Barion Pixel II. Erzsébet királynő levelét 2085-ig titkosították – Coloré

II. Erzsébet királynő levelét 2085-ig titkosították

2022. 11. 05.

Ausztráliában őrzik II. Erzsébet királynő levelét, amit több mint hatvan évig nem szabad felbontani Őfelsége utasítására.

Sydney főpolgármesterének még 1986-ban hagyott hátra Erzsébet királynő egy levelet, amit 63 évig, vagyis 2085-ig nem lehet felbontani. A kézzel írt levelet őfelsége több mint 30 évvel ezelőtt készítette, és a polgármesternek, valamint Sydney lakosságának címezte. A város a Queen Victoria épületében tárolja biztonságban egy üvegvitrin alatt, és a tartalmát soha nem hozták nyilvánosságra.

Szigorúan titkos II. Erzsébet királynő levele

Azt, hogy miről szól, éveken keresztül szigorúan titokban tartották, még a munkatársai sem tudták, miről írhatott. Az üzenethez tartozott utasítás is:

Üdvözlet! Egy alkalmas napon, amelyet Ön választhat ki i. sz. 2085-ben, nyissa ki ezt a borítékot, és továbbítsa Sydney polgárainak az üzenetemet

– kérte II. Erzsébet királynő.

A Queen Victoria épületét, amely ma bevásárlóközpont, 1898-ban nyitották meg, és Viktória királynő gyémántjubileumának tiszteletére nevezték el. A brit uralkodó az egykori piactér 1986 novemberében történt helyreállítása után írta a történelmi feljegyzést.

Erzsébet királynő levele
Erzsébet királynő levele / Forrás: Shutterstock

A brit királyi család Ausztráliában

Napjainkban is még a brit uralkodó Ausztrália államfője, vagyis édesanyja halála után III. Károly király örökölte ezt a szerepet. Egyszer már szavaztak a függetlenedésről, de az 1999-es népszavazáson az ausztrálok a királynő mellett voksoltak. II. Erzsébet királynő 70 éves uralkodása alatt 16 alkalommal látogatott el Ausztráliába.

Először 27 évesen, 1954. február 3-án hajózott be Sydney kikötőjébe. A királyi család 57 várost látogatott meg ekkor a nyolc hetes útja alatt. Később többször is visszatért, Louise Herron, a Sydney-i Operaház vezérigazgatója szerint, jelen volt a létesítmény 1973-as megnyitásakor.

Alkotmányos uralkodóként Károly király nem vesz részt az ausztrál kormány mindennapi kormányzati ügyeiben, hanem ünnepélyes és szimbolikus szerepet tölt be.

Erzsébet királynő leveléről semmit sem tudni. Nincs információ arról, hogy miről szólhat, vagy miért gondolta úgy, hogy 2085-ben lesz itt az ideje kinyitni. Sokan valószínűleg nem fogjuk megélni azt a pillanatot, amikor hatvan év múlva végre fény derül a titokra. Addig is Ausztráliában jól őrzik a levelet, így nem marad nekünk más, csak a kíváncsiság és a találgatás.

Borítókép forrása: Shutterstock

Forrás: Mirror