Barion Pixel Tökéletesre faragott élet és karrier? 60 éves lett Tom Cruise – Coloré

Tökéletesre faragott élet és karrier? 60 éves lett Tom Cruise

2022. 07. 03.

Az utolsó akcióhősök egyike, akinek karrierje páratlan, magánélete azonban tele volt vitatott pillanatokkal. Tom Cruise munkamorálja és teherbírása lenyűgöző a vásznon és a forgatásokon is, azonban a szcientológia, kirohanásai és válásai kissé befeketítik a tökéletes színész portréját.

Thandiwe Newton a Mission Impossible második részén (2000) dolgozott együtt Tom Cruise-zal, és a következőt nyilatkozta róla egy interjúban, ami azt hiszem, nagyon jól leírja a színész természetét.

„Nagyon féltem Tomtól. Nagyon domináns egyéniség volt. Nagyon igyekszik, hogy kedves ember legyen, de óriási nyomás van rajta. Sokat vállal magára. És azt hiszem, úgy érzi, hogy mindent csak ő a lehető legjobban megcsinálni.”

tom cruise top gun maverick
A Top Gun: Maverick dél-koreai premierjén 2022 júniusában. Forrás: Northfoto

A hatvanas évek Amerikájában járunk, Thomas Cruise Mapother III. és Mary Lee South négy gyereket nevelnek Syracuse-ban – három lányt, és fiukat, Thomas Cruise Mapother IV-t, akit huszonöt évvel később Tom Cruise néven ismert meg a nagyvilág. A család sosem volt eleresztve anyagilag, mivel az idősebbik Cruise egy munkahelyet sem volt képes megtartani, így sokszor kényszerültek költözni. Emiatt Tom nem egyszer kapta meg az “új fiú” címkét az iskolákban, mellette pedig diszlexiája és az abból fakadó tanulási nehézségek magukkal hozták a bántásokat. Nem volt hát egyszerű gyerekkora, és otthon sem volt nyugta, édesapja ugyanis Cruise elmondása szerint

Bántalmazó volt, és egy gyáva ember. Az a típus, aki üt, ha valami nem jól sikerül. Jó lecke volt számomra: hogy hogy altatja el a gyanakvásod, úgy érzed, biztonságban vagy, aztán BUMM. Arra gondoltam, “valami nem stimmel ezzel az emberrel, ne bízz benne, legyél vele óvatos”  – innen a szorongásom.

A szülők aztán Cruise 12 éves korában elváltak, a színész egy interjúban azt mesélte, hogy évekig magát okolta emiatt. A vallás, a papi hivatás már kiskamaszként elkezdte érdekelni, jelentkezett is tizennégy évesen egy katolikus papneveldébe – ám egy évvel később innen kicsapták, mert alkoholt lopott. Nem került túl messze a vallástól, mindössze tíz évet „kellett várni” arra, hogy első felesége, Mimi Rogers biztatására belépjen a Szcientológia egyházba – de erről majd később. Szóval itt volt ez a lassan felnőtté érő fiú, aki úgy döntött, hogy New Jerseyből New Yorkba költözik és megpróbálkozik a színészettel. Meghallgatásról meghallgatásra járt, 1983-ban húzta be első filmes szerepét A kívülállók című ifjúsági drámában Matt Dillon, Patrick Swayze és Rob Lowe oldalán. A filmet az a Francis Ford Coppola rendezte, akinek A keresztapa-trilógiát köszönhetjük, és a rendező sokszor tartott nyílt castingokat, hogy új tehetségeket fedezhessen fel – így akadt a hálójába a fiatal Tom Cruise is.

1983 The Outsiders Movie Set
A kívülállók (The Outsiders), 1983. Forrás: Northfoto

Legelső filmfőszerepére egy évvel később került sor, a Kockázatos üzletben (Risky Business), amelynek emlékezetessé vált, zokniban és ingben táncolós jelenetét még a Jonas Brothers is leutánozta What A Man Gotta Do című videóklipjében pár éve. A világhírt aztán a Top Gun hozta el a huszonnégy éves színészpalánta számára, ahol az önfejű, ám tehetséges Pete „Maverick” Mitchell vadászpilótát formálta meg. Ebben az időszakban kötötte össze életét első feleségével, Mimi Rogersszel, aki a volt férje révén ismerkedett meg az 1953-ban alapított, kétes hírű szcientológia egyház tanaival. Az egyház kötelékeiből szabadulók sokszor szektaként jellemzik a társulást, például Dudás Diána is, aki könyvet is írt élményeiről. A szcientológia életfelfogása és elgondolásai gyorsan beszippantották a színészt, aki azóta is szószólója és arca az egyháznak, és ahol csak teheti, hangoztatja meggyőződéseit. Ami már csak azért is érdekes, mert az intézménnyel kapcsolatban nem egyszer merültek fel vádak, amelyek a jogellenes adatkezeléstől, költségvetési csalástól az emberkereskedelemig és a kényszerített abortuszig terjednek. De evezzünk vissza Cruise filmes karrierjéhez.

