Barion Pixel „Ne engem szeressenek, hanem a munkámat” – Keleti Éva kiállítása még 3 hétig látogatható az Aranytízben – Coloré

„Ne engem szeressenek, hanem a munkámat” – Keleti Éva kiállítása még 3 hétig látogatható az Aranytízben

2023. 08. 02.

Balerina szeretett volna lenni, tehetségét viszont a kamera mögött bontakoztatta ki igazán. Több mint háromezer felett van azon fotóinak száma, amelyet a Színházi adattárban őrzünk, s a 2019-es Élet/Kép életműkiállítást követően idén olyan alkotásokból nyílt tárlata, amelyeket korábban soha nem publikált. Az Amit még nem láttatok… Keleti Éva kiállítás augusztus 20-ig látogatható az Aranytíz Kultúrházban.

Keleti Éva munkássága olyan sokrétű, akárcsak személyisége. A csaknem 92 éves fotóriporter ugyan a színházi nagyságokról készült fotográfiáiról ismert, az Amit még nem láttatok… című tárlaton most mégis olyan képkockákat mutat meg, amiket még sosem látott a nagyközönség. 

Amit még nem láttatok… 

Keleti Éva hetvenéves pályafutása alatt készült fotói a magyar kultúra és nemzeti fotótörténet meghatározó részei. Alkotásai ugyan önállóan is megállják a helyüket, ám madártávlatból szemlélve mégis művészi igénnyel készített kordokumentumokról van szó. 

Az Amit még nem láttatok… tárlat betekintést nyújt a fotóművész Nemzeti Fotótárba bekerült alkotásaiba, egyúttal kiemel néhány gyöngyszemet a világhírű fotográfus életének több korszakából is, hogy könnyebben befogadhassuk a hetven évnyi vizuális emléket. A tárlat célja, hogy bemutassa Keleti képalkotói érdeklődését, különböző életszakaszait, a színházi világban betöltött fotós karrierjét és fotóriporteri munkáját a már ismert művészportrékon, előadásképeken és riportfotókon keresztül. 

Keleti Éva, Amit még nem láttatok..., Aranytíz Kultúrközpont
Kép forrása: Aranytíz Kultúrház weboldala

„A képek 99%-át még senki nem látta, volt, amire én is rácsodálkoztam” – idézi a fotóriporter szavait az Aranytíz Kultúrház oldala. „Igyekeztünk úgy összeválogatni a kiállítás anyagát, hogy keresztmetszetet adjon a munkásságomról. Ez egy meglehetősen nehéz korszak volt, de van bennem egy harcos véna, hogy megörökítsem és átadjam ezeket az utókornak” – tette hozzá a művész. 

Nem titok ugyanis, hogy a munka oroszlánrészét az MTVA Archívum munkatársai végezték, akik a legmagasabb szakmai körültekintéssel digitalizálták és rendszerezték Keleti munkáit. (A tárlat kapcsán a közmédia több mint 326 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett mindenki számára elérhetővé a Nemzeti Fotótár oldalán.) Keleti ugyanakkor hangsúlyozta: ugyan a technika fejlődése miatt gyakorlatilag már semmi nem merülhet a feledés homályába, a képek mögöttes tartalmát még mindig csak ő tudja megosztani a közönséggel. 

Keleti Éva: tárlat és riportfilm 

A kiállítás apropóján egy egyedi portréfilmet is útjára engedett a közmédia, amely július 8-án debütált az M5 kulturális csatornán. A pillangó szárnyán – Keleti Éva fotográfus portréja című alkotás méltón prezentálja a világhírű fotográfus kivételes képességeit: ahogy észrevétlenül (akárcsak egy pillangó) tudott repkedni a hazai színházi- és filmes szféra legnagyobb alkotói között. Az alkotás szeretetén kívül a dokumentumfilmben bepillantást nyerhetünk a művész olykor megrázkódtatásokkal terhelt, különböző életszakaszaiba, hogy megértsük, hogyan lett az eleinte bebábozódott gyermekből egy érett, világhírű pillangó. 

Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima-díjas fotográfus Amit még nem láttatok… című tárlata még csaknem három hétig (2023. július 13-augusztus 20. között) ingyenesen látogatható Budapesten, az ötödik kerületi Aranytíz Kultúrházban.  

Borítókép forrása: Aranytíz Kultúrház weboldala
Forrás: Aranytíz Kultúrház