Barion Pixel Richard Osman könyvről könyvre jobb – Az eltévedt golyó kilép Ms. Marple árnyékából és saját jogán is szórakoztató – Coloré

Richard Osman könyvről könyvre jobb – Az eltévedt golyó kilép Ms. Marple árnyékából és saját jogán is szórakoztató

2023. 02. 07.

Tévés személyiségből lett komikus, majd világhírű író Richard Osman, aki harmadszorra veti bele magát a brit nyugdíjas otthon életének felforgásába, s érzékelhetően most jött bele igazán a krimi írásba. S hol van még a vége!

A komikusból lett krimi író, Richard Osman megállíthatatlannak bizonyul, hiszen megérkezett a könyvesboltokba A csütörtöki nyomozóklub újabb kötete, Az eltévedt golyó. Ezúttal vajon miben sántikálnak a brit nyugdíjas otthon lakói és hogyan göngyölítik fel a kiválasztott, „döglött aktát”?

Az eltévedt golyó – A történet dióhéjban

Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron, azaz a csütörtöki nyomozóklub tagjai újra nagy fába vágják a fejszéjüket. A társaság egy tíz évvel ezelőtti, meglehetősen furcsa haláleset után nyomoz, amelyben ugyan meghalt valaki, ám a hulláját elmosta a tenger. Vagy mégsem? 

A csapat ezúttal a média világába csöppen, amikor egy helyi tévés személyiség is belekeveredik az ügybe, s általa újszerű megvilágításba kerülnek a brit sajtó (olykor legmélyebb) bugyrai. Vajon mire képes az ember a hírnévért? Hogyan tudjuk feldolgozni a másságunkat, s milyen ára van a hallgatásnak? Richard Osman szórakoztató szövege mögött olyan kérdések sorakoznak fel, amelyre még mindig csak kevesen tudunk válaszolni. 

Richard Osman, A férfi, aki kétszer halt meg
Richard Osman a Graham Norton Show 2021-es adásában. Kép forrása: Northfoto

Richard Osman és a múzsák

„Életszerű történet inspirált arra, hogy megírjam a csütörtöki nyomozóklub kalandjait: az a nyugdíjas otthon adta az ötletet, ahol édesanyám lakik. Amikor ott jártam, épp azon gondolkodtam, mennyire nyugalmas hely ez, így tökéletes lenne arra, hogy elkövessenek egy gyilkosságot. Aztán beszélgettem erről az ott élő idősekkel, akik óriási élettapasztalattal rendelkeztek és megállapítottam magamban, ha itt történne egy gyilkosság, az egészen biztosan nem maradna felderítetlenül. Így született meg a csütörtöki nyomozóklub” – mesélte a harmadik kötet megjelenése kapcsán egy interjúban Osman. 

Ugyan egyszerűnek tűnik a képlet, Osman mégsem volt olyan elbizakodott kezdetben, mint amilyennek a fentiek alapján tűnik: álnéven állt neki az első kötetnek, mert több dologtól is tartott. Egyrészt ódzkodott attól, hogy csak a népszerűsége, s a mára branddé vált neve miatt vennék meg az alkotásait (Osman közismert tévés személyiség Nagy-Britanniában), másrészt attól is félt, hogy ugyanezen indokból kifolyólag „le is húznák” azt. 

Félelme szerencsére hiábavalónak bizonyult, hiszen a kiadónál azonnal ráharaptak Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron történetére, s döntésüket azóta a milliós számú eladások is alátámasztják. Érdekesség, hogy az említett interjúban Osman bevallotta: leginkább Ron karaktere áll közel a szívéhez, aki – J.K.Rowling Ronjához hasonlóan – egyszerű, ám sokszor alulértékelt figura.  

Osman büszke lehet magára, hiszen nem akárki vásárolta meg könyvének megfilmesítési jogait: Steven Spielberg meglátta a karakterekben rejlő potenciált, így az ő látásmódjával készül majd a csütörtöki nyomozóklub filmváltozata. 

Borítókép forrása: A szerző saját fotója