Dinnyétől a körtéig: itt tart ma a mellplasztika

Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága idén is közzétette 2020-as eredményeit, feltárva a koronavírus-járvány hullámzó hatásait az iparágra. Mennyire trendi manapság a plasztik cici, és mit vetítenek elő a jelenlegi trendek?

A mellek iránti megszállottságunk valószínűleg sosem múlik el, csak – az energiához hasonlóan ­– átalakul. Melleink mérete, formája, szimmetriája ugyan természetes adottságok, ám ha nem vagyunk velük elégedettek, ma már olyanra szabathatjuk, amilyenre szeretnénk.

 „Rengetegszer akartak rám olyan ruhákat adni fellépéseken és tévéműsorokban, amikhez nem lehetett melltartót venni a kivágások miatt. Őszintén bántott, hogy én nem hordhatok olyan izgalmas darabokat, mint mások” – nyilatkozta a Borsnak néhány nappal ezelőtt Tolvai Renáta énekesnő. Az általa felhozott érv a plasztikára csak egy a sok közül, ám a miért mellett jelenleg relevánsabb kérdés, hogyan alakultak-alakulnak ezek a trendek a koronavírus árnyékában. 

A trendek

A koronavírusban szenvedő betegek tömeges kórházi ellátása miatt egy időre Amerikában is leálltak a szépészeti beavatkozásokkal, sőt, több plasztikai sebész bevetette magát a frontvonalba, ha a szükség úgy hozta. Ebből kifolyólag 2020-ban összességében 15 százalékkal csökkent a szépészeti beavatkozást, különösképp a mellplasztikát igénybe vevő páciensek száma, ám ez nem jelenti azt, hogy az iparág számottevően visszaesett volna. 

Patient,holds,breast,implants,next,to,doctor.,visit,to,female
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága (ASPS) által közzétett adatok szerint a megkérdezett 1000 amerikai hölgy 11 százaléka jelenleg jobban érdeklődik a plasztikai sebészeti beavatkozások iránt, mint a bezárások előtt, ez az arány pedig több mint a duplája (24 százalék) azok körében, akik már átestek valamiféle beavatkozáson. Emellett 35 százaléka azon nőtársainknak, akiknek már volt plasztikai műtétjük, újabb operációba vágnának bele idén, amint a vírushelyzet engedi. 

Érdekes adat, hogy a top 5 plasztikai beavatkozás közül a három dobogós az arcra fókuszál: első helyen az orr átalakítás végzett, másodikként a szemhéjplasztika, míg harmadikként az arcplasztika lett a befutó. A tendenciákban itt megfigyelhető némi változás a korábbi évekhez képest, ugyanis míg 2016-ban a mellplasztika szinte egyeduralkodó volt a szépészeti beavatkozások körében, addig tavaly mindössze az ötödik helyet szerezte meg a zsírleszívást követően.  

Átalakuló módi

A fenti számokból látszik, hogy a mellplasztikának nem feltétlenül áldozott le a csillaga, a méretekkel kapcsolatos közízlés viszont átalakulóban van.

Pamela Anderson-féle cicik már a múlté, a korábban mellplasztikán átesett sztárok közül is egyre többen igyekeznek közösségimédia-oldalaikon a saját adottságaink elfogadására buzdítani. Ilyen többek között Victoria Beckham, aki 2017-ben a Vogue-on közzétett, 18 éves önmagának címzett levelében kitér az elhamarkodott plasztikai beavatkozásra is: „Tanuld meg elfogadni a hibáidat!. Hagyd levegőzni a bőröd, viselj kevesebb sminket, és talán nem is kell mondanom, de ne csesztesd a melleidet, hülyeség, az önbizalomhiány jele. Élvezd, amid van.” 

Celebs At Olympus Spring 2007 Fashionweek
Victoria Beckham 2006-ban, a New York-i fashion weeken /
Kép forrása: Northfoto

Tavaly John Legend felesége, Chrissy Teigen volt az, aki nyilvánosan közvetítette Instagram fiókján a műmellei eltávolításának folyamatát, mint mondta: „Csodásan szolgáltak az elmúlt években, de túl vagyok rajtuk. Szeretnék simán összecipzárazni magamon egy ruhát, és kényelmesen hason feküdni.”

Míg a Reuters cikke szerint Franciaországban csak az ezredfordulón engedélyezték először a szilikon implantátumokat, Amerikában akkoriban már rég virágkorát élte a kozmetikai beavatkozás ezen fajtája:. 2010-ben a félkör alakú mellimplantátumok behelyezése lett a legnépszerűbb plasztikai sebészeti operáció, több mint háromszázezer műtétet végeztek abban az évben. 

Ezt követően aztán megcsappant a méret iránti vágy. Ahogy Mrs. Beckham és Crystal Hefner kezdtek megszabadulni elhamarkodottan beültetett szilikoncicijeiktől, az egész világ észbe kapott a lufi melleket illetően.

A CNN e témában áprilisban publikált cikkében Dr. Gabriel Chu, a Beverly Hills-i Plasztikai Sebészet orvosa azt nyilatkozta, hogy a trend a kisebb, természetesebb méretek felé halad. A nők általában azzal a kéréssel keresik fel a plasztikai sebészeket, hogy melleik passzoljanak alakjukhoz, és ne legyenek feltűnően nagyok. 

Daily Instagram Posts
Pamela Anderson a kétezres évek elején
Kép forrása: Northfoto

Ugyanezt támasztja alá Dr. Krasznai Zsolt is, aki a videoklinika.hu weboldalon közzétett véleményében azt írja, hogy a plasztikai sebészet célja napjainkban inkább a természetes hatás kialakítása, semmint a feltűnő változtatás. Ez a trend legfőképpen Nyugat-Európában és Amerikában érvényesül, míg Kelet-Európában még ma is kedvelik a látványosabb idomokat. 

Ár tekintetében viszonylag egységes a hazai piac: több plasztikai sebész árlistáját áttekintve azt mondhatjuk, hogy egy mellnagyobbítás átlagosan 1,2 millió forintba kerül, míg a rekonstrukciós műtétek ennél 6-700 ezer forinttal drágábbak. 

Miért lett trendi a természetes? 

A mellplasztikai trendek szorosan összefüggenek a társadalomban fellelhető változásokkal, úgy mint a feminizmus legújabb hullámának előretörése. Míg a korábbiakban a kékharisnyás mozgalom fókuszában a nők jogai és felszabadítása voltak, napjaink feminizmusa egybeesik a közösségimédia térnyerésével, és igyekszik  felszámolni a test megszégyenítését, valamint a szexuális zaklatás helytelen gyakorlatát. 

A nők tárgyiasítása ellen létrejött mozgalmak, mint például a metoo kampány saját testünk tiszteletére, megbecsülésére, adottságaink elfogadására nevelnek minket. 

Nagy segítségünkre vannak még azok a body positivity tartalomgyártók, akik saját, nem hibátlan testrészeik közzétételével, történeteik megosztásával igyekeznek elültetni a tinédzserekben a természetesség természetességét. Ilyen például Celeste Barber, a troll influenszer, aki celebek magamutogató képeit figurázza ki a maga utánozhatatlan módján.

A nőideálról, azon belül a női mellekről alkotott elképzeléseink az évezredek során óriási változásokon mentek keresztül. A willendorfi Vénusz kerek formái, Marilyn Monroe körte-, majd Kate Moss cseresznye alakú mellei folyamatosan formálják a mellekről alkotott felfogásunkat, ám több mint kétezer év távlatából bizonyítékul szolgálnak arra, hogy minden nő és minden mell gyönyörű, mérettől, alaktól, szimmetriától függetlenül. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Gyökerestül megváltozott az élete a Squid Game 77 éves sztárjának