Barion Pixel II. Erzsébet a filmvásznon: zseniális színésznők sora alakította a királynőt a mozikban – Coloré

II. Erzsébet a filmvásznon: zseniális színésznők sora alakította a királynőt a mozikban

2022. 09. 20.

II. Erzsébet nemcsak a brit nemzetközösségre, hanem a filmművészetre is nagy hatással volt: élete során több mint száz filmben bukkant fel az alakja. A filmkészítők mindig biztosra mentek, ezért olyan kaliberű színésznőkkel játszatták el a szerepét, mint például Olivia Colman vagy Dame Helen Mirren. Ők képesek voltak arra, amire kevesen: megjeleníteni egy meghatározó ikont a filmvásznon.

A szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet az egyik leghosszabb ideig regnáló uralkodóként vonul be a történelembe, hiszen több mint hetven éven keresztül ült a brit nemzetközösség trónján. A hosszú időt és Erzsébet – vagy ahogy közeli hozzátartozói hívták, Lilibeth – összetett személyiségét figyelembe véve nem csoda, hogy több mint száz alkotásban bukkan fel az alakja, Oscar-díjas filmektől kezdve, sorozatokon át, színházi előadásokig. 

Jeanette Charles

Jeanette Charles neve nem sokaknak ismerős, ami nem is csoda: a művész a 70-80-as években volt leginkább aktív. Charles eredetileg „impersonatorként”, azaz a királynő „megszemélyesítőjeként” kezdte pályafutását: 1972-ben készíttetett magáról egy portrét, amelyet a festő Erzsébet-portréként mutatott be a Royal Academy kiállításán, Londonban. 

A turpisságra persze hamar fényt derült, s noha a festő reputációjának megártott az eset, Charles-t innentől minden eseményre „Erzsébetként” hívták: modellt ült és reklámokban szerepelt. Végül a filmes szakma is felfigyelt rá, s több mint hét filmben (Secrets of a Superstud, Queen Kong, All You Need Is Cash…) alakította a királynőt, ám végig az volt a kikötése, hogy csak olyan munkát vállal el, amelyben egyértelműen jelzik: ő nem Erzsébet, csupán az „utánzata.” Érdekesség, hogy Charles csaknem egykorú a megboldogult uralkodóval: jelenleg 94 éves, s családjával Essexben él. 

Dame Helen Mirren

Dame Helen Mirren 2006-ban alakította a brit uralkodót A királynő című alkotásban, amelyért Oscar-díjjal jutalmazta az Akadémia. Stephen Frears rendező munkája bepillantást enged Erzsébet királynő és az akkori brit miniszterelnök, Tony Blair kapcsolatába, emellett megjeleníti azt a fojtogató légkört, amellyel a királyi család szembesült Diána walesi hercegnő halálát követően. 

II. Erzsébetet alakító színésznők, Helen Mirren
II. Erzsébetet kivételes színésznők alakították: Helen Mirren Oscar-díjat is nyert A királynő című filmben nyújtott performanszáért. Kép forrása: Northfoto

Kevesen tudják, hogy Mirren nemcsak a mozivásznon, hanem színházban is alakította már Erzsébetet: a The Audience című előadás azokat a szokásos keddi találkozókat mutatta be, amikor a királynő a mindenkori miniszterelnököt fogadja rezidenciáján. (Összesen 15 miniszterelnök dolgozott a hetven évig regnáló II. Erzsébet alatt, legutoljára a frissen kinevezett Liz Truss találkozott a gyengélkedő uralkodóval.) Miután a Buckhingham-palota bejelentette a királynő halálhírét, Mirren saját Instagram oldalán emlékezett meg róla: 

Büszke vagyok arra, hogy az Erzsébet-kor gyermeke vagyok. Egy olyan nőt gyászolunk, aki koronával vagy anélkül, de a nemesség megtestesítője volt.

Mirren színházi szerepét 2005-ben egyébként Kristin Scott Thomas vette át, aki nem sokkal korábban egy rendezvényen találkozott a királynővel. Amikor elmesélte neki, nemsokára őt fogja játszani egy róla szóló darabban, Erzsébet viccesen megjegyezte: „Nem lesz könnyű dolga!”