Még el sem értünk a kilencvenes évekig és máris egy újabb sikerfilmben kapott szerepet, ez volt az Esőember, ahol Dustin Hoffman bátyját, Charlie Babbitet alakította. A meghatározó produkció négy Oscar-díjat nyert és viszonylag reális filmes ábrázolása volt ez az autistáknak. Ugyanebben az évben Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést kapott a Született július 4-én című életrajzi drámában nyújtott alakításáért, ahol végre elengedte a sármőr szerepét.

Born On The Fourth Of July
Ron Kovic vietnámi háborús veterán szerepében – Született július negyedikén (1989). Forrás: Northfoto

Beköszöntöttek a kilencvenes évek, Tom Cruise pedig elvált Rogerstől és nem tétlenkedett sokáig, elvette feleségül az Ausztráliában akkor már szupersztárnak számító Nicole Kidmant, akit a Mint a villám forgatásán ismert meg. Közben persze szaladt tovább a színész szekere, 1994-ben producere és főszereplője lett az első Mission: Impossible-nek, amelyből még öt készült, és további kettő munkálatai zajlanak most is. Ekkor forgott az Interjú a vámpírral és az Egy becsületbeli ügy is, ahol Brad Pitt illetve Jack Nicholson voltak a partnerei.

'interview With The Vampire' Movie Stills
Kirsten Dunsttal az Interjú a vámpírral c. filmben (1994). Forrás: Northfoto

Kidmannel tíz évig voltak együtt, házasságukról azt pletykálták, hogy valójában olyan, mint amilyennek a Tágra zárt szemek című Kubrick-filmben láthattuk az általuk alakított párt. Mindenesetre közös évtizedük alatt két gyermeket is örökbefogadtak, de válásuk után Isabella és Connor az édesanyjuknál maradtak. A házasság felbontását Cruise kezdeményezte „feloldhatatlan ellentétekre” hivatkozva, egyes pletykák szerint Kidman édesapjának foglalkozását (Anthony Kidman pszichológus volt) az egyház fenyegetésnek tartotta, és mindent elkövettek, hogy tönkretegyék a sztárpár frigyét. Szóval ennek a kapcsolatnak vége lett, de nem telt el fél év, és a színész már egy másik szakmabeli oldalán tetszelgett a vörös szőnyegen, aki nem más volt, mint Penelope Cruz. A spanyol szépséget a Vanília égbolt forgatásán ismerte meg, de állítólag nem akkor jöttek össze, hanem csak Kidmannel való házassága után. Vele nem jutottak el az eljegyzésig, 2004 januárjáig alkottak egy párt. Ez alatt az idő alatt jelent meg a Különvélemény Steven Spielberg rendezésében, Az utolsó szamuráj, ahol Nathan Algren kapitány eljátszásáért Golden Globe-ra jelölték, és a Collateral is, ahol egy negatív karaktert, egy bérgyilkost alakított. Ekkor már húsz éve volt a pályán, de lelkesedése szakmája iránt egy kicsit sem csökkent.

“Szeretnék annyiféle filmet elkészíteni, amennyit csak tudok, és mindent megtanulni a művészet ezen formájáról. Mindig megvolt ez a célom, ugyanaz, mint ami gyerekkoromban is.”

