Barion Pixel A férfi, aki kétszer halt meg: Richard Osman 2. krimijében is őrült kalandokba keverednek a brit nyugdíjasotthon lakói – Coloré

A férfi, aki kétszer halt meg: Richard Osman 2. krimijében is őrült kalandokba keverednek a brit nyugdíjasotthon lakói

2023. 01. 13.

A Nagy-Britanniában műsorvezetőként ismert Osmant a legkevésbé sem érdekli, hogy Steven Spielberg vette meg első kötetének megfilmesítési jogait, inkább a történet folytatásra koncentrált. És milyen jól tette!

Richard Osman műsorvezető, komikus üstökösként robbant be a brit könyveladási listák élére A csütörtöki nyomozóklub című, első kötetével, amelynek folytatása, A férfi, aki kétszer halt meg 2021 szeptemberében jelent meg idehaza. 

A férfi, aki kétszer halt meg – A történet dióhéjban 

Adott lenne a lehetőség, hogy Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron nyugodt életet éljenek a brit idősotthonban, ám a csütörtöki nyomozóklub az első sikeres ügy felgöngyölítése után sem ül a babérjain, sőt! Amikor a csoport agya, Elizabeth egy levelet kap volt férjétől (miszerint annak segítségre van szüksége, mert veszélyben az élete), az ex-ügynök nem teketóriázik, s azonnal az események kellős közepén találja magát, és hűséges társait. A helyzetet persze súlyosbítja némi lopott gyémánt, a maffia és néhány nehézfiú, de persze ők sem foghatnak ki a csütörtöki nyomozóklubon, akikre sokkal rémisztőbb kalandok várnak A férfi, aki kétszer halt meg című alkotásban, mint a nyitányban.

Richard Osman, A férfi, aki kétszer halt meg
Richard Osman, A férfi, aki kétszer halt meg kötet írója a Graham Norton Show 2021-es adásában. Kép forrása: Northfoto

Richard Osman, a műsorvezetőből lett krimi Isten

Ugyan Richard Osman neve hazánkban kevésbé ismert, Nagy-Britanniában annál inkább, hiszen televíziós műsorvezetőként része a britek hétköznapjainak. Ami az egyik oldalon előny, a másikon hátrány: a népszerűség miatt Osman titokban állt neki az első kötet megírásának, mert tartott attól, hogy kötete a kukában végzi, s tehetségtelen próbálkozásnak könyvelik el írását. 

Szerencsére a kiadónál nem ezt a rakciót váltotta ki A csütörtöki nyomozóklub első etapja, s döntésüket később az milliós számú eladások támasztották alá. Mi több, a britek fantáziáját olyan mértékben megmozgatta Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron négyese, hogy Steven Spielberg megvette a kötet megfilmesítési jogait, s azóta Osmant gyakran megszólítják az utcán, s arra sarkallják, vegye rá Spielberget, hogy Helen Mirren játszhassa a minden lében kanál Elizabeth szerepét. 

Osmant azonban nem igazán érdeklik a megfilmesítés részletei, elmondása szerint inkább a folytatásoknak szentelte az idejét és energiáit, ennek köszönhető, hogy már 2021-ben megjelent A férfi, aki kétszer halt meg, 2022 végén pedig a harmadik kötet is napvilágot látott Az eltévedt golyó címmel. 

Második kötetéről bizakodóan nyilatkozott kiadója YouTube felületén, eszerint:

Bárki, aki szerette az első kötetet, élvezni fogja a másodikat. Rendkívül büszke vagyok erre a regényre, ami rendkívül viccesre sikeredett, de persze néha egy-két könnycseppet is elmorzsolhat miatta az ember. A történet veleje pedig »elég jó«, tele rejtélyekkel, misztikus gyémántokkal és a megszokott szereplőkkel. Remélem, tetszeni fog!

Borítókép forrása: A szerző saját fotója