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton 

A mesterhármas színészgárda A korona kapcsán lehet ismerős. A sorozat fonala jóval Erzsébet megkoronázása előtt kezdődik, amikor a mindössze 26 éves uralkodó elveszíti imádott édesapját, s a törvények szerint kénytelen a helyébe lépni. Ugyan a nagyközönség eleinte túl vonzónak ítélte meg Claire Foy-t a szerepe (nem kis sértés ez egyébként az uralkodó felé), a második évad után már nehezen váltak meg tőle, hiszen Foy mesterien jelenítette meg a fiatal nő vivódásait a szerelme, saját családja és a korona között. (Alakításáért egyébként Golden Globe-, és Primetime Emmy-díjjal is jutalmazták.) 

II. Erzsébetet alakító színésznők, Claire Foy
Claire Foy tökéletes választásnak bizonyult a fiatal Erzsébet megformálására A koronában. Kép Forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A sorozat készítői a harmadik, negyedik évadra újabb nagyágyút választottak a középkorúvá érett Erzsébet szerepére. Olivia Colman (kiemelt képünkön) gyönyörűen felvázolta a lányból asszonnyá váló Erzsébet kihívásait, kezdve elkanászodó gyermekeivel, a politikai belharcokon át egészen meg-megbicsakló házasságáig. (Néhány részt az ellentmondásos politikus, Margaret Thatcher és Erzsébet kapcsolatának szenteltek. Colman és a minisztert játszó Gillian Anderson zseniálisan hozzák a keményfejű vezetők szerepét, más labdába sem rúg mellettük a színen.) 

Elődjéhez hasonlóan végül Colman is díjesővel zárta „koronás” pályafutását: Golden Globe-, és Primetime Emmy-díjat is bezsebelt. A királynő halála után a színésznő a következőképp emlékezett meg az uralkodóról: 

Fiatal nőként ígéretet tett a hazájának, amelyet méltóképp betartott és teljesített. Elképesztő, amit véghez vitt, örök hálával tartozunk neki.

A hat évadra tervezett sorozat utolsó két etapjában a Harry Potter filmekből Dolores Ubridge-ként megismert Imelda Staunton veszi át a stafétát kolléganőitől. Staunton szerint óriási megtiszteltetés, egyben nagy kihívás a szerep, de mindent meg fog tenni, hogy méltó legyen a Foy és Colman által magasra tett mércéhez. Noha önmaga nem, a sorozat készítője, Peter Morgan a királynő halála kapcsán azt nyilatkozta: „A korona egy szerelmeslevél a királynőnek, egyelőre nem tudok mással adózni neki, mint tisztelettel és csenddel. Egy időre leállunk a forgatással is, később folytatjuk.” 

Emma Thompson

A kiváló brit színésznők sorából nem maradhat ki Emma Thompson sem, aki a Playhouse Presents Walking the Dogs című epizódjában bújt II. Erzsébet bőrébe. A rész arról a hírhedt, s sokak szerint egyébként fiktív eseményről szól, amikor egy elkeseredett férfi sikeresen bejut a Buckingham-palotába, egyenesen a királynő hálószobájába. Erzsébet azonban hiába hív segítséget, senki nem érkezik, ezért (hogy húzza az időt), elbeszélget a férfival, s tanácsokkal látja el. A kritikusok szerint egyébként Thompsonnak sikerült leginkább reprodukálnia az uralkodó jellegzetes arckifejezéseit, amely nem is csoda, hiszen a színésznő egyik legnagyobb fegyvere az arcmimikája, legyen szó akár vígjátékról akár drámáról. 

II. Erzsébetet alakító színésznők, Emma Thompson
Emma Thompson Erzsébetet alakítva is megcsillogtatta verhetetlen arcmimikáját. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Stella Gonet

Alig egy éve, hogy bemutatták a mozikban a Spencer című drámát, amely Diána hercegné és Károly walesi herceg (mára III. Károly) utolsó, együtt töltött karácsonyát mutatja be. Ugyan a történet központjában a Kristen Stewart által megformált Diána áll, mégsem mehetünk el szó nélkül Stella Gonet Erzsébet-alakítása mellett. 

Ahogy felkerült a smink és feltettem a parókát, mindenki hozzáállása megváltozott körülöttem. Folyton kérdezgettek: „Hozzak neked valamit?”, „Tehetek érted valamit?” Olyan tisztelet vett körül, amellyel még sosem találkoztam. Ugyan skótként érthető módon nem vagyok monarchia-párti, mégis azt kell mondjam, megtisztelő volt őt alakítani,

– mesélte a színésznő egy vele készült riportban.

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITTITTITTITT