Barion Pixel drMáriás új kiállítása még néhány napig látogatható a Godot Galériában – Coloré

drMáriás új kiállítása még néhány napig látogatható a Godot Galériában

2022. 06. 13.

Modernkori polihisztorként éli mindennapjait drMáriás, azaz Máriás Béla író, festő, a Tudósok zenekar énekes-trombitás-harsonás-szaxofonos vezetője, akinek kiállítása – A kortárs művészet rontja az emberek biztonságérzetét – újfajta köntösben ábrázolja a hazai közállapotokat.

Újabb kortárs remekművekkel rukkolt elő drMáriás, azaz Máriás Béla A kortárs művészet rontja az emberek biztonságérzetét című kiállítása keretein belül a Godot Galéráiában. DrMáriás összművészeti munkássága ezúttal vizuális formában mutatkozik meg: a tárlaton debütált a Totális Erőtér Oltár – Aranykor című, új sorozata is, amelynek központi alakja a magyar miniszterelnök. 

Máriás Béla da Vincihez hasonló polihisztor: festői, írói és zenészmunkássága nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is ismert. A művésznevén drMáriásként emlegetett alkotó 1991-ben költözött Magyarországra az egykori Jugoszlávia területéről, művészete nagyrészt a kelet-európai identitásból, azok történelmi és politikai sajátoságágaiból táplálkozik. Kreációi az avantgárd, dadaizmus a pop-art és a szürrealizmus mezsgyéin egyensúlyoznak, a művész az írói és festői tevékenységét nagyrészt társadalomsebészetként definiálja. 

Drmáriás, Kiállítás Napijo 2
drMáriás a kortárs magyar művészet megkerülhetetlen alakjaKép forrása: YouTube

„Elsősorsban a néző emlékezetével festek, nem színekkel. Az érdekel, hogy milyen érzéseket tudok kiváltani a befogadóból, hogy miként emlékezik egy általa ismert képre, és hogyan változik a viszonya, ha a meglévő emlék egy új helyzetbe vagy új dramaturgiába kerül. Hogy mennyire éli azt meg valóságként vagy kritikaként” – fogalmazta meg új kiállítása lényegét a művész a kultura.hu-nak adott interjújában

Máriás szerint azonban a kortárs művészet szándéka és feladata az, hogy „kinyissa a néző látóterét és tágítsa a perspektíváját”. Kiállításaira jellemző a tematikus történetmesélés is, ilyenkor nemcsak a festő, hanem az író is megmutatkozik a galériában a nagyívű képek mellett. Az itt szereplő történetek általában magyarázatot, olvasatot adnak a falon függő alkotásoknak, más esetben tájékoztatnak a festmény megszületésének körülményeiről vagy későbbi sorsáról: ezáltal a kép mondanivalója kiegészül, Máriás Béla szerint „gazdagabb lesz, mint pusztán színekből és formákból álló esztétikai benyomás”. 

drMáriás vallja, hogy a művészet képes lehet arra, amiben gyakran a diplomácia csütörtököt mond: össze tudja békíteni a szemben álló feleket egymással. „Senki sem lesz kevesebb, ha megnézi és tiszteli a másik oldalt, esetleg tanul is tőle” – véli a művész. 

drMáriás A kortárs művészet rontja az emberek biztonságérzetét című kiállítása június 15-ig látogatható a budapesti Godot Galériában. Máriás nem csak itthon, hanem ezzel párhuzamosan külföldön is brillírozik, ugyanis a Weiler Péterrel közös New Hungarian Anti-Democratic Art címmel rendezett kiállítása is megtekinthető volt június elején Londonban, a 89 Galleryben, a Covent Gardenben. 

Borítókép forrása: YouTube