2004 elején végül elváltak útjaik Cruzzal, egy évre rá már a Dawson és a haverok 27 éves üdvöskéjével, Katie Holmesszal lépett a vörös szőnyegre az akkor már negyvenes éveit taposó Tom Cruise. Holmest is gyorsan bekebelezte a szcientológia egyház, aki akkor lelkes hívőnek tűnt az általa adott interjúkban. “Sokat segít nekem” – mondta. A színész látszólag fülig szerelmes volt fiatal kolléganőjébe, minden alkalmat megragadott, hogy ezt elmondja a sajtó képviselőinek. Az egyik legemlékezetesebb „kirohanása” Oprah Winfrey talkshowjában volt, ahol grandiózus mozdulatokkal utalt arra, mennyire odavan Holmesért. A videót itt nézhetitek meg, és ajánlanám mindenki figyelmébe azt a kommentet, hogy „Képzeljük csak el, milyen kínos lett volna ez, ha a közönség nem nevet.” Nos igen, lehet, hogy tévedek, de a szerelem sem indokolja, hogy valaki így viselkedjen.

Katie Holmes And Tom Cruise In Copa Cabana
Holmes és Cruise 2009-ben Brazíliában. Forrás: Northfoto

2006-ban megszületett közös lányuk, Suri, pár hónappal azután, hogy Cruise nyilvánosan beszólt Brooke Shieldsnek, aki antidepresszánsokat szedett, hogy felülkerekedjen szülés utáni depresszióján. Szerinte a vitaminok szedése és a testmozgás sokkal többet segített volna neki, mondta. Ennek nyomán a Paramount felbontotta a szerződését a színésszel több, mint tizennégy éves együttműködés után, mondván: “a nemrégiben elhangzottak elfogadhatatlanok”. Ekkortájt készült vele egy interjú, melynek apropója a Világok harca című katasztrófafilm volt – ismét Spielberg rendezésében – és ahol a riporter felvetette neki, hogy sokak szerint csak a felhajtás, a publicitás és a fiatalabb generáció megnyerése miatt beszél ennyit Holmesszal való kapcsolatáról. A válasza erre az volt, hogy mindig is léteztek cinikus emberek, ő nem foglalkozik velük. A beszélgetés akkor vett ingerült fordulatot, amikor a fentebb említett hírhedt beszólására terelődött a szó, ekkor kihangsúlyozta, hogy kedveli a színésznőt, és vigyázni akar rá.

“Törődöm Brooke Shieldsszel, aki egy csodálatos és tehetséges nő, és szeretném, hogy jól legyen. És tudom, hogy a pszichiátria tudománya áltudomány. „

Ezek fényében azért máris valódibbnak hangzik az a pletyka, hogy Kidmannel való házasságának a szcientológia vetett véget – és Katie Holmes sem véletlenül adta be a válókeresetet 2012-ben. Bennfentesek szerint a nő kislányukkal együtt szeretett volna minél távolabbra kerülni a hírhedt egyháztól, ezt egyébként Cruise félig-meddig be is ismerte. Utoljára tíz éve készült közös fotó Suriról és híres apjáról, ezen viszont nem lepődünk meg, hiszen a szcientológiában bevett gyakorlat az elidegenítés, vagyis a még/már nem tagnak számító rokonok, barátok teljes szeparálása a hívőtől.

2005 War Of The Worlds Movie Set
Dakota Fanning és Justin Chatwin édesapjaként a Világok harcában. Forrás: Northfoto

Tom Cruise-zal kapcsolatban mindig elhangzik, hogy hiába idősödik, ragaszkodik hozzá, hogy az összes mutatványt ő csinálja meg a filmjeiben, és nem kér kaszkadőrt szinte sosem. Ezek általában a Mission: Impossible-filmekhez kötődnek, melyekben például a Burj Khalifa oldalán mászott fel, egy repülőből lógott ki, leugrott több, mint hétezer méter magasból, és egy sziklaszirtről ugratott le motorjával Norvégiában.

“Párszor tört már ki fogam és zúzták össze az orrom, megesik az ilyen.”

Viszont nemcsak veszélyes jelenetekben bővelkedő akciófilmeket és romantikus mozikat jegyzett karrierje során, hiszen ötvenéves kora után a vígjátékokból is kivette a részét. Például teljesen elmaszkírozták a Trópusi vihar egyik szerepe miatt, és hasonlóan poénosak voltak a Mindörökké rockban, valamint a Kéjjel-nappalban nyújtott alakításai is. Idén a Top Gun folytatásában, a Maverickben láthatta a nagyközönség, ami alighanem élete legsikeresebb filmje lettmai állás szerint több, mint 500 millió dollárt keresett a mozipénztáraknál, megelőzve ezzel Nolan A sötét lovagját és az Oroszlánkirályt is. Ez egyfajta visszatérése volt az egyébként soha el nem tűnt színésznek, és ki tudja, mi áll még előtte?