981. július 29-én Kép forrása: Northfoto

A kis fekete ruha

Az 1981-ben kezdődött álomnak aztán hamar vége szakadt, hiszen 1996. augusztus 28-án – vagyis házasságkötésük után pont 15 évvel – kimondták válásukat. Diána ugyanakkor nem sopánkodott hosszasan, hiszen amikor Károly hivatalosan is beismerte hűtlenségét egy televíziós interjúban, a néhai walesi hercegné egy Christina Stambolian által tervezett fekete csodában mutatkozott az interjút követő első nyilvános megjelenésekor. A ruhát azóta is egyfajta „revans-ruhaként” emlegetik a divatszakértők. 

Royalty Princess Diana Serpentine Gallery London
Diána a londoni Serpentine Galériában 1981 augusztusában Kép forrása: Northfoto

Sarah Ferguson esküvői ruhája és koronacseréje

Noha Sarah Ferguson és András yorki herceg házassága sem állta ki az idő próbáját (1986 és 1996 között voltak házasok), esküvőjük számottevő érdeklődést váltott ki a nyolcvanas évek végén. A királynő ruhájához hasonlóan Fergie öltözékét is érdekes szimbólumokkal díszítették. A ruhán és az uszályon fellelhető méhecske és bogáncs motívumok Sarah családjának címerét jelenítették meg, míg a hímzett horgonyok és hullámok András herceg haditengerészeti pályájára utaltak. Fergie a templomba való bevonuláskor még egy virágkoszorút viselt a fején, ám kijövetelekor már egy, az alkalomra külön készíttetett tiara díszelgett rajta:  ezzel a cserével kifejezve a lány-nő átmenetet, valamint megerősítette a királyi családhoz való tartozását. 

Royalty Duke And Duchess Of York Wedding Westminster Abbey
Sarah Ferguson és András yorki herceg 1986-ban, esküvőjükönKép forrása: Northfoto

Részletekben az ördög

Eugénia hercegnő és párja, Jack Brooksbank esküvőjén Fergie egy méregzöld ruhában jelent meg, ami mellé világosbarna bőr táskát és hasonló árnyalatú magassarkút választott. Az egyszerű, de nagyszerű örömanya-szett statement darabja a Sarah által választott Manolo Blahnik táska, amit Fergie édesanyja viselt Sarah és András herceg esküvőjén, mintegy 32 évvel korábban. Míg táskája a múlt, addig Fergie karkötője a jövő iránti főhajtást jelképezte: karkötőjén ugyanis két lánya neve rajzolódott ki.

Princess Eugenie Wedding
Sarah Ferguson lánya, Eugénia hercegnő esküvőjén 2018-ban Kép forrása: Northfoto

Meghan Markle akvamarin gyűrűje

Harry herceg és Meghan Markle esküvőjüket követően egy restaurált Jaguar E-Type nyitott sportkocsival indultak el a Windsor-i kastélyból a Frogmore House-ban rendezett fogadásra. Míg a férfiak figyelmét nagyrészt az 1968-as autócsoda, addig a hölgyekét a Meghan ujján látható gyűrű kötötte le a párról készült fotókon, hiszen az akvamarin ékszert korábban Diána hercegnő viselte. Meghan nemcsak egyetlen alkalommal csillogtatta meg Harry örökségét, hiszen Ausztrál körútjukon többször is viselte Diána akvamarin kollekciójának darabjait.

Royal Wedding
Meghan Markle és Harry herceg úton a Frogmore House-ba esküvőjük utánKép forrása: Northfoto

Markle uszálya

A királynőhöz és Fergie-hez hasonlóan Meghan Markle esküvői uszálya is olyan szimbólumokkal volt tele, amik a brit birodalom nagyságát, összetartozását és erejét demonstrálták. A dizájner Waight Keller által tervezett fátyol a brit nemzetközösség összes országának jellegzetes növény- és virágmintáit megjelenítette. 

Royal Wedding
Meghan Markle és Harry herceg 2018-as esküvőjükön, miközben elhagyják a templomotKép forrása: Northfoto

A csokor

Az akvamarin gyűrűhöz hasonlóan Meghan Markle esküvői virágcsokra is a Diána előtti főhajtás egyik keserédes darabja. A palota szerint Harry herceg ugyanis maga válogatta ki a kastély privát kertjéből a virágokat, melynek egyik darabja Diána kedvenc virága, a nefelejcs volt. Gesztus gesztus hátán! 

Royal Wedding
Az első hitvesi csók Kép forrása: Northfoto

Eugénia hercegnő Royal Ascoton viselt ruhája

András herceg lányai öltözködésükben gyakran idézik meg nagymamájuk egykori stílusát. A 2018-as Royal Ascotra Eugénia egy Erdem Moralioglu által tervezett virágos selyemruhát választott. A tervező később elárulta, hogy Erzsébet királynő magas nyakú, 1944-ben viselt gombos ruhája inspirálta a tervezéskor, így a ruha egyfajta tiszteletadás a királynő felé. 

Royal Ascot Ladies Day
Eugénia hercegnő a 2018-as Royal Ascot Derbyn Kép forrása: Northfoto
Princess Elizabeth, Future Elizabeth Ii, Born 1926. Queen Of The United Kingdom, Canada, Australia And New Zealand. Seen Here On Her 18th Birthday In 1944. From A Photograph.
II. Erzsébet 1944-ben, 18. születésnapján. Eugenia ruháját ez a kreáció ihlette. Kép forrása: Northfoto

Eugénia hercegnő esküvői ruhája

A korábbi menyasszonyi viseletekhez hasonlóan Eugénia ruháját is olyan mintákkal díszítették, amelyek egyrészt a nemzetközösséget, másrészt a pár családi hátterét jelenítik meg. Mivel mindketten rajonganak a királyi család balmorali birtokáért, ezért a skót bogáncs motívum több helyen is felbukkant a hercegnő ruháján. Emellett Sarah Ferguson családjának lóhere szimbóluma, valamint York rózsái is felfedezhezők voltak a darabon. 

Érdekesség, hogy Eugénia hercegnőt gyermekkorában scoliosis, azaz gerincferdülés miatt megműtötték, az operáció hege azóta is látható a hátán. A palota szerint a ruha tervezésekor Eugénia kikötötte, hogy hátul kivágott ruhát szeretne, amely látni engedi hegét, hiszen az már évtizedek óta identitásának része. 

Princess Eugenie Wedding Dress On Display At Windsor Castle
Eugénia hercegnő és férje, Jack Brooksbank 2018-as házasságkötésüket követőenKép forrása: Northfoto

Beatrice hercegnő esküvői ruhája

Eugénia testvére, Beatrice egy olyan vintage ruhában ment férjhez, amit nagymamája gardróbjából választott. Az anno Norman Hartnell által tervezett ruhát a királynő többször is viselte a ’60-as években. II. Erzsébet öltöztetője és bizalmasa, Angela Kelly, valamint Stewart Parvin hónapokon keresztül alakították a ruhát a hercegnő alakjára. Nemcsak az öltözet, a kiegészítők is kölcsönzöttek voltak a nagy napon: a hercegnő ugyanazt a tiarát (Mária királyné gyémánt „fringe” tiaráját) viselte, amit II. Erzsébet a saját esküvőjén. Beatrice választása egyértelmű főhajtás a hagyományok és a nagymamája  előtt. 

Princess Beatrice Wedding
Beatrice hercegnő és férje a házasságkötésüket követően Kép forrása: Northfoto

Borítókép forrása: Northfoto